Hlavní obsah

Zdravější vzduch v bytě? Pusťte do něj bouřku

Foto: Yuttana Jaowattana, Shutterstock.com

Foto: Yuttana Jaowattana, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý asi už zažil tu chvíli po bouřce, kdy je vzduch nádherně svěží a čistý. Podobný, jako je na horách nebo u moře. Jak si vůni bouřky přenést do bytu a zbavit byt plísní, virů i bakterií? Pořiďte si domácí ionizátor.

Článek

Vzduch po bouřce je specificky čistý, příjemný, nabíjí energií a krásně se nám dýchá. Dokonce i jakoby jinak voněl! Proč je tak zdravý a existuje možnost, jak ho mít doma?

Proč se po bouřce dobře dýchá

Za to, že je vzduch po bouřce tak zdravý, mohou záporné ionty. Generují je blesky, tříštící se voda, ale třeba i stromy. Vyšší koncentrace záporných iontů je i u moře nebo na horách. Naopak v železobetonových stavbách s klimatizací a spoustou nábytku a koberců jich je minimum. Uvádí se, že v bytě je jen kolem 100 záporných iontů na centimetr krychlový vzduchu, kdežto v lese kolem 5 000, a po bouřce to může být až kolem 50 000 iontů. Proto by nás měla koncentrace záporných iontů v domácnosti zajímat.

Záporné a kladné ionty

Zjednodušeně – záporné ionty nabalují, a tím ze vzduchu odstraňují polétavý prach, ale i viry, plísně a bakterie. Kladný iont má zase snahu se s někým spojit. Pokud nepotká ve vzduchu svůj záporný protějšek, může se spojit s vaším tělem, a v důsledku toho způsobit rychlejší oxidaci buněk, a tím například rychlejší stárnutí (potraviny, ve kterých je hodně antioxidantů). Kdyby k tomu docházelo dlouhodobě, může dojít i k překyselení organismu, únavě, horšímu spánku, bolestem hlavy, oslabení imunity.

„V čistém prostředí se udržuje přibližně shodný poměr kladných a záporných iontů, ale v prostředí, ve kterém žijeme, je tato rovnováha běžně narušena různými aktivitami, přístroji a materiály. Zvláště pokud máte domácnost plnou elektroniky,“ říká Zdeněk Matějovský ze společnosti Geocore. V bytech ale v důsledku smogu, cigaretového kouře, ale i škodlivin, které se do vzduchu dostávají z nábytku, koberců a jiného vybavení, začnou převládat kladné ionty, protože se na ně vlivem škodlivin mění i ty záporné.

Foto: BOKEH STOCK, Shutterstock.com

Ionizovaný vzduch působí svěže, a ještě příznivě ovlivňuje zdravíFoto: BOKEH STOCK, Shutterstock.com

Rizikový ozon?

Jak situaci napravit? Pořiďte si domů ionizátor nebo čističku či zvlhčovat vzduchu, které funkci ionizace nabízejí (ne každá čistička či zvlhčovat ji mají). Některé ji mají jako volitelnou funkci.

Při umělé ionizaci se kromě záporných iontů vytváří i ozon. Jeho vrstva tvoří životodárný obří UV filtr planetě, ale vzniká i v atmosféře při intenzivnějším slunečním záření, tedy hlavně v létě. Ve vzduchu, který dýcháme se bere jako znečišťující a potenciálně nebezpečná látka. Při správném používání kvalitních ionizátorů a čističek s ionizací se ho ale bát nemusíte.

Možná jste slyšeli o tom, že ozon umí dezinfikovat nebo pomoci s likvidací virů, bakterií a plísní - na to se používají generátory ozonu, ale s těmi je potřeba pracovat za speciálních podmínek a bezpečnostních opatření.

Ioniozátory a čištičky vzduchu s ionizací

Čistička s ionizací také logicky pomůže vzduch v bytě celkově vyčistit. „Díky ionizaci zvýší částečky prachu, bakterie, viry nebo zbytky roztočů svou hmotnost. A když dorazí k podlaze, stropu nebo stěně, usadí se tam, ne ve vás,“ uvádí doktorka Ariana Lajčíková ze Státního zdravotního ústavu. I když pak musíte častěji utírat prach nebo vysávat, už pro vás nejsou tak škodlivé, protože je nevdechujete. Ještě lepší ale je, když je ionizátor nebo čistička s ionizací konstruována tak, aby se na ní tyto nečistoty i zachycovaly a vy jste mohli místo povrchů čistit jen filtr.

Přístroje na ionizaci i čištění vzduchu

Foto: Archiv firem

Zleva: Ionizátor Bion Fit Spot, významně snižuje riziko nákazy viry a bakteriemi, v e-shou Geocore za 9974 Kč. Ionizátor do auta Lampa Ion Fresh, nabíjení do zapalovače, v e-shopu Auto doplňky za 320 Kč. Ionizátor Ionic-Care, do lednice, dezinfikuje, prodlužuje trvanlivost potravin, v e-shopu Szo za 450 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Čistička vzduchu s ionizátorem Domo DO264AP, filtr HEPA H11 99+ 3 rychlosti, v e-shopu Domo elektro za 2986 Kč. Clean Air Optima CA-267, pro místnost do 20 m², v e-shopu Gavri za 1355 Kč. ProfiCare - LR 3075, rovněž pro místnost do 20 m², v e-shopu Clatronic za 2789 KčFoto: Archiv firem

Související témata:

Načítám