Hlavní obsah

Přestáváte kouřit? 8 rad, které vám pomůžou vyhrát

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaše předsevzetí přestat kouřit vzalo i letos za své ještě v lednu? Nevzdávejte svůj boj a zkuste to znovu. A nemusíte přitom čekat na další první leden. Aby vám to tentokrát vyšlo, zvolte strategii, která vaší povaze sedne nejlépe.

Článek

Chcete s kouřením už dlouho skoncovat a 1. ledna jste v rámci novoročního předsevzetí dokouřili, jenže nejste ve svém odhodlání dost pevní... Nechtějte něco změnit kvůli dvěma jedničkám v kalendáři a najděte si pořádný argument, proč skončit třeba ještě dnes.

1. Buďte pohodlní

Do venkovního chladu a plískanic se nikomu moc nechce, a tak zkuste počasí využít ve svůj prospěch. Zakažte si kouřit v interiéru: ani v autě nebo doma a ani pod stříškou terasy. Jestli si chcete zapálit, musíte ven, a tedy se obléknout, obout, sejít schody, trpět na dešti... Čím víc toho kvůli jediné cigaretě musíte, tím spíš si ji odepřete.

2. Myslete na peníze

Cigarety stále zdražují. Možná vám několikakorunový rozdíl nepřijde tak výrazný, zkuste si ale spočítat svou útratu v delším časovém horizontu. Týdně stokoruny, měsíčně tisíce, za rok pěkných pár desítek tisíc. Když si částku, kterou byste za cigarety vydali, budete odkládat, můžete mít na konci roku třeba na příjemnou dovolenou. Obrázek toho, na co takto ušetříte, si klidně vytiskněte a mějte ho na očích jako motivaci.

Foto: Nattakorn_Maneerat, Shutterstock.com

Že kouření není zdravé, to každý ví a většina kuřáků by raději nekouřila. Ale není to tak jednoduché. Zkuste se motivovat penězi!Foto: Nattakorn_Maneerat, Shutterstock.com

3. Dělejte to pro druhé

Říká se, že chcete-li něco doopravdy změnit, musíte to udělat jen kvůli sobě. Existuje ale výjimka: vlastní děti. Dětem kuřáků hrozí leukemie, a pokud potomstvo zrovna plánujete, zahodit cigarety by mělo být povinné. „Výzkumy prokázaly, že kuřačkám hrozí až třikrát vyšší riziko neplodnosti a zvyšuje se riziko potratu. Když kuřačka přece jen otěhotní a dítě donosí, rodí se s nižší porodní hmotností, s vyšším rizikem alergií a různých nemocí oproti dětem nekuřaček,” varuje gynekolog Pavel Turčan.

Také kouřící muži by se měli zamyslet. „Mají menší počet spermií v ejakulátu a vyšší podíl spermií vykazuje různé abnormality. Zároveň jsou jejich spermie méně pohyblivé, což dále snižuje šance oplodnit vajíčko,“ vysvětluje dále Pavel Turčan. Partner kuřák také vystavuje riziku svou těhotnou ženu a její plod.

4. Změňte rituál

Závislost na kouření má dvě složky. „První, fyzickou, vám pomohou zvládnout pomůcky s náhradním nikotinem či jiné medikamenty. Druhou, psychosociální, si musíte odpracovat. V životě každého kuřáka totiž existují určitá místa nebo situace, které v něm vyvolávají chuť na cigaretu. Tyto návyky je třeba změnit nebo odstranit,“ říká prezident České koalice proti tabáku Lukáš Kohoutek.

S čím máte kouření spojeno? Patří cigareta k ranní kávě, večernímu vínu nebo dlouhému telefonátu s matkou? Zkuste tuto vazbu zpřetrhat. Ke kávě si dejte sušenku, k vínu výrazný sýr, k dlouhému telefonátu nazujte tenisky a jděte se projít.

Foto: Vera Dimov, Shutterstock.com

Změňte rituály a naučte se dávat si ke kafi něco jiného než cigárkoFoto: Vera Dimov, Shutterstock.com

5. Darujte symboly

Když chcete dítě odnaučit dudlíku, radí se, ať ho někomu věnuje, třeba menšímu miminku nebo Mikulášovi s čertem. Věnujte i vy nejen poslední krabičku cigaret, ale i oblíbený popelník a zapalovač kamarádům kuřákům.

6. Přestaňte se stresovat

Dopřáváte si cigaretu na uklidnění, když jste pod tlakem? Naučte se místo toho konfliktní situaci předejít a do stresu se vůbec nedostat. Zapojte do života zklidňující procházky, pouštějte si zvuky šumění moře, věnujte se nějakému balančnímu cvičení a naučte se meditovat. Pomůže vám to nejen v překonávání chuti na cigaretu.

7. Naučte se pravidlo 10 minut

Když dostanete chuť na cigaretu, počkejte deset minut, než si doopravdy zapálíte. Je to dost dlouhá doba, během které většinou začnete něco dělat, a původní plán zapálit si tak snadno zapadne. Zkuste vydržet!

8. Experimentujte

Se slabou vůlí nebo hladem po cigaretách slibuje pomoci i hypnóza, akupunktura nebo biorezonance. Jestli na jejich účinky věříte, je to na vás. Pokud jste silný kuřák, při odvykání počítejte s abstinenčními příznaky, které mohou být hodně krušné. Není od věci spolehnout se na odbornou pomoc a vhodné medikamenty. Poraďte se s lékařem, lékárníkem či na specializovaných linkách a v centrech. S odvykáním vám pomůže zdravotní pojišťovna, stáhnout si můžete i podpůrné aplikace do mobilu.

Načítám