Hlavní obsah

Vánoční cukroví pro ty, kteří spěchají: 5 druhů za 3 hodiny!

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napéct 5 druhů vánočního cukroví za 3 hodiny? Nemožné? Šílenost? Možná! Ale my víme, že to jde. Zkuste to s námi; máme připraveny opravdu bleskové recepty na dobroty s kokosem, marmeládou i čokoládou, všechno potřebné nádobí i dobrou náladu. A tentokrát dojde i na recepty se sádlem... Takže vzhůru do boje!

Článek

Doporučuji nejdřív udělat všechna těsta a pak sázet jedno cukroví za druhým. Uvedené množství se opravdu stihnout dá. Ideální je horkovzdušná trouba, kam vložíte několik plechů najednou.

A teď směle na ně!

Oříškové „bibi“

Na 4 plechy potřebujete: 30 dkg strouhaných ořechů, 30 dkg moučkového cukru, 1 vejce, žloutek na potření, mandle

Foto: Mona Martinů

Z těsta vytvořte válečekFoto: Mona Martinů

Postup: Všechny suroviny (kromě mandlí a žloutku) smíchejte a vypracujte těsto. Já jsem přidával ještě jeden bílek, aby bylo trochu měkčí. Těsto vyválejte v dlaních na váleček o průměru 2 cm, váleček vlhkým nožem nakrájejte na kolečka. Ta dozdobte celou oloupanou mandlí a dejte péct na 170 stupňů na 10 minut.

Foto: Mona Martinů

Do připravených koleček zapíchejte mandleFoto: Mona Martinů

Sádláčky s marmeládou

Apeluji na všechny, kdo nemají rádi sádlo. Do tohohle cukroví se nepouštějte, protože je v něm sádlo opravdu znát. Po vyzkoušení navíc radím i těm, kdo sádlo rádi mají, aby alespoň polovinu množství vyměnili za máslo. Nebudete litovat. Zde je původní recept:

Na 3 plechy potřebujete: 15 dkg hladké mouky, 18 dkg moučkového cukru, 5 dkg mletých ořechů, 2–3 lžíce kakaa, 15 dkg sádla (nejlépe čerstvého domácího), marmeládu

Foto: Mona Martinů

Do sádláčků patří i kakaoFoto: Mona Martinů

Postup: Smíchejte sypké suroviny, přidejte sádlo a vše zapracujte. Správně byste měli těsto dát uležet, aby nepraskalo, ale i takhle je to v pořádku. Těsto vyválejte opět na váleček o průměru 2 cm a nakrájejte ho na 1 cm široká kolečka. Ta pokládejte na plech s pečicím papírem a dělejte do nich důlek obrácenou vařečkou. Dírky vyplňte marmeládou a dejte péct na 12 minut na 170 stupňů. Cukroví je za tepla velmi křehké, tak pozor na to!

Foto: Mona Martinů

Dírky vyplňte marmeládouFoto: Mona Martinů

Tyčinky s mákem a kmínem

Na sváteční stůl patří sem tam i nějaká ta slaná laskomina. Tak proč ne zrovna slané tyčinky!

Potřebujete: 30 dkg hrubé mouky, 125 g másla (nebo polovina másla, polovina sádla), 2 žloutky, 6 lžic mléka, 20 g droždí, trochu citronové kůry, trochu soli, kmín a mák, žloutek na potření

Foto: Mona Martinů

Tyčinky mohou být i delšíFoto: Mona Martinů

Postup: V hrníčku nechte s trochou vlažného mléka a cukru vzejít kvásek a přimíchejte ho k máslu, mouce, žloutkům a koření a vypracujte hladké těsto. To rozválejte na 2 mm silný plát, který následně rádýlkem nakrájejte na tyčinky (mohou být i delší). Tyčinky potřete rozšlehaným žloutkem a posypávejte solí a kmínem nebo mákem. Pečte na 200 stupňů asi 6 minut.

Foto: Mona Martinů

Potřete vajíčkem a posypte dle chutiFoto: Mona Martinů

Super rychlé kokosky

Vyzkoušejte je a budete překvapení stejně jako celá naše redakce. Je to takový malý zázrak! Nahoře jsou křupavé a uvnitř krásně měkké.

Potřebujete: Plechovku slazeného kondenzovaného mléka, strouhaný kokos (asi 15 dkg)

Foto: Mona Martinů

Jsou hotové jedna dvě!Foto: Mona Martinů

Postup je krásně jednoduchý. Smíchejte mléko a kokos, dokud vám nevznikne tužší lepivá hmota. Potom pomocí dvou lžic tvořte na pečicím papíře malé „bobečky“ a kokosky pečte při 150 stupních asi 15 minut.

Nepečené čokoládové hrudky 

Potřebujete: 500 g mléčné čokolády, 1 lžíci oleje, 125 g neslazených burisonů

Postup: Ve vodní lázni (nebo na vařiči na nízký stupeň) rozehřejte čokoládu s olejem. Smíchejte ji s burisony, směs vršte do připravených papírových košíčků. Dejte do lednice ztuhnout a podávejte.

Foto: Mona Martinů

Burisony obalte v čokoládě a je to!Foto: Mona Martinů

Uf, uf, uf! Ti, kdo tráví prosincové večery u trouby, mi rozumějí – je to prostě fuška. Ale ty dobroty, za které vás pak ostatní chválí a cpou je do sebe horem dolem, musí přeci každému udělat radost.

Související témata:

Načítám