Hlavní obsah

Milování v těhotenství není tabu

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Těhotná žena je vzrušující...Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období těhotenství je provázeno hormonálními výkyvy. Ty mohou zapříčinit, že byste nejraději „promilovala" celých devět měsíců...

Článek

Časopis Uzlíček

Nebo naopak způsobí, že o svého partnera ztratíte dočasně zájem. Či dokonce odmítáte sex ze strachu o miminko. To je ovšem zcela zbytečné, milování v těhotenství nebývá nebezpečné...

Sex v těhotenství pomáhá

Podle odborníků z řad gynekologů milování v těhotenství nejen že nevadí, naopak pomáhá zpevnit pánevní svaly, a je dobrou přípravou na porod. Proto je sex v tomto období více než žádoucí.

Je vaše milování lepší než dříve?

I to je možné. Pochva díky vyšší hladině hormonu estrogenu citlivěji reaguje na vzruchy než obvykle. Žena se tak může těšit i na několikanásobný orgasmus, čímž si to nejen báječně užije, ale k tomu dobře procvičí svaly dělohy. Sperma obsahuje hormon prostaglandin (změkčuje děložní hrdlo), a v případě, že přenášíte plod, může vám uspíšit očekávaný porod. Je ovšem lépe dodržovat určité zásady:

  • styk raději provozujte s užitím kondomu, aby se zabránilo případné infekci
  • pokud je vaše zvlhčení nedostatečné, pak použijte gel (raději ho kupte v lékárně a upozorněte lékárníka na těhotenství)
  • poloha při styku by měla být taková, aby partner nenaléhal na partnerku
Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nebojte se sexu v těhotenství...Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ideální poloha při milování těhulky neexistuje

  1. muž leží, žena na něm klečí
  2. žena i muž leží na boku
  3. žena leží na boku, muž nad ní klečí
  4. poloha tzv. zezadu

Neublíží sex v těhotenství?

Váš strach je opravdu zbytečný. Neublíží ani vám, ani děťátku. Miminko chrání plodová voda. Něžný pohlavní styk si můžete dopřávat po celou dobu těhotenství. Samozřejmě berte ohled na svůj zdravotní stav a pocity. Dělejte jen to, co je vám příjemné.

Kdy říct ne?

Sexu se musíte vyhnout jen při krvácení. V některých případech se nedoporučuje sex pouze v posledních týdnech těhotenství - zhruba od 37. týdne. Bříško už je veliké a omezuje pohyb.

Když chuť na sex chybí

Některé nastávající maminky na sex ztratí chuť už během prvních týdnů těhotenství. Důvodů může být hned několik - hormonální změny, únava, a už zmiňovaný strach z toho, aby miminku neublížily.

Pokud nemáte na sex chuť, pak se určitě nenechte nutit, partner to jistě pochopí - nezapomeňte ale, že láska se dá vyjádřit i jinak než sexem. Pokud to partner nechce pochopit, snažte se mu šetrně vysvětlit, že pokles zájmu z vaší strany opravdu není jeho vinou, ani nemáte nikoho jiného, jen prostě nemůžete, protože prožíváte nejkrásnější, ale také fyzicky i psychicky velmi náročné období vašeho života. A jeho nátlak k milování může dokonce vést ke stálému znechucení. Kdyby vám debata byla nepříjemná, může vašemu partnerovi vše vysvětlit jistě i váš gynekolog. Každý dobrý lékař to rád udělá.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

V těhotenství se vám mění sexuální apetit.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ani v šestinedělí není vyhráno

V šestinedělí přichází totální sexuální útlum. Porodní cesty jsou povětšinou poraněné a rozbolavělé, krvácejí a navíc je novopečená maminka hodně unavená. Když se porodní cesty zahojí, problémy ustanou a život se stabilizuje, většinou se sexuální apetit kolem třetího měsíce vrátí.

Bohužel ne všem. Některé maminky nemají na sex pomyšlení ani během těhotenství, ani po něm. A i těch je hodně, problémy leckdy přetrvávají i rok po porodu. Takže, nepropadejte zoufalství a otevřeně si promluvte s partnerem. Měl by vše pochopit a být vám oporou. Navíc sexu mnohdy pomůže i malý půst a pozvolné mazlení a láskyplné projevy bez nátlaku a každodenních řečí o tom, jestli už konečně „můžete"...

Kdy vyhledat pomoc odborníka?

Pokud by se vám chuť na milování stále vyhýbala, svěřte se svému gynekologovi, který vám může najít zkušeného odborníka z řad sexuologů či psychoterapeutů. A není proč se stydět vyhledat pomoc, od toho tu lékaři jsou!

Hlavně se netrapte, opravdu nejste se svým problémem sama a nemůžete za něj! Raději se soustřeďte na svou roli novopečené maminky, milování si v životě ještě užijete!

Časopis Uzlíček srpen 2007

Reklama

Související témata:

Načítám