Hlavní obsah
3,0
(155)
Foto: Olena F, Shutterstock.com

Foto: Olena F, Shutterstock.com

Přeneste se na chvíli do slunné Itálie a přiťukněte si doma osvěžujícím aperol spritzem. Jak ho správně namíchat a v čem se v jeho přípravě nejčastěji chybuje, nám prozradil přední český barman a specialista na cinzano a aperol, Tomáš Kubíček. Stačí dodržet několik jednoduchých kroků a budete ho míchat jako profík.

3 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
  • 5 kostek ledu
  • 60 ml prosecca
  • 60 ml aperolu
  • 30 ml jedlé sody
  • 1 plátek pomeranče
Článek

Postup

01.

Vhodnou sklenici, ideálně na víno, nejprve naplňte ledem. Čím větší kostky ledu, tím lépe – pomaleji tají. Jinak totiž ředí drink vodou, což je jedině na škodu.

02.

Poté odměřte 60 ml italského šumivého vína. Výrobci aperolu doporučují Cinzano ProSpritz, ale vedle nešlápnete s jakýmkoli dobrým Prosecco Spumante, nikoli Frizzante.

03.

Poté krouživým pohybem ve směru hodinových ručiček nalijte 60 ml aperolu, tedy stejné množství jako vína. Chuť je pak plnější a výraznější. Na závěr přidejte maximálně 30 ml silně perlivé vody či sody. Tady se často chybuje. V Česku stále milujeme kvantitu nad kvalitou, a tak lidé často nalévají větší množství pro efekt plnější sklenice.

Foto: Liliya Kandrashevich, Shutterstock.com

K přípravě autentického drinku žádné speciální barmanské náčiní nepotřebujeteFoto: Liliya Kandrashevich, Shutterstock.com

04.

V poslední fázi jen jednou promíchejte dlouhou lžičkou od spodu nahoru a ozdobte plátkem pomeranče, který umístěte dovnitř drinku, ne na sklenici. Servírujte bez brčka, tak totiž budete mít z aperol spritzu lepší zážitek obohacený i o vůni.

Nebo snad držíte suchej únor? Pokud ano, podívejte se, co se stane s vaším tělem, když přestanete pít alkohol.

Reklama

Související témata:

Načítám