Hlavní obsah

Milujete houby? Máme spoustu rad na vaření i sušení

Foto: Thinkstock

Máte rádi houby? A baví vás víc je sbírat, nebo jíst?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smaženice, řízky z hlaviček a další houbové speciality… klasika v období, kdy jsou lesy plné hub. Poradíme vám, které houby se nehodí na sušení a proč nedávat do smaženice moc vajec.

Článek

O houbách se často říká, že jsou sice chutné, ale tělu žádné užitečné látky nepřinesou. To ale není až tak pravda. Houby mají velký obsah vlákniny, obsahují bílkoviny, vitaminy B1, B2, provitamin A, vitamin C, z minerálů vápník, draslík, hořčík i železo, ale například i mangan, zinek či jód. V sušených houbách je také vitamin D. To jsou jistě dobré důvody, proč je do jídelníčku zařadit. Ovšem existují i protiargumenty.

„Houby jsou schopné shromažďovat v sobě škodliviny z půdy a okolí. Proto byste je neměli sbírat hned u silnice, u továrny a v místech s trvalým znečištěním,“ varuje poradkyně zdravé výživy Jarka Kučmášová.

To je také důvod, proč byste je neměli dávat malým dětem do tří let věku vůbec a do šesti let jen opravdu výjimečně. Příčin je hned několik. „Jednak jsou dost těžko stravitelné a v kombinaci s tukem, vejci nebo smetanou obzvláště. Patří také mezi potenciální alergeny, často se podílejí na kombinovaných alergiích. V neposlední řadě existuje vždy potenciální riziko otravy, a čím je dítě mladší, tím fatálnější může mít otrava následky,“ radí nutriční poradkyně Fóra zdravé výživy Věra Boháčová.

Foto: Archiv redakce

Kombinace hub a vajec je do žaludku dost těžkáFoto: Archiv redakce

Do dětského jídelníčku je tedy zařazujte ideálně až po šestém roce věku a velmi postupně. „Raději ze začátku například formou žampionů. Vždy si dejte záležet na tom, abyste je dokonale tepelně upravili a použili je spíš na dochucení do bramboračky, rizota, s těstovinami, tedy v menším množství,“ doplňuje Věra Boháčová.

Jak zpracovat, skladovat a upravit houby?

Pro mnohé z vás je největší radostí houby sbírat, ale tím to rozhodně nekončí. Poradíme vám proto, jak s nimi co nejlépe pracovat dál.

  • Neoplachujte je, jen důkladně očistěte, v případě potřeby i vlhkým hadříkem.
  • Houby nikdy nejezte bez tepelného zpracování!
  • Před smažením nebo obalením je můžete namočit do mléka, tím méně se pak nasáknou tukem.
  • Při přípravě hub šetřete s množstvím tuku i vajec.
  • Většinu hub lze usušit, ovšem před tím rozhodně vyřaďte ty červivé.
  • Nikdy houby nesušte na novinách, protože se do nich nasákne tiskařská čerň.
  • Na sušení se nehodí klouzky a někteří odborníci nedoporučují sušit ani babky.
Foto: Thinkstock

Dospělým houby neškodí, ale pozor, nedávejte je malým dětem!Foto: Thinkstock

  • Jestli sušíte houby volně jen na vzduchu, nedělejte to za vlhkého počasí – pokud neuschnou do tří dnů, začnou většinou plesnivět.
  • Na uskladnění hub v kuchyni není dobrý plátěný sáček, protože by v něm kvůli vzdušné vlhkosti mohly začít plesnivět. Než sušené houby uskladníte, musí být dokonale proschlé z obou stran, musí se lámat a vydávat šustivý zvuk, podobný suchému listí.
  • Ideální nádobou je suchá sklenice, kterou překryjete plátnem.
  • Sušené houby před kuchyňskou přípravou namočte do vody nebo mléka ,zkrátíte tak dobu jejich přípravy.
  • Pokud chcete houby zamrazit, udělejte to co nejrychleji. Než se tak stane, měli byste je alespoň pět minut povařit nebo podusit. Ideální je dát je do mrazáku v uzavřených krabičkách.
  • Zmrazené houby nenechávejte před přípravou rozmrazit, přidejte je rovnou a tepelně je upravte. Jednou rozmrazené houby znovu nezamrazujte. V mrazáku houby vydrží i několik let, ale nesmí rozmrznout ani částečně, například když odmrazujete lednici.
  • Máte-li podezření na otravu houbami, pak byste měli vyvolat zvracení, sníst živočišné uhlí a vypít co nejvíce tekutin – nikdy však ne alkohol, nedoporučuje se ani mléko. Lepší je se co nejdřív obrátit na lékaře a mít s sebou vzorek hub, které jste snědli.
  • Pokud chcete houby koupit, pak jen od člověka, který má osvědčení o znalosti hub, které vydává krajská hygienická stanice.

Jak skladujete houby? Napište nám své zaručené tipy!

Reklama

Související témata:

Načítám