Hlavní obsah

Miluji tě, ale nemám chuť na sex. Užívej si jinde!

Foto: Profimedia

Nechuť k sexu může u ženy stejně jako u muže způsobit těžkou frustraciFoto: Profimedia

Reklama

Miluji tě, ale nemám vůbec chuť na sex. Vím, že ho potřebuješ, proto pochopím, když si budeš užívat jinde. Je tohle řešení situace, kdy je ve vztahu stále láska, ale vášeň vyprchala?

Článek

Markéta (41) žije s Filipem (44) už skoro dvacet let. Mají krásné manželství a stále si rozumí. Jenže Markéta ztratila zájem o sex. „Svého muže miluji a nesmírně si ho vážím, ale na milování nemám ani pomyšlení. Nejde o to, že by mě nepřitahoval on, nemám chuť obecně, s kýmkoli,“ tvrdí Markéta.

Ta se po úvaze rozhodla být k partnerovi upřímná a o ztrátě svého libida mu řekla. „Už mě nebavilo se přemáhat a k sexu se nutit. Řekla jsem manželovi pravdu s tím, že je mi jasné, že on sex potřebuje, proto se nebudu zlobit, když ho bude mít někde jinde. On za můj stav nemůže, tak proč by měl kvůli tomu strádat?“ tvrdí Markéta.

Co na to ale odborníci? Je opravdu možné někoho milovat, ale nechtít sex? A není tohle povolení nevěry spíš cestou k rozvodu?

Užívej si jinde? Raději ne!

Bohužel, odborníci se shodují v jednom. Jakákoli nevěra, byť „povolená“, se na vztahu odrazí vždy negativně. Je to začarovaný kruh. Vy se budete vnitřně užírat tím, že si muž užívá jinde, protože nejste schopná mu poskytnout, co potřebuje. Budete podrážděná, nervózní, otrávená a vaše sebevědomí bude prudce klesat. Rozhodně se nebudete cítit jako žena!

On se buď rozhodne pro celibát a bude frustrovaný. Stane se z něj protivný chlap a doma bude nepříjemná atmosféra. Nebo vám opravdu zahne a bude se trápit tím, že vás podvádí. Výčitky svědomí nejsou nic příjemného. „Kromě toho se velmi jednoduše může stát, že váš muž se u jiné ženy emočně zaháčkuje a váš vztah se rozpadne,“ varuje koučka partnerských vztahů a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Foto: Profimedia

Nejdůležitější je vážně si o tom s partnerem promluvit a snažit se hledat řešení, nikoli rezignovat a posílat ho k jinéFoto: Profimedia

Hledejte příčinu

Jak takovou situaci tedy vyřešit? Podle odborníků musíte vyřešit příčinu, ne hasit to, co způsobuje. „Výrazné poklesnutí sexuální touhy může mít mnohé důvody, mezi které patří hormonální změny, vysoký stres, pochybnost o vlastní fyzické kráse a podobně. Ani jeden z těchto problémů se partnerovou nevěrou samozřejmě nevyřeší, naopak může dojít k jeho prohloubení,“ tvrdí psychoterapeutka Eliška Nuslauerová.

Jednoduše řečeno, ztráta libida není jen tak. Jde buď o důsledek vaší hormonální nerovnováhy (stává se to například po porodu či během přechodu), psychické nepohody (malé sebevědomí, pochyby o sobě samé…) či problémů ve vztahu. „Spokojenost v ložnici vždy kopíruje spokojenost v samotném partnerství. A pokud zde něco nefunguje, vždy se to na sexuální aktivitě páru odrazí,“ říká Lenka Černá.

Podle ní je rozhodně dobré udělat si jakousi analýzu vašeho vztahu, hledat konkrétní momenty, kdy došlo k ochlazení. Může jít o staré zapomenuté neshody, které jste si nevyříkali, nechali je plavat, jenže ony ve vás stále bobtnaly. A pokud se vám příčinu nedaří najít, určitě vyhledejte odborníka.

Foto: Profimedia

Analýza celé situace by mohla rozklíčovat prvotní příčinuFoto: Profimedia

Upřímnost ano

Jednu věc ale Markéta přece jen udělala správně. Byla k manželovi upřímná. Vysvětlit partnerovi, proč s ním nechcete spát, je velmi důležité. Mlčení či otřepané výmluvy o tom, jak vás bolí hlava, vše jen ještě zhorší. Dávají prostor k domněnkám, které nemají s realitou nic společného.

Zároveň byste ale měli partnera ujistit o tom, že hledáte řešení a situaci chcete změnit. Že vlastně ani vám tenhle stav nevyhovuje, že i vy chcete obnovit váš intimní život. A nebojte se požádat ho o pomoc. Taková otevřenost může vašemu vztahu jedině prospět. Koneckonců každý problém, který jako partneři překonáte, vás posune dál.

Dovedete si představit, že byste povolily partnerovi sex někde jinde?

Reklama

Načítám