Hlavní obsah

Místnost navíc? Zasklete si balkon, teď je ideální čas

Foto: AS photo studio, Shutterstock.com

Foto: AS photo studio, Shutterstock.com

Bydlíte v bytě s balkonem? V tom případě pro vás máme tip, jak můžete snadno získat relaxační prostor s praktickým využitím. Pořiďte si zasklení balkonu, a získáte tak malou místnost navíc.

Článek

Pokud uvažujete o tom, že si necháte zasklít balkon, je na to ideální období. Přestože se vám to zřejmě nepodaří zrealizovat ze dne na den, máte velkou šanci, že to stihnete dřív, než začnou chladné večery nebo dokonce plískanice. Máme pro vás pár rad, na co byste se měli zaměřit při výběru typu zasklení i prováděcí firmy a na co byste předtím rozhodně neměli zapomenout.

K čemu je dobrý

K zasklení balkonu vás mohou vést nejrůznější důvody. Rozhodně vám to umožní příjemné posezení u kávy, i když venku prší.

Nemusíte být žádná dokonalá hospodyňka, abyste ocenila možnost sušení prádla venku, i za nepříznivého počasí.

Můžete tam s klidem odkládat i věci, kterým déšť a sníh neprospívají. Báječně vám tam změkne různé pečivo i vánoční cukroví. Nebo tam můžete umístit domácí kolo a rázem získáte tělocvičnu.

Foto: Madhourse, Shutterstock.com

Proč? Protože snížíte hluk v bytě, nebudete muset tolik topit, takže ušetříte za elektřinu a budete ve větším bezpečí před zlodějiFoto: Madhourse, Shutterstock.com

Bezpečnost především

Další důležité bonusy zasklení jsou následující: nebude se vám na balkon tak prášit, a pokud bydlíte v rušnější části města, získáte díky němu určitou protihlukovou bariéru. Zanedbatelný není ani fakt, že stěna mezi balkonem a obytnou částí nebude tolik promrzat, takže ušetříte za topení.

Uděláte dost pro větší bezpečnost. A to hned dvakrát. Pokud máte děti, určitě oceníte, že zasklení na balkoně sníží pravděpodobnost, že váš potomek přepadne přes zábradlí. Podstatné také je, že zasklený balkon zabezpečí byt proti vloupání.

Pro která skla se rozhodnout?

Bydlíte-li v paneláku, nebudete mít pravděpodobně se zasklením problém. Jen si musíte vybrat vhodný typ. Buď je rámové, kdy jsou jednotlivé skleněné díly umístěny v hliníkových rámech. Je tudíž viditelnější a dá se pouze posouvat v kolejnicích. Znamená to, že se skla naskládají na sebe k jedné straně, takže část lodžie (asi jedna třetina) zůstane zvenku bez možnosti údržby. Výhodou však je, že mezi jednotlivá zarámovaná křídla lze přidat kartáčové těsnění. Tím se tento systém stane velmi odolný proti poryvům větru, což ocení zvláště majitelé bytů ve vyšších patrech.

Druhou možností, méně nápadnou, je bezrámové zasklení. U něj lze zvolit otočné otevírání skel. Ta se naskládají k boční stěně lodžie a celý balkonový otvor je tím pádem otevřený, což ocení zvláště majitelé malých balkonů.

Milimetrové škvíry mezi jednotlivými tabulemi je možné v případě potřeby opatřit speciálním těsněním. Pokud však zrovna nebydlíte na Větrné hůrce, sami se přesvědčíte, že nevadí, když balkon alespoň trochu přirozeně větrá.

Zasklení je třeba ohlásit

Než se pustíte do zasklívání, musíte tuto skutečnost kvůli změně vzhledu fasády ohlásit na příslušném stavebních úřadě. Ideálním řešením je, když se majitelé bytů dohodnou na jednotném typu zasklení, protože nepravidelné střídání různých systémů vizuálně narušuje vzhled budovy. Mohlo by se pak stát, že příslušný stavební úřad vám přímo určí, který typ zasklení můžete použít.

Praktičtější proto je, když zástupce družstva či společenství vlastníků předem ohlásí plánované zasklení za celý dům a doloží ho vypracovanou architektonickou studií. Když se pak rozhodnete pro zasklení balkonu, vyřizování na stavebním úřadě vám odpadá.

Než podepíšete smlouvu

Realizací pověřte odbornou firmu. Dejte si ale pozor, abyste nenaletěli. Nejlepší je sehnat si reference od známých. Pokud tuto možnost nemáte, využijte alespoň diskusí na sociálních sítích. A ještě než podepíšete objednávku, vyžádejte si od dodavatele certifikát k výrobku. Pak si už můžete konečně nechat balkon přesně zaměřit a těšit se na výsledek.

Taky už máte zasklený balkon? Jak jste s ním spokojení?

Reklama