Hlavní obsah

Stop zlodějům! Takhle zabráníte tomu, aby vám vykradli byt

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že opouštíte na pár dní byt, ještě neznamená, že ho nabídnete zlodějům jako snadnou kořist. Naopak – svůj domov musíte co nejlépe ochránit. Poradíme vám, jak na to!

Článek

„V létě stoupá počet krádeží asi o dvacet procent,“ konstatuje Karel Žyla z pojišťovny Axa. Jak zlodějům zabránit, aby se dostali zrovna k vám? Poradíme pár fíglů i pomocníků, kteří vám pomohou na bezpečnost vašeho domova dohlédnout.

Fígle, které nic nestojí

S ochranou proti zloději můžete začít i bez nutnosti investovat. Základem je, aby nikdo nepoznal, že jste pryč. „Nedávejte informace o dovolené na Facebook, Twitter a Instagram. Pro potencionální zloděje je to jako pozvánka,“ varuje Ivan Pavlíček ze společnosti Next, která se specializuje na zabezpečení bytů a domů.

Váš byt či dům by na první pohled neměl vypadat opuštěný – schránka nesmí přetékat, nezatahujte závěsy ani nestahujte rolety. Nemá cenu nechávat jako „maskování“ pár kousků prádla na šňůře nebo žebřík opřený o strom na zahradě. Zloději si terén obhlížejí, a když s prádlem nikdo pár dní nehne, bude jasné, že šlo o lest. A žebřík může navíc zneužít k tomu, aby se dostal do vyšších pater či k vám vstoupil přes střechu.

Klíče od bytu svěřte spolehlivému člověku, který tam občas, ideálně nepravidelně, zajde, vyvětrá, rozsvítí, prostě zajistí zdánlivý pohyb.

Do čeho investovat?

„Na trhu je řada produktů za pár stovek, které dokážou vzbudit zdání, že v bytě někdo je. Dovedou zařídit, aby při stisknutí zvonku začal štěkat pes nebo aby se náhodně rozsvěcelo světlo nebo zapínala televize či rádio," říká Veronika Fáberová z bezpečnostní agentury Group 4 Falck a dodává: „Dražší nabízejí možnost ovládat je i dálkově, například pomocí telefonu.“

Cenově přijatelnou investicí je osvětlení vstupních dveří, které reaguje na pohyb. Dveře i okna můžete také zajistit jednoduchým alarmem, který reaguje na jejich otevření.

Když to nejde dveřmi...

Nejčastěji se zloději dostávají do bytů a domů dveřmi. Ze statistik také vyplývá, že když se nezvanému návštěvníkovi nepodaří dveře zdolat do deseti minut, většinou to vzdá. Není tedy od věci opatřit si dveře bezpečnostní – pořídíte je zhruba od sedmi tisíc. Využít ale můžete i ochranné prvky za pár stokorun: bezpečnostní zámky třídy 3 a 4, cylindrické vložky, kování, závory a nástroje proti vysazení z pantů. Bezpečnost dveří zdvojnásobí také přídavné zámky či klasický bezpečnostní řetízek.

Druhým nejčastějším vstupem je okno, proto je zabezpečte také – například bezpečnostní fólií. Zvlášť u oken v přízemí ale potřebujete mít i pevný rám, uzamykatelné uzávěry a kliky – a to i v poloze pro větrání. Cena záleží na výrobci i na tom, zda se montují dodatečně nebo v rámci výměny oken či dveří.

Podívejte se na pár konkrétních tipů na cenově přijatelné zabezpečení:

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Svítidlo s čidlem Neptun 2 WHST69-CR, 230 V / 60 W, s pohybovým PIR čidlem, se snímačem pohybu a infraspínačem, pro exteriéry a interiéry, řízení doby svitu 8 s až 3 min, cena 425 Kč. Venkovní čidlo Philips 16246/93/16, 220–240 V, i do vlhka, integrovaný senzor pohybu, lze nastavit úhel a dobu svitu, cena 1279 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Okenní a dveřní alarm, trojdílná sada, aktivace přerušením magnetického kontaktu, instalace bez vrtání – oboustranné lepicí pásky, na baterie, prodává Tchibo, cena 299 Kč. Alarm na vstupní dveře a sklepní kóje Codeman, interiérový, magnetický detektor, nastavitelný alarm, cena 211 KčFoto: archiv firem

Dražší řešení

Máte-li v plánu chránit majetek ještě důrazněji, pak lze kolem domu namontovat systém, který se aktivuje pohybem a může začít houkat, přehrát hlasovou nahrávku nebo vás na narušení upozornit SMS na mobil. Nákladnější systémy se již vyplatí zadat odborníkům – cenu dopředu odhadnout nelze, je velmi individuální.

Některé kamery je ale možné pořídit samostatně, a dokonce je lze ovládat i na dálku z mobilu či tabletu, třeba právě z dovolené. „Při jejich výběru dejte přednost osvědčeným značkám a dbejte i na jejich zabezpečení proti hackerům, podobně jako chráníte svůj počítač,“ radí Dalibor Smažinka z firmy Axis Communications. Dohled na dálku ale zvládne zařídit i zvonek s mluvítkem a kukátkem. „Když jste na dovolené a někdo u vás zazvoní, můžete reagovat přes mobil nebo tablet a odpovědět, můžete na dálku otevřít dveře a díky integrované kameře kdykoli překontrolovat prostor před domem,“ říká Vít Kovařík ze společnosti 2N.

Máme pro vás pár tipů na kamery, které vám umožní kontrolovat domov na dálku:

Foto: archiv firmy

D-Link Omna 180 Cam HD, pro uživatele iPhonu a mobilních zařízení Apple, širokoúhlý objektiv se 180° zorným úhlem, rozlišení Full HD 1080p, obousměrný zvuk – můžete poslouchat i být slyšet, noční vidění, slot na microSD kartu, cena 5799 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Logitech Circle 2, pro domácí i venkovní použití, ovládání přes mobilní aplikaci, noční vidění, funkce Smart Motion (rozlišení pohybu), inteligentní výstraha a HD rozlišení, cena od 5150 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Inteligentní dveřní mluvítko 2N Helios IP Solo, s kvalitním zvukem a kamerou, noční vidění, možno propojit s mobilem prostřednictvím mobilní aplikace, orientační cena 13 000 KčFoto: archiv firmy

Jak chráníte před zloději svůj domov vy? Napište nám!

Související témata:

Načítám