Hlavní obsah

Pečení s ovesnými vločkami: Mlsejte zdravěji!

Foto: Dalibor Puchta

Z ovesných vloček jdou upéct skvělé věciFoto: Dalibor Puchta

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že mlsat zdravě se nedá? V tom případě zapojte do boje ovesné vločky a nechte se vyvést z omylu. Náš sladký chlebíček nebo muffiny jsou totiž ideální snídaně!

Článek

Ovesné vločky – i když to zní možná pro někoho neuvěřitelně – jsou nejen zdravé, ale hlavně dobré. Pokud vám nechutnají v müsli směsi, dá se jimi totiž částečně (a někdy i úplně) nahradit mouka. Vyzkoušejte dnešní tipy, jak si upéct něco dobrého, a přitom nemuset mít přehnaně černé svědomí!

Muffiny s vločkami

Na 6–8 kousků potřebujete:175 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 70 g pohankových nebo ovesných vloček, 120 g třtinového cukru, 2 lžičky skořice, 1 lžičku mletého nového koření, 1/2 lžičky mletého nebo 1 1/2 lžičky strouhaného zázvoru, 1 vejce, 160 ml podmáslí nebo kefíru, 1 lžičku vanilkového extraktu (nebo ubrat cukru a přidat 1 vanilkový), 6 lžic (asi 1 dl) slunečnicového oleje, 100 g sušených švestek a 100 g oříšků – kešu, pekanových nebo třeba vlašských

Foto: Dalibor Puchta

Muffiny z vloček, švestek a ořechů vypadají lákavěFoto: Dalibor Puchta

Postup:Troubu rozehřejte na 190 stupňů a do formiček na muffiny vložte papírové košíčky nebo je dobře vymažte. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience (mouku, prášek do pečiva, vločky, cukr a koření), v druhé míse metličkou rozšlehejte tekuté ingredience (vajíčko, podmáslí, olej a vanilkový extrakt). Švestky a ořechy nasekejte nahrubo. Teprve, když už je roztopená trouba, propojte tekuté ingredience se suchými a nakonec do nich vmíchejte ořechy a švestky. Těsto naplňte do formiček tak, aby bylo do kopečku nad úroveň hrany formičky a dejte péct na asi 20–25 minut. Hotovo!

(Nejen) snídaňový sladký chlebíček

Na 1 formu na biskupský chlebíček potřebujete:200 g směsi různých oříšků a sušeného ovoce (rozinky, brusinky, švestky, ananas, banán, papáju…), 3 lžíce medu nebo javorového sirupu, kůru z 1 a šťávu ze 2 pomerančů, 2 dl černého čaje, 0,5 dl griotky, 2 vejce, 230 g špaldové (nebo jiné celozrnné) mouky, 90 g ovesných vloček (můžete je napůl namíchat s pohankovými) a 1 prášek do pečiva

Foto: Dalibor Puchta

Tenhle chlebíček se hodí nejen na snídaniFoto: Dalibor Puchta

Postup:Tenhle recept znám už hodně dlouho a nedávno jsem kdesi v útrobách internetu našla tip, že se ovoce má máčet v černém čaji. Vyzkoušela jsem to tedy, a můžu všem vřele doporučit, výborný by byl určitě i ovocný čaj.

Oříšky, sušené ovoce a pomerančovou kůru zalijte čajem, medem, pomerančovou šťávou a griotkou a nechte asi hodinu máčet, aby vše změklo a nasáklo chutě.

Před dalším postupem zapněte troubu na 190 stupňů. Do směsi vmíchejte mouku, vločky, prášek do pečiva a vajíčka a těsto máte hotové! Formu na biskupský chlebíček důkladně vymažte a vysypte celozrnnou moukou nebo vyložte jako já pečicím papírem (je to přece jen jistější :-)). Těsto nalijte do formy a dejte péct na asi 40 minut. Neodoláte!

Jablečný crumble s drobenkou z vloček a mandlí

Na 6 porcí potřebujete:1 kg jablek, 200 g meruňkové marmelády a 0,5 dl pomerančového džusu a kousek másla na vymazání formy

Foto: Dalibor Puchta

Jablečný crumble zvládnou i vaše dětiFoto: Dalibor Puchta

Na drobenku si připravte:100 g měkkého másla, 150 rozmixovaných nebo jemných ovesných vloček, 70 g mletých mandlí, 100 g třtinového cukru a podle chuti asi lžičku skořice

Na krém je třeba:250 g (1 kelímek) mascarpone nebo ve zdravějším režimu ricotty, 200 g (1 kelímek) zakysané smetany a 2 lžíce javorového sirupu

Postup: Koláč, který nemá těsto, nemůže být těžký! Troubu zapněte na 200 stupňů. Jablka oškrábejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na tenké plátky. V misce rozřeďte marmeládu džusem a vmíchejte ji k jablkům. Všechny ingredience na drobenku spojte v jiné míse dohromady tak, aby se prostě drobila :-). Máslem vymažte zapékací misku, na dno navrstvěte jablka, posypte je drobenkou a dejte vše péct na asi 35 minut dozlatova.

Mezitím v míse smíchejte všechny ingredience na krém. Podávejte ideálně ještě horký crumble se lžící studeného krému nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.

Do jakých dobrot přidáváte ovesné vločky vy?

Reklama

Související témata:

Načítám