Hlavní obsah

Móda: Volíte lesk, nebo mat?

Foto: Bandolera

Lesk je dnes úplně všude!Foto: Bandolera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se týče výběru materiálů, máme v dnešním módním světě neskutečné množství variant a možností. Téměř každý kousek oblečení existuje v mnoha barevných a látkových provedeních. V tomto článku se zaměříme na dva protiklady, na které můžete narazit ve většině českých obchodů – tím je lesklá a matná varianta. Jak a kam je nosit? A s čím je kombinovat? Poradíme vám!

Článek

Tato otázka by nebyla tak aktuální, nebýt trendu posledních let, který umísťuje leskloučká „minicédečka“ zvaná flitry úplně na vše (jak je nosit se dočtete v článku Módní flitry? Pozor na nevkus!). Vedle flitrů máme ale další materiály, jako je satén či tkaniny s povrchovou úpravou PVC, které vytvářejí lesklý efekt. Do obchodů se tak dostaly lesklé legíny, šortky, saka i kalhoty, o botách, kabelkách a topech ani nemluvě.

Oslnivý lesk

Základním účelem lesklých věcí je především upoutat pozornost – lesklé a třpytící se věci jednoduše mají takovou moc. A není vůbec nic špatného na tom, využít tuto jejich vlastnost k vytvoření nápadného efektního outfitu, ve kterém budete zářit. Lesk a třpyt se svou výrazností hodí spíše na večerní příležitosti, málokdo z nás si totiž může dovolit přijít do práce ve zlatém flitrovém sáčku.

V práci a přes den můžete lesk uplatnit především na doplňcích – lakovaných lodičkách, výrazných náramcích či prstenech. Naopak vítaný je lesk a třpyt v klubech, diskotékách a plesech, které jsou příležitostí přímo stvořenou pro to, předvést se v tom nejlepším světle. Do klubu zvolte rozkošné třpytivé šatičky nebo si pořiďte flitrované kalhoty či šortky a doplňte je vysokými podpatky. Lesklé kousky nepotřebují moc doplňků, oslňují samy o sobě – je tak dobré „srazit“ jejich honosný efekt něčím jednoduchým – takové kalhoty doplňte klidně jen jednoduchým bílým tílkem v pánském stylu.

Na foto: Topshop, H

Na foto: Mango, Topshop

Na foto: H, Asos

Decentní mat

O matných kouscích oblečení se nemusíme nijak rozepisovat – představují tu klasičtější a umírněnější variantu – pozor ale: nezaměňovat s upjatostí či nudou! Matné kousky oblečení jsou jen o něco praktičtější a vlastně multifunkční – hezké krátké sáčko si můžete vzít jak na poradu, tak i ozdobené broží a doplněné náhrdelníkem a výraznými náušnicemi do baru. Matné věci, pokud nemají zajímavý střih, občas prostě potřebují trochu okořenit doplňky – pokud se bojíte lesklých kousků oblečení, pořiďte si takový třeba pásek, čelenku do vlasů nebo kabelku, a uvidíte, jak dodají vašemu matnému outfitu šťávu.

Na foto: H, Mango

Na foto: boty Mango, pásek Asos, zbylé H

Ve srovnání těchto dvou prvků tedy není vítězů ani poražených – každý z nich má pro a proti, každý z nich je naprosto specifickou vlastností, která má své využití. Lesklé materiály jsou často opomíjené pro jejich rozšiřující vlastnosti – nebudeme vám tento fakt vymlouvat – je totiž pravdivý. Nejvíce je tento negativní efekt viditelný na kalhotách, a ty z vás, které ještě stále slepě kupují tělové punčocháče s leskem, o tom určitě vědí své. Na volných topech a šatech to ale tak strašné není, takže těm se obloukem vyhýbat nemusíte! Pokud se rozhodnete pro lesklou variantu, mějte na paměti rčení „všeho s mírou“ – nechcete přece vypadat jako discohvězda 80. let! Ideální je lesklý kousek kombinovat s matným, tak se vytvoří perfektní rovnováha a vy budete vypadat stylově a vkusně!

Naše rada na závěr? Pravděpodobně nic nezkazíte, pokud na lesklé materiály zanevřete – v lesklém topu či efektní třpytivé sukni ale budete za opravdovou hvězdu!

Musela jste se i vy někdy rozhodovat mezi matem a leskem? A jaké místo má lesk ve vašem šatníku?

Související témata:

Načítám