Hlavní obsah

Modelka závislá na alkoholu: Z krásky troska

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla mladá, krásná, sexy a měla před sebou slibnou kariéru modelky a herečky. Jenže Američanka Jessica Landon (37) všechno utopila v alkoholu. Tahle závislost ji dostala na pokraj smrti. Střízlivá je až posledních pět let.

Článek

Splnila si sen. V devatenácti letech se odstěhovala od rodičů do Los Angeles a začala se živit jako herečka a modelka. Uchytila se i v Playboyi. „Měla jsem pocit, že žiju svůj vlastní sen,“ vzpomíná Jessica pro britský magazín The Sun.

Jenže z dětství si také nesla jedno nehezké trauma. Když jí bylo pět let, čelila sexuálnímu obtěžování  ze strany své chůvy. „Od té doby jsem si v sobě nesla prázdnotu, jakýsi vnitřní stud. Trpěla jsem návaly paniky a úzkosti. Vždy jsem se snažila tuhle prázdnotu něčím zaplnit. Láskou, jídlem a nakonec alkoholem,“ vysvětluje Jessica s tím, že ten bohužel fungoval jako zázračná medicína. Díky vodce se cítila konečně dobře.

Osamocený pijan

Na vině rozhodně nebyl divoký život plný večírků. Naopak, na těch Jessica téměř nepila. Alkohol si dopřávala o samotě, když ji nikdo neviděl, na téhle party byla vždy jen ona a lahev vodky.

V šestadvaceti letech už pila v podstatě nonstop. Usínala s lahví vodky v náručí ze strachu, že by se ráno probudila a nemohla se hned napít.

Pomalu se vše začalo hroutit. Jessica přišla o domov a žila v opuštěném podkroví. Opět jen ona a lahev vodky. V té době už pravidelně zvracela krev, ale první pád na dno přišel poté, co upadla na schodech a způsobila si masivní krvácení do mozku. „Cítila jsem, jak jedna moje strana pomalu ochrnuje. Jedna tvář mi poklesla a nešlo mi mluvit,“ vzpomíná Jessica.

Foto: Profimedia.cz

V opilosti upadla na schodech a způsobila si masivní krvácení do mozkuFoto: Profimedia.cz

První pokus o záchranu

Jessica skončila v nemocnici, ale lékaři ji nemohli operovat kvůli alkoholu v krvi. Nasadili jí pětidenní detox. Déle už chirurgický zákrok odkládat nemohli, ženě hrozilo trvalé poškození mozku.

Po operaci ale přišlo téměř zázračné zotavení. „Lékaři mi tvrdili, že bude trvat několik měsíců, než se dám celkově dohromady, ale já byla po dvou týdnech téměř v pořádku,“ říká Jessica.

Opustila tedy nemocnici a skončila u kamaráda, kde ale velmi rychle opět propadla alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Po operaci se rychle uzdravila a zdálo se, že bude lípFoto: Profimedia.cz

Totální dno

Tam se Jessica opět málem upila k smrti. „Ležela jsem u něj na podlaze, lila do sebe vodku, nakonec jsem už ani neměla sílu jít na záchod. Víc než měsíc jsem ležela ve vlastních výkalech,“ popisuje Jessica.

A právě její výkaly ji málem zabily – začaly jí rozežírat pokožku na bocích a hýždích a způsobily těžkou infekci. „V tu chvíli jsem věděla, že umírám. Z posledních sil jsem zavolala svému ex a poprosila ho o pomoc. Přijel i s ambulancí a já zase skončila v nemocnici.“

V krvi měla přes 0,5 promile alkoholu, byla vyhublá, uhnívala jí pokožka, všechny orgány selhávaly. Na jednotce intenzivní péče strávila 16 dní. Pak následovala asi měsíční odvykačka a Jessica šla domů se svými rodiči.

Foto: Profimedia.cz

Musela si sáhnout až na dno. Tam nastal bod zlomuFoto: Profimedia.cz

Nový začátek

Tohle byl ale prý ten skutečný bod zlomu, okamžik, kdy se rozhodla, že takhle už žít nechce. „Dostala jsem se na samé dno a to mě paradoxně zachránilo. Až tahle děsivá bolest dokázala zastínit potěšení, které pro mě doposud alkohol představoval.“

Tentokrát trvala rekonvalescence mnohem déle, což bylo ale dobře. „O to víc jsem cítila, jakou bolest jsem si způsobila. A nechtěla jsem to už za žádnou cenu prožít znovu.“

Jessica podstoupila devět léčebných terapií a posledních pět let je zcela střízlivá. Má přítele Matthewa a v prosinci čekají narození prvního potomka.

Jessica si našla i nový smysl života, Hollywood ani modeling už ji neláká. Jako terapeutka pomáhá lidem závislým na alkoholu. „Nejsem pyšná na svou minulost, stále se stydím za to, jak jsem žila,“ říká Jessica Landon s tím, že je ale pyšná na to, že svou závislost nakonec překonala.

Foto: Profimedia.cz

Pátým rokem abstinuje a v prosinci by se měla stát matkouFoto: Profimedia.cz

Přílišné pití je samozřejmě nebezpečné a zabíjí. Někdy se ale může i hodit. K čemu?

Reklama

Související témata:

Načítám