Hlavní obsah

Moderní dům mladé rodiny. Svou schovku tu má i kocour

Foto: Tomáš Frank

Foto: Tomáš Frank

Reklama

Přestože se interiér domu od původních představ majitelů liší, výsledkem jsou nadšení. Zamilovali si ho už na vizualizacích, realita pak jejich očekávání ještě předčila.

Článek

Do domu velkého 163 m² se manželé Jakub a Klára s dvouletou dcerou Stelou a kocourem stěhovali z bytu 2 + kk. Líbila se jim dobrá dostupnost do Brna, kde jsou autem za 15 minut, i blízkost lesa a celkově klidné okolí. Po značné nespokojenosti s prací projektantů při projekci domu byli nicméně skeptičtí, jestli se jim vůbec jejich sen o dokonalém domově splní. Dostali se ale k architektonickému studiu Mooden, které jejich očekávání splnilo na 110 %.

Když si najmete bytového architekta

„Majiteli studia jsme nastínili naše přání, paradoxně se ale naše představa nakonec od výsledku dost liší. Líbila se nám třeba šedá a bílá barva, ale měli jsme pocit, že je to pro rodinu s dětmi neútulné. Architekti ale naštěstí do návrhu část našich představ promítli, doplnili je o dřevěné dekory a výsledek nás zcela nadchl. Korekcí bylo minimum. Výsledek je úplně stejný jako na obrázku – naprosto skvělý,“ pochvaluje si paní Klára.

Projektová manažerka a designérka Barbora Burešová se o klienty starala po celou dobu realizace, takže nakonec byli překvapení, jak lehce se tak velká zakázka vlastně zrealizovala. Vizualizace byly připravené přibližně za měsíc a následná realizace proběhla zhruba do dvou měsíců.

Foto: Tomáš Frank

Majitelé si přáli použít bílé, šedé a krémové tóny, architekti je doplnili o dřevěné prvkyFoto: Tomáš Frank

Vzdušný, nikoli prázdný prostor

Architekti měli zařídit poměrně velký prostor, který pro ně představoval výzvu – místnosti musí být vzdušné, ale zároveň by neměly působit prázdným dojmem. Do obývacího pokoje umístili knihovnu a krb, který doplňuje obezdívka s prostorem na dřevo, pohodlnou velkou sedačku, na kterou se vejde hned několik hostů, a jídelní stůl, ke kterému usedne až 8 lidí. Kuchyně je v provedení bílého lesku a v baru se ukrývá také vinotéka.

Do hlavního obytného prostoru zakomponovali i stěnu, na kterou je možné psát třeba vzkazy nebo nákupní seznamy. Zbytek stěn zůstal víceméně prázdný, aby si sem majitelé mohli vyvěsit své fotky, které dotvoří tu správnou atmosféru.

Jednoduchá ložnice a dětský pokoj

Jednoduchý a moderní styl obývacího pokoje kopíruje i ložnice, které dominuje postel v pohodlné výšce doplněná knihovničkou a světly spuštěnými nad nočními stolky. Zajímavým prvkem je okno zakomponované přímo do nábytku.

„Mile nás překvapila změna orientace postele a také praktické vychytávky v dětském pokoji pro případ dalších potomků. Studio nás přesvědčilo, abychom nezdili příčku mezi pokojíčky, a místo toho udělali skříň, jejíž součástí je popisovatelná magnetická tabule. Ta má tajné tlačítko, které tabuli otevře a uvolní vstup do druhého pokoje. Děti tedy budou moci mít otevřeno a být v kontaktu, nebo si pokoje oddělí. Dcera si své království zamilovala a nechce spát nikde jinde, i když je její pokoj od naší ložnice přes celý dům,“ dodává majitelka bytu.

Při návrhu pochopitelně mysleli i na domácího mazlíčka. Kočka má ve skříni v chodbě integrovaný pelíšek, do kterého si zaleze skrz kulatý otvor. Druhý otvor pak patří robotickému vysavači.

Foto: Tomáš Frank

Dětský pokoj pro dvouletou dceru je navržený tak, aby se dal uzpůsobit i případným dalším dětemFoto: Tomáš Frank

Praktické lamino

Vzhledem k rozpočtu použili na nábytek lamino. „V dnešní době již svou kvalitou a širokou škálou barev a dekorů dokáže být obstojnou alternativou například za dýhu a lak,“ vysvětluje Barbora Burešová. Pracovní deska v kuchyni je z kompaktu, který je velmi odolný vůči kontaktu s vodou, otěru i oděru, a navíc vypadá zajímavě i z hlediska designu. Síla desky je pouhých 10 milimetrů.

„Lidé se nás hodně ptají, jestli architekti nepřehnali design na úkor praktičnosti. Měli jsme z toho také strach, ale musím říct, že nás vlastně spíše usměrňovali,“ uzavírá paní Klára.

Vizitka studia

Mooden je mladé moderní designové studio, které vnáší do interiérů mood, tedy náladu každého z klientů. 10 profesionálů navrhuje a realizuje všechny typy interiérů – hotely, kanceláře, komerční prostory, rodinné domy, malé byty nebo třeba jen jednotlivé místnosti. Vytvářejí realistické 3D vizualizace interiéru, klientům poradí, co zrovna letí, a zapojí svou kreativitu. Více na www.mooden.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám