Hlavní obsah

Předěláváte kuchyň? Víme, jaká pracovní deska je ta pravá

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kuchyni tráví většina z nás spoustu času a to, jak dobře se vám v ní bude pracovat, ovlivňuje i výběr kuchyňské pracovní desky. Víme, jaké jsou výhody i nevýhody jednotlivých materiálů.

Článek

Kuchyňská linka patří bezesporu mezi nejdůležitější části kuchyně a její výběr není radno podcenit – o to víc to platí pro pracovní desku, která je její nejvíce zatěžovanou částí. Musí být krásná a přitom leccos vydržet! Kromě materiálu samotného se zaměřte také na spáry – ověřte si jejich kvalitu a odolnost vůči zatékání vody. Barvu spárovací hmoty volte nejlépe neutrální tmavě šedou.

Současný trh nabízí desky z mnoha materiálů a každý má své výhody i nevýhody. Jak se v nich vyznat? Máme pro vás stručný přehled nejdůležitějších vlastností!

Lamino a PVC pro spořivé

Lamino je běžně dostupný a nejčastěji používaný materiál. Základem jsou dřevotřískové desky na povrchu upravené laminovacím papírem a zalité melaminovou pryskyřicí. Jsou poměrně odolné vůči oděrům, krátkodobé vlhkosti a vyšším teplotám, snadno se udržují a zachovávají si svůj tvar i barvu. Desky by měly být minimálně 16 mm silné, k dostání jsou buďto jednobarevné, nebo jako napodobeniny přírodních materiálů. Díky své příznivé ceně, od 200 Kč za desku, jsou vhodnou volbou pro všechny běžné domácnosti.

PVC je vlastnostmi i cenou velmi podobné laminu, jeho velkou výhodou ale je, že neobsahuje umělá lepidla a je tedy mnohem šetrnější k životnímu prostředí.

Foto: Ventura, Shutterstock.com

Pracovní desky z lamina jsou poměrně odolné a cenově dobře dostupné. V nabídce najdete i napodobeniny přírodních materiálůFoto: Ventura, Shutterstock.com

Dřevo pro útulnou atmosféru

Kuchyně z pravého dřeva je snem mnoha lidí a je pravdou, že se mu jen máloco dokáže vyrovnat. Hodí se ke každému stylu, lze ho vyfrézovat do různých tvarů, dodá místnosti pocit útulnosti a rustikální atmosféru. Na pracovní desku se nejvíce hodí dub, tloušťka desky by měla být minimálně 30 mm. Nejlevnější volbou je dýha, tenký list dřeva nalisovaný na nosném materiálu (nejčastěji dřevotříska). Pohybuje se ve stejné cenové kategorii jako lamino, je odolná vůči kroucení, ale časem je nutné na ni používat laky a glazury.

Nejvíce zaplatíte za zakázky z masivního dřeva, nejvhodnější je olše, buk, javor nebo ořech. Masiv ale má, oproti laminu a deskám z dýhy, některé nevýhody. Jednou z nich je vysoká cena šplhající až k několika tisícům za desku. Tou další je náchylnost k poškrábání. Kvůli úpravě dřeva polyuretanovým lakem na něj navíc nelze používat klasické čisticí prostředky s rozpouštědly. Desky lze ale ošetřit i speciálními oleji či mořením. Přestože je ošetřování pracovní desky z masivu náročné a musí se často opakovat, při správné údržbě si dokáže dlouho zachovat svůj krásný vzhled.

Foto: Ventura, Shutterstock.com

Dřevo je jedním z nejoblíbenějších materiálů při volbě pracovní desky a dodává místnosti příjemnou atmosféruFoto: Ventura, Shutterstock.com

Nerozbitné sklo pro náročné

Ač se může na první pohled pro pracovní desku zdát jako vysoce nepraktická volba, sklo patří k nejvíce odolným materiálům. V současné době se používají speciálně upravená odolná skla, která jsou téměř nerozbitná a dokonce vysoce odolná vůči poškrábání. Jako jejich podklad se používá lamino, samotné sklo pak může být průhledné, matné, lakované či dokonce podsvícené LED osvětlením. Jeho cena se však pohybuje v řádu několika tisíc korun za metr čtvereční, čímž se stává záležitostí velmi náročných zákazníků.

Foto: Andrei_R, Shutterstock.com

Pracovní desky ze speciálně upraveného skla jsou vysoce odolné a téměř nerozbitné. Jejich cena ale šplhá k vysokým částkámFoto: Andrei_R, Shutterstock.com

Kámen pro milovníky luxusu

Ve stejné cenové kategorii jako sklo se pohybují pracovní desky z přírodního kamene. Nejčastěji se využívá žula v široké škále barev i textur. Má vysokou tvrdost a snadno se udržuje, ale instalace desky je, vzhledem k vysoké váze, mnohem náročnější.

Mírně nižší pořizovací cenu a podobné vlastnosti má umělý kámen, tvořený směsicí písku, pigmentů a pryskyřice. Navíc má jednu velkou výhodu – desky se vyrábí bezspárové.

Foto: yampi, Shutterstock.com

Pracovní deska ze žuly se snadno udržuje a je velmi odolná, její cena se ale pohybuje v řádech tisíců za metr čtverečníFoto: yampi, Shutterstock.com

Pozornost věnujte i okolí

Důležitý není jen materiál pracovní desky, nýbrž i prostor nad a za ní. Nejčastější a jednou z nejpraktičtějších voleb jsou snadno omyvatelné dlaždice. Ať už se ale rozhodnete pro klasický obklad nebo mozaiku, dejte si pozor hlavně na spáry – velmi snadno se v nich usazují hůře odstranitelné nečistoty. Z toho důvodu volte raději spárovací hmoty v tmavších barvách.

Oblíbenou variantou je tvrzené sklo dodávající kuchyni jistou eleganci. Stejně jako dlaždice se velmi dobře čistí, odpadá u něj i starost o čisté spáry. Tyto výhody má i kovový nerezový plát, ten však může vytvářet až příliš chladný dojem.

Zajímavou, ne však příliš praktickou volbou, jsou kámen a cihly. Tyto materiály sice vytvářejí příjemnou přírodní atmosféru, mají ale jednu velkou nevýhodu – kvůli snadnému sání vlhkosti a často i nerovnému povrchu se na nich velmi snadno usazují nečistoty, které se obtížně čistí.

Foto: melis, Shutterstock.com

Pozornost věnujte i materiálu, který máte za a nad pracovní deskou. Obklady se sice snadno udržují, problémem ale často bývají spáry. Volte u nich raději tmavší barvyFoto: melis, Shutterstock.com

Jakým materiálům dáváte v kuchyni přednost vy? Podle čeho jste volili?

Reklama

Související témata:

Načítám