Hlavní obsah

Dům spojený se zahradou. Vstoupí se na ni ze všech místností

Foto: Jakub Holas

Foto: Jakub Holas

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinný dům v klidné části Zlína zaujme především propojením s terasami a zahradou, která k němu náleží. Majitelé si užívají nejen ji, ale i krásné výhledy do zeleně a samozřejmě komfort v interiéru.

Článek

Manželé Karel a Míša a jejich dvě děti v předškolním věku, Keira a Eliáš, žili v pronajatém bytě, ze kterého měli úžasný výhled na Zlín. Ten vyměnili za výhled do zeleně a možnost každý den nerušeně pozorovat západ slunce. „Největší plus však vidíme v dobré dostupnosti do centra města, kam pěšky dojdeme přibližně za 20 minut,“ doplňuje pan Karel.

Úplně jiný dům

Rodinný dům v klidné části Zlína pro ně navrhl ateliér Fandament Architects. „Jejich práce nám padla do oka při listování časopisy o bydlení a domech. Líbilo se nám vyjádření modernosti, jednoduchosti a kombinace skla, dřeva a kamene. A ačkoli náš dům nakonec navrhli jinak, než jsem si původně představoval, jsme velmi spokojení a pozitivní jsou i ohlasy z našeho okolí,“ pochvaluje si majitel.

Původně chtěli manželé dům do L a patro, ale nakonec skončili u bungalovu v jedné linii. Parcela je orientovaná na jihozápad se západním svahováním a nabízí jak výhledy do údolí, tak na protější svahy. „Tyto výchozí aspekty daly vzniknout elegantnímu konceptu domu s orámovanou lodžií. Privátní část pozemku není vymezena samotným domem, ale je definována výškovým rozdílem terénu mezi ulicí a zahradou a v kombinaci s osazenou zelení poskytuje dostatečný pocit soukromí,“ vysvětluje hlavní architekt Pavel Lazarov.

Foto: Jakub Holas

Majitelé si odtud užívají výhledy do zeleně a na západy slunceFoto: Jakub Holas

Z pokojů rovnou na zahradu

Užitná plocha domu je 221,6 m² (bez teras) a cílem architektů bylo využít tento prostor maximálně efektivně, což se i podle slov majitelů povedlo: „Vyzdvihl bych účelné využití prostoru a oceňujeme také to, že každý náš pokoj má samostatný východ na zahradu či terasu, což je skvělý benefit. Téměř celá strana domu je prosklená, takže do interiéru proudí dostatek světla. Bezrámová okna jsou navíc nejen elegantní, ale opravdu díky nim máte pocit, že pokoje jakoby splynuly se zahradou.“

Základna v obývacím pokoji

Hlavní obytný prostor zahrnuje obývací pokoj a kuchyni s jídelnou. U vstupu do velkého obývacího pokoje je dominanta místnosti – krbová stěna obložená štípanou horizontálně kladenou břidlicí. „Obývací pokoj je základna a chlouba domu, zařídili jsme ho přesně podle návrhu architekta a i díky použitým materiálům se tu cítíme skvěle,“ dodává pan Karel.

Kuchyně je od obývací části oddělená solitérní knihovnou a linka je řešena jako dvouřadá, s velkou pracovní plochou v rámci ostrůvku, který ze strany jídelny poskytuje i místa k sezení. Na bílou plochu kuchyňských skříněk navazuje bílé obložení zadní stěny obytného prostoru, ve kterém jsou skryté dveře do spíže a dále do ložnicové části. Nechybí velká šatna, dva dětské pokoje a pracovna, která slouží i jako pokoj pro hosty.

Foto: Jakub Holas

Srdcem domu je obytný prostor s obývacím pokojem, kuchyní a jídelnouFoto: Jakub Holas

Venku jako doma

Nejvíce času ale rodina tráví na zahradě, která jim dává poměrně dost soukromí, což byl jeden z hlavních požadavků, jenž se architektům podařil splnit. Bezprostřední a jednoduchý vstup do venkovní oázy si majitelé velmi pochvalují.

Vizitka ateliéru

Ateliér Fandament Architects byl založen v roce 2006 a jeho zakladatelé Pavel Lazarov a Libor Hrda si od začátku dali za cíl tvořit neotřelou architekturu. Postupně ateliér vyrostl ve stabilní tým 15 architektů, kteří se věnují náročným klientům. Do portfolia se v průběhu let zařadily projekty různých druhů a velikostí, od rezidenčních staveb přes kanceláře, komerční stavby, interiéry až po obchodní centra. Poslední dobou mezi projekty převažují rezidenční vily, na které se ateliér specializuje. Více na www.fandament.eu.

Reklama

Související témata:

Načítám