Hlavní obsah

Monochromatický interiér: Synonymum elegance a harmonie

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Rčení „méně znamená více“ se při zařizování bytů mnohokrát osvědčilo. Dokazuje to stále větší obliba monochromatických interiérů, které na spektru černé a bílé rozhodně nekončí.

Článek

Monochromatický interiér, často označovaný jako jednobarevný, se inspiruje jednoduchostí minimalismu. Princip je prostý – vyberete si jednu základní barvu a místnost zařídíte v jejích odstínech.

Připadá vám to nudné? Nemusí. Stačí si šikovně pohrát s jednotlivými tóny a materiály, a doplnit je malým množstvím kontrastních akcentů. Jak na to?

Jednobarevný interiér zvětšuje

Jednobarevný interiér má řadu předností. V první řadě v něm během kombinování barev nemůžete šlápnout vedle. Už žádné přemýšlení nad tím, jestli se křeslo hodí k sedačce, zda s nimi bude ladit nová váza a jakou k tomu všemu zvolit výmalbu.

V monochromatické místnosti dominuje jediná barva a veškeré zařízení hraje jejími odstíny. To dovoluje nábytku, dekoracím a výmalbě, aby spolu přirozeně splynuly, díky čemuž se místnost opticky zvětší. Takto zařízené pokoje jsou pak synonymem elegance, útulnosti a harmonie. Dejte si však pozor na množství. Tmavších odstínů by mělo být méně než světlejších.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Šedá rozhodně není nudná. Její odstíny v kombinaci s bílou a dřevem působí harmonicky a vzdušněFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Barvy a psychika

Je prokázané, že barvy mají na lidskou psychiku obrovský vliv. V monochromatickém interiéru, kde je na ně soustředěna veškerá pozornost, to platí dvojnásob. Rozhodujte se proto hlavně podle toho, jak na vás konkrétní barvy působí, a svou volbu přizpůsobte prostorovým a světelným dispozicím pokoje i jeho účelu.

Celý byt si můžete zařídit v neutrálních tónech, případně zvolit do každé místnosti jinou barvu.

Neutrální barvy: nejsnazší volba

Stálicemi mezi neutrálními barvami jsou bílá, šedá, černá a hnědá. Ty zaručeně odolají neustále se měnícím trendům a můžete je snadno doplnit barevnými akcenty. Tím vytvoříte zajímavé kontrasty, které snadno rozbijí stereotyp.

Ověřenou klasikou je spojení bílé a černé doplněné paletou šedých odstínů. Černá je skvělou volbou pro doplňky či akcent na nábytku, poslouží také jako solitér v podobě černé sedačky obklopené bílými polštářky, křesly a kobercem. Šedé tóny pak příjemně zjemní ostré kontrasty mezi bílou a černou. Hodí se tak hlavně do odpočinkových místností, tedy například do ložnice.

O něco méně běžné jsou interiéry v odstínech hnědé. Ta navozuje pocit přirozeného spojení s přírodou, klid a rovnováhu. Její béžové a kávové tóny do místnosti přinesou pohodu a harmonii. Dále jí to sluší s hořčicovou, oranžovou a zelenou.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Hnědá společně s béžovou, kávovou a přírodními materiály navozuje pocit klidu a spojení s přírodouFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Každá místnost jiné barvy

Není přímočarý minimalismus nic pro vás? Vyberte si jako základní barvu jednu z těch pestřejších. Kromě jejích vlastních odstínů ji můžete doplnit i nějakou neutrální barvou.

Do předsíně volte živější veselé barvy, které vás při příchodu domů radostně přivítají a dodají chodbě trošku světla navíc. Skvěle poslouží hlavně žlutá.

Živé a veselé barvy sluší také obývákům a kuchyním. V nich se nebojte například oranžové, meruňkové či červené. Rozproudí konverzaci, povzbudí vás k aktivitě. Do koupelny a ložnice naopak zvolte chladnější modrou nebo zelenou, které vás po náročném dni příjemně uklidní.

Nejsytější odstín dopřejte prvku, jež chcete nejvíce zvýraznit. Může to být třeba solitér, jako je pohovka, křeslo či jídelní stůl. Zajímavou možností je vymalovat sytou barvou jeho pozadí a samotný solitér si pořídit ve světlejším či neutrálním tónu. Vyzkoušet to můžete například u knihovny, obývací stěny, vany nebo postele.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pokud vám neutrální odstíny nestačí, zařiďte si každou místnost v jiné barvě. Vybírejte hlavně podle toho, jak na vás působíFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Kombinujte materiály

Aby místnost nepůsobila fádně, pohrajte si s různými textiliemi, materiály a vzory. Ani tady nemůžete nic zkazit, nebojte se tedy kombinovat mat s leskem, hladký povrch se strukturovaným a větší jednobarevné plochy doplnit vzorovanou tapetou v odstínu základní barvy. Protože každá barva vypadá na různém povrchu trochu jinak, a jednotlivé materiály pracují odlišně se světlem, dodá jejich kombinování jednobarevné místnosti na rozmanitosti.

To vše můžete doplnit přírodními materiály, bronzem, mědí, sklem, mramorem nebo imitací kamene.

Reklama

Související témata:

Načítám