Hlavní obsah

Krása kontrastu! Betonový dům uprostřed zeleného ráje

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Minimalistická kostka z betonu a kamene nemusí vždy působit studeným, nekompromisním dojmem. Z bývalé stodoly vznikl dům zasazený do svahu, kde sice dominuje šedá, bílá a černá barva, ovšem díky přirozenému splynutí s okolní zelenou přírodou představuje dokonale harmonické místo.

Článek

Původně to bylo více než stoleté hospodářské stavení v obci u Nového Jičína. Designér Radek Leskovjan si nemovitost na vcelku rozlehlé parcele pořídil s tím, že zde vytvoří prostory pro svou práci a posléze i pro bydlení. S realizací obytné přístavby oslovil architektonické studio Kamil Mrva Architects.

„Zadáním bylo rozšířit současný objekt o dvě ložnice s koupelnou a šatnou a krátkým parkovištěm tak, aby to byly dva domy a aby se navzájem respektovaly,“ přibližuje Kamil Mrva, který na projektu spolupracoval s Václavem Kociánem.

Beton, kámen a sklo

Autoři zvažovali více variant, jak k přístavbě přistupovat. Nakonec vybrali železobetonový skelet a dům zasazený do svahu. Ústředním konstrukčním materiálem stavby je pohledový beton, z něhož byla celá přístavba odlitá. Betonové panely pak přirozeně doplňují přiznané kamenné zdi a sklo. Vysoká okna významně utvářejí interiér – některé vnitřní prostory působí, jako byste seděli venku.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Většina zařízení interiéru je od tuzemských výrobcůFoto: Archiv Institutu bytového designu

Splynutí interiéru s exteriérem

Moderní architekturu stavby náležitě doplňuje i zařízení interiéru, které stylově odpovídá tvorbě majitele Radka Leskovjana. „Nejde o konkrétní designové kousky, ale spíš o atmosféru a jednotlivé detaily. Volná plocha je jako šachovnice, na které jsem rozehrál hru s figurami o každý volný centimetr. Spolupracoval jsem přitom hlavně s tuzemskými výrobci,“ popisuje designér.

Domem prostupuje pohyb vytvářený světlem a stíny, které jím v jednotlivých částech dne i noci procházejí. „Budovy stojí v bezprostřední blízkosti stromů, s jejichž větvemi hýbe vítr a ten zase láme sluneční svit,“ doplňuje Radek Leskovjan.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Prostorům se skleněnými stěnami dodává jiskru zelený exteriérFoto: Archiv Institutu bytového designu

Infrapanely a příčky ze skříní

V interiéru se nachází několik stylových vychytávek. Jednou z nich jsou infrapanely – jejich prostřednictvím se byt vytápí. „Jde o černá skla nebo zrcadla. Stěny, podlahy a předměty v jednotlivých místnostech jsou díky nim tepelně příjemně naakumulovány, a přitom zůstává vzduch, který dýcháme, chladný a se správnou hladinou vlhkosti,“ vysvětluje majitel.

Dispozice interiéru je utvořena pouze příčkami z důmyslně sestavených skříní. „Snažili jsme se o využití každého volného centimetru čtverečního v domě. Celý vnitřní objem tvoří lakovaná dýha, kterou z jednotlivých, na míru vyrobených bloků přímo na místě umně seskládalo stolařství,“ dodává designér.

Protože je dům ve svahu, potýkal se s nedostatkem světla. Nechali ho tedy vybavit světlovody s instalovanými LED žárovkami, které za tmy fungují i jako vestavěná světla. V interiéru jsou celkem tři světlovody, které zaplavují denním světlem pokoj, koupelnu a šatnu. K nim pak dodavatel vyrobil nerezové obruby, aby vše elegantně splynulo s pohledovým betonem.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Byt je členěn i pomocí nábytkuFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. S nejzajímavějšími soutěžícími vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Právě nyní probíhá soutěž interiérů realizovaných v roce 2019. Více informací najdete na stránkách soutěže. Uzávěrka přihlášek proběhla 20. února, vyhlášení výsledků se bude konat 22. září 2020 v pražském Centru současného umění Dox.

Reklama

Načítám