Hlavní obsah

Rustikální kuchyň s kouzlem francouzské Provence

Foto: Ondřej Fabšič

Foto: Ondřej Fabšič

Reklama

Tvůrci této kuchyně se inspirovali podmanivou atmosférou francouzské Provence. Kdybyste se sem chtěli vydat na návštěvu, nepotřebujete letenku. Stačí totiž, když dorazíte do Sokolova.

Článek

Majitelé svou kuchyní v novostavbě rodinného domu v západočeském Sokolově dokázali, že i v kraji ovlivněném těžbou a průmyslem je možné vytvořit elegantní, vzdušný interiér, v němž se snoubí městský komfort s nestárnoucí romantickou atmosférou francouzského venkova.

Kuchyň krásná i praktická

Zařízení své kuchyně svěřili majitelé nově postaveného rodinného domku na západě Čech bytovému architektovi Ondřeji Fabšičovi z ateliéru Fabon. „Majitelé se na náš ateliér obrátili ve chvíli, kdy měla celá stavba pouze obvodové stěny, a oni potřebovali zkonzultovat a především pomoci naplnit své představy o zařízení samotného interiéru,“ popisuje počátek spolupráce Ondřej Fabšič a pokračuje: „Specifické zadání se týkalo především kuchyně, u které majitelé toužili po stylu francouzské Provence s co nejpraktičtějším a největším úložným prostorem, protože majitelka v kuchyni tráví hodně času a využívá ji v maximální možné míře.“

Foto: Ondřej Fabšič

Kuchyňská linka je uspořádaná do tvaru U s praktickým ostrůvkemFoto: Ondřej Fabšič

Rustikální styl

Jedním z hlavních požadavků bylo zkombinovat jednoduchý, ale sofistikovaný rustikální styl s dostatečným prostorem pro ukládání kuchyňských nezbytností. „Základní myšlenkou i výhodou bylo, že si s ohledem na rozměry místnosti můžeme dovolit ergonomicky výhodné uspořádání kuchyňské sestavy do tvaru písmene U, a to včetně kuchyňského ostrůvku. Současně jsme se pro maximalizaci úložných prostor i praktičnosti rozhodli využít ještě také celou další přilehlou stěnu, kterou jsme obestavěli vitrínou s vestavěnými spotřebiči a širokými možnostmi ukládání.“

Z hlediska funkčnosti a správné organizace prací v kuchyni pak bylo na jednu stranu umístěno varné a mycí centrum, a na té protější se mohl kuchyňský ostrůvek stát hlavní pracovní plochou, která už není rušená žádnou jinou další zónou. Navíc v jeho čele vznikl prostor i pro vestavěnou vinotéku, která by v interiéru „po francouzsku“ neměla chybět.

Provence: lakované dřevo a kámen

Také při výběru použitých materiálů si designér vybíral z těch, které evokují kouzlo původních starobylých provensálských venkovských domků a jsou pro ně charakteristické, jako je například dřevo a kámen. A zatímco na pracovní plochy zvolil žulovou desku, kterou v případě kuchyňského ostrůvku ještě doplnil útulně a elegantně působícím dřevem, pro nábytek navrhl provedení ve stříkaném laku. Vždyť pro provensálský styl jsou právě lakovaný povrch a frézování velmi typické.

Foto: Ondřej Fabšič

Aby docílili pohledového sjednocení, zachovali také u dveřního křídla bílý lakovaný povrchFoto: Ondřej Fabšič

Varná zóna jako venkovská pec

Když se detailněji zaměříte na varné a mycí centrum, objevíte celou řadu působivých stylotvorných detailů. „Abychom co nejvíce podpořili celkové rustikální vyznění, nechali jsme zónu s varnou deskou vystoupit do prostoru a nad ni jsme do imitace krbové římsy umístili digestoř. Díky tomu působí celé varné centrum dominantně, a navíc svým vzhledem evokuje venkovskou pec, což ještě umocňuje kontrast tmavší a světlejší barvy použitých na nábytkových zásuvkách,“ popisuje Ondřej Fabšič.

Keramický dřez je stylový

Podobně vystupuje do prostoru i mycí centrum, které je umístěno pod oknem. „Některá umyvadla se dávají pod desku, kdy se zespodu a doprostřed masivní odfrézované desky umístí keramická umyvadlová vanička, která přiznaně vystupuje dopředu (umyvadla ve tvaru kornoutu i listu) Tento způsob je hodně využíván ve stylu anglického venkova, zatímco pro styl Provence je typičtější varianta přisazeného umyvadla, kdy se pracovní desky přirazí z obou stran a dřez vyčnívá pohledově nad nimi,“ uvádí možnosti stylotvorného posazení dřezu architekt.

Foto: Ondřej Fabšič

Pro styl Provence je typický přisazený keramický dřez, který vyčnívá pohledově nad pracovní deskouFoto: Ondřej Fabšič

Nechybí hřejivá dominanta

Připadá vám tato kuchyň neúplná? Pak určitě postrádáte krb. Neboť právě on pomáhá vytvořit atmosféru útulného domu na francouzském venkově, zvlášť když je navíc umístěný na stěně s knihovnou, což ještě více vybízí ke klidu a odpočinku. A k celkové pohodě bezesporu přispívá jeho provedení s klasickým obestavěním krbové vložky, tedy tradičním komínem.

Vizitka architekta

Ondřej Fabšič se ve svém ateliéru Fabon specializuje především na interiéry bytů, rodinných domu a vil. Jeho cílem je vytvářet nejen designové, ale také funkční interiéry, které vyhovují každodenním potřebám svých obyvatel a po všech stránkách je naplňují. Více na Fabon.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám