Hlavní obsah

Módní jaro po česku: In jsou šaty s potiskem i ohrnuté kalhoty s puky

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo umí, umí. Módní inspiraci nemusíte čerpat jen ze zahraničních zdrojů, i u nás je spousta návrhářů, které stojí za to sledovat. A my jsme vám s nimi domluvili schůzku. Máte pár minut?

Článek

Módu z dostupných řetězců jsme tentokrát nechali stranou a zaměřili se na aktuální kolekce českých návrhářů (s jednou mezinárodní výjimkou). Autorská tvorba se logicky pohybuje v úplně jiných cenových relacích, následující tipy nicméně nemusíte brát jen jako čistě nákupní. Přistupujte k nim stejně, jako k oblečení ze světových týdnů módy – udělejte si pohodlí, nasávejte inspiraci a užijte si pohled na krásné kousky.

Stylové „funkční“ šaty

Pro značku Leeda designérky Lucie Kutálkové jsou charakteristické jednoduché střihy a důraz na materiál. Šedé šaty, které jsou z nové kolekce Sedmá z deseti (ano, jde o inspiraci postavou Sedmá z devíti ze seriálu Star Trek), jsou dokonce z funkčního materiálu termocool s vynikajícími vlastnostmi – hřejí, když je zima, a ve vhodnou chvíli umí naopak i ochladit. Líbí se vám minimalistický grafický potisk? Prolíná se napříč celou kolekcí.

Foto: Eva Malúšová

Na foto: šaty (Leeda, 16 500 Kč), kabelka (Karl Lagerfeld, 4999 Kč), boty (Karl Lagerfeld, 10 799 Kč), prsten s beránkem (Parazit, 460 Kč), prsten s perlou (Janja Prokić, Debut Gallery, 5350 Kč)Foto: Eva Malúšová

Foto: archiv firem

Baví vás nápaditá psaníčka? Vytipovali jsme pro vás tři další kouskyFoto: archiv firem

1. Psaníčko Triangl Bag

2. Psaníčko Pepe Jeans

3. Psaníčko Miss Selfridge

Novátorský přístup

S grafikou si vyhrála i návrhářka Monika Drápalová, jejíž předposlední kolekce byla věnovaná moderním technologiím. Jednotlivé kousky jsou hodně výrazné a osobité, s oboustranně rozepínacím svrškem si navíc můžete sympaticky pohrát – noste ho pečlivě zapnutý coby top, rozepnutý jako kabátek nebo ho otevřete jen z jedné strany.

Foto: Eva Malúšová

Na foto: top (Monika Drápalová, prodává Debut Gallery, 9000 Kč), sukně (Monika Drápalová, Debut Gallery, 6500 Kč), kožená kabelka (Hana Zárubová, Debut Gallery, 18 500 Kč), prsten (Janja Prokić, Debut Gallery, 5350 Kč), náhrdelník (Veronika Černá, Debut Gallery, 2100 Kč), boty (Aldo, info o ceně v obchodě)Foto: Eva Malúšová

Návrat k základům

Času a trendům odolávající kousky, dotažené k naprosté dokonalosti… To je specialita slovenské Nehery, postavené na jménu úspěšného podnikatele Jana Nehery, který značku založil v třicátých letech v tehdejším Československu. Obchodní jméno Nehera bylo vzkříšené v roce 1998, ale několik let trvalo, než si majitelé ujasnili, jak značku rozvíjet. Dnes je kreativním ředitelem Nehery francouzský návrhář Samuel Drira, který má zkušenosti z módních domů Hermés, Hugo Boss nebo The Row a nutno říct, že jeho pojetí módy nás neuvěřitelně baví.

Foto: Eva Malúšová

Na foto: košile (Nehera, prodává Blackout, 9800 Kč), kalhoty (Nehera, Blackout, 10 500 Kč), bunda (Nehera, Blackout, 27 750 Kč), prsten (Tyformy, prodává Parazit, 770 Kč), kabelka (Jana Rollo, prodává Leeda, 4600 Kč), sluneční brýle (Zanzan, prodává Leeda, 6950 Kč), boty (Aldo, 2499 Kč)Foto: Eva Malúšová

Foto: archiv firem

Při výběru slunečních brýlí se nedržte zbytečně zkrátkaFoto: archiv firem

1. Sluneční brýle Gant

2. Sluneční brýle Tom Ford

3. Sluneční brýle Komono

S kapkou barvy

Pure. Pod heslem čistoty se skrývá nová kolekce TIQE Petry Balvínové. Vychází z jednoduchých linií a střihů, a coby jediné „rušivé“ prvky vystupují drobné volánky nebo jako u síťovaného kabátku, skromné barevné akcenty. Pokud patříte k vyznavačkám minimalismu, pořádně prozkoumejte volnější overal se zkrácenými nohavicemi.

Foto: Eva Malúšová

Na foto: overal (TIQE, 14 900 Kč), kabát (TIQE, 10 900 Kč), taška (Helena Heinz, prodává Debut Gallery, 500 Kč), kožené boty (Karl Lagerfeld, 9399 Kč), 3D náramky na pravé ruce (Jsem! Studio, prodává Parazit, 430 Kč/kus), náramek na levé ruce (Tyformy, prodává Parazit, 760 Kč)Foto: Eva Malúšová

Móda není hřích

Výběr ukončíme návrhářkou Zuzanou Kubíčkovou, která po svítivém podzimu (ukázku předchozí kolekce najdete v článku Sezona plná módy: Inspirujte se novými kolekcemi českých návrhářek!) přešla k Sinless kolekci, plné do detailu propracovaných zdobných prvků. Na šatech si můžete prohlédnout metodu žabičkování, transparentní rukávy zase zdobí drobné perličky, poskládané stuhy a korálky.

Foto: Eva Malúšová

Na foto: šaty (Zuzana Kubíčková, 46 800 Kč), kožená kabelka (Karl Lagerfeld, 8599 Kč), boty (H&M, 399 Kč), náušnice (Michaela Gorcová, prodává Parazit, 1870 Kč), prsten (Debut Gallery, 4850 Kč)Foto: Eva Malúšová

Náš tým a poděkování

  • Styling - Ivana Pražáková
  • Vizáž - Janka Letková
  • Modelka - Andrea Z. (Czechoslovak Models)
  • Restaurace Čertovo břemeno - Adresa: Alenina Lhota 5, Jistebnice, www.cebr.cz

Sledujete tvorbu českých návrhářů? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám