Hlavní obsah
3,0
(262)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Klasická „babičkovská“ bábovka musí vonět máslem, nesmí dusit ani obsahovat žádnou „přidanou chemii“. A právě takový je dnešní recept. Když dodržíte daný postup, obejdete se i bez prášku do pečiva.

25 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Těsto
  • 350 g polohrubé mouky
  • 220 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 200 g másla
  • 4 ks vejce
  • 130 ml mléka
  • 1 špetka soli
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce mléka
Na vymazání formy
  • 1 ks másla
  • 3 lžíce hrubé mouky
K podávání
  • 1/2 kelímku cukru moučka
Článek

Postup

01.

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 150 stupňů, elektrickou na 160 stupňů. Formu na bábovku pořádně vytřete máslem a vysypte hrubou moukou.

02.

Nejprve důkladně utřete nakrájené změklé máslo se 100 g cukru a vanilkovým cukrem. Ručně třete asi 15 až 20 minut, v robotu nejméně 10 minut. Vytvoří se světlý nadýchaný krém. Postupně do něj zašlehejte vaječné žloutky. Bílky oddělte do větší nádoby – později z nich ušleháte sníh. 

03.

Nyní do mísy s utřeným máslem (už ručně, bez robotu) postupně ve třech dávkách opatrně zapracujte prosátou mouku a mléko pokojové teploty. S každou dávkou mouky těsto zhoustne, dál už ho zbytečně dlouho nemíchejte.

04.

Teď do vaječných bílků přidejte špetku soli a vyšlehejte nadýchaný sníh. Nadvakrát do něj nasypte a zašlehejte zbylých 120 g cukru. Vznikne hustý pevný lesklý sníh.

05.

Nyní obě směsi spojte. Do máslové části natřikrát opatrně překládáním zamíchejte sníh. Opět zbytečně dlouho nemíchejte, aby se z těsta neztratily cenné bublinky. Z mísy odeberte asi třetinu těsta a zamíchejte do něj kakao a dvě tři lžíce mléka.  

06.

Do formy nalijte polovinu světlého těsta, na něj veškeré tmavé těsto a navrch zbytek světlého těsta. Vrstvy nemusíte promíchávat. 

07.

Bábovku dejte péct asi na 45 minut. Zda je hotová, vyzkoušejte špejlí – když ji po zapíchnutí do bábovky vyndáte suchou, je hotovo. Bábovku vyklopte z formy, nechte zchladnout a posypte ji práškovým cukrem.

Foto: Svatava Vašková

Nadýchaná mramorová bábovka vypadá jako malovanáFoto: Svatava Vašková

Nejste si jisti bábovkou bez prášku? Přečtěte si 7 triků na dokonalé třené těsto a budete navždy bez obav.

Reklama

Související témata:

Načítám