Hlavní obsah

Mravenci? Rybenky? Zbavte se jich levně!

Foto: thinkstock

Boj proti škůdcům v bytě bývá úmornýFoto: thinkstock

Reklama

V každé domácnosti se občas objeví nějaký ten nevítaný hmyzí host. Poradíme vám, jak s nimi jednoduše, a navíc i ekologicky skoncovat.

Článek

Na řadu domácích škůdců existují nejrůznější chemické spreje a „traviče", ale ne vždy jsou v bytě použitelné. Není divu, že tam, kde jsou malé děti nebo se skladují potraviny, se vám do žádné chemie nechce. V těchto případech můžete škůdce likvidovat mnohem šetrněji. Vystačíte si s tím, co máte běžně v kuchyni. V zásadě ale platí, že pokud nějakou havěť objevíte, začněte ji likvidovat ihned, jinak se vám v bytě rozmnoží.

Mravenci

Když vám do bytu vlezou mravenci, není lehké se jich zbavit. Většinou na ně nezabírají žádné chemické postřiky nebo prášky, a když ano, tak jen dočasně, po chvíli se objeví znovu. „Mravenci se shlukují ve skupinkách podél oken, dveří, pod fasádou a postupně se snaží migrovat až do domu. Tam se vyskytují poblíž topení, stoupaček a parapetů, dokonce se dovnitř dostávají i digestoří“, říká Hanuš Wágner z Hygienické a technické správy objektů.

Foto: thinkstock

Mravenci: někteří milují cukr, jiní maso... a jsou jich tisíce!Foto: thinkstock

Jak na ně?

  • Věděli jste, že mravenci nesnášejí vůni hřebíčku, badyánu nebo skořice? Jestliže koření nasypete na jejich oblíbená místa, odtáhnou pryč a zpátky se už nevrátí. Vám přitom v bytě zůstane krásná vánoční vůně.
  • Stejné účinky má i pepř, sůl nebo pálivá paprika nasypaná do mravenčích cestiček.
  • Na škodu nebude ani to, když budete po dobu mravenčího trápení celý byt vytírat octovou vodou.
  • A ještě jedna protimravenčí rada: jestliže vás navštěvují mravenci, dávejte si pozor na rozsypaný cukr nebo drobečky na podlaze, po tom jsou totiž mravenci přímo posedlí.

Rybenky

Milují vlhkost, a tak je jejich útočištěm koupelna a záchod, a to i přes veškerou čistotu. Svým pohybem připomínají plovoucí rybičky a věřte, že jsou neskutečně rychlé.

Jak na ně?

Co rybenky opravdu nesnášejí, jsou určité vůně! Provoňte si koupelnu i záchod vanilkou, levandulí či citrusy. A máte po problému! Výborné jsou k tomu esenciální olejíčky, kdy stačí pár kapek na vatičku a v místnosti pak nechat vůni uvolňovat. Po pár dnech nebude po rybenkách ani stopy.

Moli

Ať už mouční nebo šatní, je úplně jedno, jaký druh molů se u vás doma uhnízdil, žádný z nich není důvodem k radosti. Nejprve o těch moučných. Přinesete si je většinou domů s nákupem. Proto se vyplatí už v obchodě všechno důkladně prohlédnout. Zdržují se hlavně v mouce, strouhance, krupici a všem sypkém, dále v čokoládě, rýži, objevit je můžete i v sušených plodech – v ořechách, ovoci nebo v houbách.

Foto: thinkstock

Mouku je lepší vždy prosít. Zbavíte se larev molů, a navíc z provzdušněné je i lepší těstoFoto: thinkstock

Jak je to s napadenými potravinami, nám vysvětlil RnDr. Jan Votýpka z přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity. „V potravinách napadených moly najdete výkaly v podobě malých kuliček, jemná hedvábná vlákna utkaná housenkami, zbytky zámotků a další hmyzí pozůstatky. Samy o sobě nejsou infekční, po konzumaci takto znehodnocených potravin by se vám nemělo nic stát. U citlivých lidí ovšem mohou tyto hmyzí zbytky vyvolat i alergii."

Zachovejte se tedy nekompromisně a při prvním náznaku jejich výskytu je vyhubte, jinak vezmou vaši spižírnu útokem.

Jak na ně?

  • Nesnášejí vůni bobkového listu. Stačí pár kousků rozmístit do regálu nebo do skříněk, a máte od nich pokoj.
  • Na ty šatní platí zase levandule, nejlepší je čerstvá. Svažte z ní kytičku a zavěste do skříně. Kdo tuto možnost nemá, vezme zavděk i sušenými kvítky.

Mouchy

Je jich všude plno, kladou vajíčka, kde je napadne, nepříjemně vám v noci bzučí v pokoji...ale víte, že je odpuzuje třeba obyčejná pažitka?

Jak na ně

  • Stačí dát na okno květináč s pažitkou, a máte klid.
  • Jindy můžete v bytě zapálit citrusové vonné olejíčky nebo svíčky s vůní citrusů. Po takovém aroma mouchy zrovna neprahnou.
  • Další možnosti naleznete v článku 5 tipů, jak se doma zbavit much.

Octomilky

Vinné mušky neboli octomilky jsou maličké hnědočervené potvůrky, které přitahuje všechno, co je nakyslé nebo nahnilé, a tam snáší vajíčka. Pokud nezasáhnete včas, máte jich během pár dnů doma celou armádu.

Foto: thinkstock

Zkuste to chvíli vydržet bez chemie. Uvidíte, že to jde!Foto: thinkstock

Jak na ně?

  • Na kuchyňskou linku postavte misku s octem. Mušky se na něj nalákají a utopí se.
  • Nesnášejí vůni hřebíčku, tak jim ho po bytě pěkně naservírujte.
  • Osvědčená je i takováto past: do igelitového sáčku dejte kousek přezrálého banánu, pevně ho uzavřete a nadělejte do něj nůžkami z manikúry malé dírky. Octomilky do něj vletí, ale ven cestu nenajdou.
  • Poletují-li vám mušky kolem květináče, pak do hlíny zapíchněte stroužek česneku. Za pár hodin už květinu obtěžovat nebudou.

Určitě to nejsou všechny rady, které na domácí škůdce platí. Máte-li vy nějaké své osvědčené, napište nám o nich do diskuse, budeme se těšit.

Reklama

Související témata:

Načítám