Hlavní obsah

Mřížkový koláč, co voní po skořici a oříškách. Naučte se ho s námi!

Foto: Eva Malúšová

Naučte se tradiční rakouský dezert, co voní až k sousedůmFoto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy opravdu litujeme, že vám, čtenářům, nemůžeme kromě fotky a popisu předat i chuť a vůni připravovaných jídel. A zrovna dnešní linecký koláč by si to přitom tak zasloužil!

Článek

Zavzpomínejte s námi dnes na padlou slávu Rakouska-Uherska a upečte si křehký oříškový koláč s brusinkami. Tento tradiční dezert z Lince kombinuje máslové skořicové těsto, lískové oříšky a výraznou brusinkovou zavařeninu, což dohromady tvoří dokonalou harmonii. Dejte si s námi kousek tohoto voňavého dezertu!

Linecký koláč

Na formu o průměru 24–27 cm potřebujete: 200 g polohrubé mouky, lžičku prášku do pečiva, 120 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, vrchovatou lžičku skořice, 1 vejce, 125 g másla, 125 g mletých lískových ořechů či mandlí, 400 g brusinkové nebo rybízové zavařeniny, lžičku mléka, moučkový cukr na posypání, hladkou mouku na rozválení

Foto: Eva Malúšová

Křehké máslovo-oříškové těsto doplňte skořicí a brusinkamiFoto: Eva Malúšová

Postup: Z mouky, prášku do pečiva, obou cukrů, skořice, bílku, ½ žloutku (zbytkem pak koláč potřete), pokrájeného másla a oříšků vypracujte hladké těsto, které zabalte a nechte alespoň 30 minut odpočinout v chladu.

Foto: Eva Malúšová

Nejprve si připravte těsto, které nechte alespoň půl hodiny odležetFoto: Eva Malúšová

Polovinu těsta pak buď na pomoučené ploše rozválejte dotenka, nebo ji natlačte rukama přímo do formy. Nejlépe se pracuje s takovou, co má vyklápěcí dno. Potřete zavařeninou a překryjte mřížkou z proužků z druhé poloviny těsta. Ze zbytku těsta vytvořte také proužek po obvodu koláče. Je křehké, proto s ním pracujte opatrně a pomáhejte si nožem nebo tenkým dnem z jiné formy.

Foto: Eva Malúšová

Polovinou těsta vyložte formu, potřete brusinkami a nakonec ze zbylého těsta vytvořte mřížkuFoto: Eva Malúšová

Odložený žloutek prošlehejte se lžičkou mléka a mřížku směsí potřete. Pečte 30–40 minut při 180 °C dozlatova. A jestli i přes vůni vydržíte až do vychladnutí koláče, ještě ho pak lehce pocukrujte.

Foto: Eva Malúšová

Koláč potřete odloženou polovinou žloutku s troškou mléka a dejte péctFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Dopřejte si ke kávě kousek tohoto voňavého oříškového koláče s brusinkami. Je dokonalý!Foto: Eva Malúšová

Lákají vás podobné tradiční dezerty, nebo raději experimentujete a zkoušíte modernější recepty?

Reklama

Načítám