Hlavní obsah

Čokoláda za to nemůže a nípání je povoleno. O akné v dospělosti s lékařkou Monikou Arenbergerovou

Foto: Marie Irová

Foto: Marie Irová

Reklama

Člověk má dojem, že až vyroste z puberty, problém zmizí. Jenže mnoho žen trápí akné i v dospělém věku. Co ale s tím? Zaberou babské rady, anebo to chce už větší péči a pomoc? A liší se nějak od toho pubertálního?

Článek

K dospívání zánětlivé červené pupínky patří, ale po třicítce už nám připadají nefér. Zatím se však neobjevil žádný zázračný prostředek, který by akné v dospělosti zcela vymýtil. „Přesto máme hodně moderních způsobů, jak projevy akné zmírnit, když už ne rovnou vyléčit,“ říká v novém dílu podcastu MUDr.ování, který je věnován akné v dospělém věku, dermatoložka Monika Arenbergerová. A hned několik způsobů léčby, včetně těch nejmodernějších a nejúčinnějších, vyjmenuje. Zároveň se snaží odpovědět na otázku, co vlastně zánětlivé procesy pleti způsobuje. „S úplnou jistotou to zatím nevíme, ale mohou za tím být hormony,“ říká.

Ne sladké, ale pozdní mateřství

Takže ne čokoláda, ne víno, ne klimatizace ani časté přikládání mobilu na obličej, jak se můžete často dočíst. Ale pravděpodobně odkládání mateřství na pozdější věk a také hojnější užívání hormonálních preparátů. V podcastu MUDr.ování se také dozvíte, jak se liší akné od sice nevzhledných, ale neškodných pupínků, a také překvapivou zprávu, že jejich vymačkávání je povoleno. Kromě toho Monika Arenbergerová prozradí několik jednoduchých a osvědčených rad, jak pečovat o pleť, aby vydržela svěží a krásná do vysokého věku.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v podcastu, který najdete pod názvem MUDr.ování. Každý další díl se objeví vždy ve středu v 11 hodin dopoledne a poslouchat ho můžete na Proženy.cz a ve všech podcastových aplikacích, jakou jsou Podcasty.cz, Spotify či Apple Podcasts.

S kým jsme si povídali? Doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D., je přední česká dermatoložka, vědkyně a pedagožka. V letech 1998-2002 působila jako odborná asistentka na Kožní klinice pro dermatologii při Svobodné univerzitě Berlín. Po návratu do Česka začala pracovat na dermatologicko-venerologické klinice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde působí dodnes. Věnuje se dermatoonkologii a dermatochirurgii, zabývá se i některými aspekty estetické dermatologie.

Příští týden se můžete těšit na neuropatologa Františka Koukolíka, který vysvětlí, proč potřebujeme k životu drby.

Reklama

Související témata:

Načítám