Hlavní obsah

Žádný olej a netočit, ale dezinfekce, tupá pinzeta a viklat! O klíšťatech s lékařkou

Foto: 24K-Production, Shutterstock.com

Foto: 24K-Production, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktivita klíšťat je v těchto dnech mimořádná a pokud se chystáte do přírody, měli byste se snažit snížit riziko, že se do vás klíště zakousne. A když už se to stane, vyplatí se vědět, co s tím.

Článek

Když jsem byla malá, babička mi na přistáté klíště kápla olej, aby se udusilo a šlo lépe odstranit. Podle infektoložky Dity Smíškové z Fakultní nemocnice Bulovka je to ten nejhorší způsob. „Žádné oleje, masti ani vazelíny. To všechno může klíště stresovat, takže přenos škodlivých látek proběhne možná i rychleji. A odstranění to neusnadní,“ vysvětluje lékařka a v podcastu MUDr.ování hned na začátku popíše, jak správně s přisátým klíštětem manipulovat.

Chcete vědět, jaká je aktivita klíšťat? Aktuální informace najdete zde.

Jak se bezpečně zbavit přisátého klíštěte? Proč na lidi nefunguje stejná ochrana, jakou pořizujeme domácím mazlíčkům? A existují lidé, na které klíště nepřisaje? Na otázky spojené s endemickým parazitem odpovídá v dalším díle podcastu MUDr.ování lékařka, která se tématem dlouhodobě zabývá.

Nejdůležitější je prý trpělivost. Ale co dělat, když se vám „podaří“ parazita přetrhnout a kusadla zůstanou v ráně? I to se v podcastu dozvíte stejně jako vysvětlení, co mají dvě nejčastěji zmiňované nemoci přenášené klíšťaty, tedy lymská boreliózaklíšťová encefalitida společného, a co je naopak odlišuje. Od toho se totiž odvíjí způsob léčby. „Obě napadají nervový systém, klíšťová encefalitida často postihuje míchu v horní části, proto někteří pacienti ochrnou na horní končetiny,“ vysvětluje lékařka s tím, že setkat se můžeme i s ochrnutím dolních končetin, ale třeba i ochrnutím dýchacích i polykacích svalů. „Zrovna teď máme jednoho pacienta na umělé ventilaci,“ dokresluje lékařka závažnost situace.

Foto: Marie Irová

MUDr. Dita Smíšková, Ph.D., infektoložka a lékařka Foto: Marie Irová

Psí obojek pro člověka? Nic takového se nechystá

Naše fenka na jaře dostane od zvěrolékařky pilulku a pak má celý rok od klíšťat pokoj. Proč něco něco podobného nemáme i pro lidi? „Neumím si představit, že děláme klinickou studii, kdy necháváme na člověka přisávat klíšťata, abychom zjistili, jak na ně fungují různé chemické látky. To by asi bylo nesmírně komplikované a ani tak by takový prostředek nebyl spolehlivě účinný. Před deseti klíšťaty by vás možná ochránil, ale jedenácté se přisát může,“ vysvětluje MUDr. Dita Smíšková. Nejsme ale bezmocní, máme mnoho způsobů, jak se před neblahými následky nákazy od infikovaného klíštěte chránit. Takový ekvivalent „pilulky“ může být například očkování. Přisátí klíštěte sice nezabrání, ale jako obranu proti klíšťové encefalitidě ho odborníci rozhodně doporučují, protože, jak říká MUDr. Dita Smíšková, „dosud nemáme a ani asi mít nebudete maximálně účinná virostatika“.

Pro uklidnění – ne každé infikované klíště na vás nemoc přenese. Přesto je třeba po odstranění parazita sledovat svůj zdravotní stav. Čeho bychom si měli všímat? A co dělat, když příznaky nákazy zjistíte v zahraničí, kde nemají s nemocemi, které přenášejí klíšťata, zkušenosti? A které další nemoci, jež drobný parazit přenáší, mohou člověku ublížit? A naopak, lze klíšťovou encefalitidu či lymskou boreliózu „chytit“ i jinak než od klíštěte? Kdo je nejvíc riziková skupina a existuje u nás místo, kde infikovaná klíšťata nejsou? To všechno a ještě mnohem víc se dozvíte v podcastu MUDr.ování.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

S kým jsme si povídali?

MUDr. Dita Smíšková, Ph.D., infektoložka, lékařka a asistentka 2.Lékařské Fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Bulovka. Je členka České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, konkrétně působí v sekci Společnost infekčního lékařství.

Načítám