Hlavní obsah

Záludná borelióza: Typická skvrna se nemusí objevit vždy, projevit se může i jako viróza

Foto: AnastasiaKopa, Shutterstock.com

Foto: AnastasiaKopa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celá střední Evropa patří mezi oblasti, kde je veliké riziko nákazy lymskou boreliózou. Klíšťatům se zde totiž dobře daří. Ohniska nemoci se vyskytují zejména ve vlhčím prostředí, typicky v údolí řek. Jisti si ale nemůžete být nikde.

Článek

Lymská (také lymeská) borelióza je nejčastější onemocnění, které v Česku klíšťata přenášejí. Ročně onemocní tři až pět tisíc lidí. Nemoc způsobuje bakterie rodu Borrelia, která žije v trávicím traktu klíšťat. Přenos z nakaženého parazita na člověka neproběhne hned po přisátí, ale během několika hodin. Borrelie se sice vylučují ihned, v počátcích si s nimi ale imunita poradí. Proto je tak důležité klíště co nejrychleji odstranit.

Nejčastěji se nemoc objevuje u dětí ve věku 5-9 a dospělých ve věku 55-69 let.

Příznaky

Nemoc je zákeřná svými rozmanitými a zdánlivě nesouvisejícími příznaky. V prvním stadiu se podobají těm, které pociťujete při běžné viróze nebo chřipce. Proto je člověk nemusí přičítat právě tomuto onemocnění. Jen přibližně u poloviny pacientů se v prvním stadiu na kůži objevuje typická skvrna, zarudlý kruh o průměru nejméně pět centimetrů se světlým středem (ani ten ale není pravidlem). Skvrna ovšem nemusí vůbec vzniknout na místě, kde bylo přisáté klíště, někdy pacienti o tom, že měli klíště, vůbec nevědí. Nakazit se totiž můžete i od larvy nebo nymfy klíštěte, které jsou miniaturní a často odpadnou samy. I to je na nemoci záludné.

Jestliže se nemoc dostane do druhého stadia, což není pravidlem, bakterie napadají další části těla. Nejčastěji to jsou klouby, nervy, mozek nebo imunitní systém. V této fázi onemocnění se tedy mohou objevit právě bolesti kloubů, svalů a hlavy, únava, mohou ho doprovázet horečky a zimnice, ale nemusejí. Zánět mozkových blan nebo mozku signalizují bolesti hlavy, ale také zvracení, horečka, zatuhlý krk či omdlévání. Napadení nervů se může projevit například pálením kůže, mravenčením, pocity necitlivosti nebo obrnou lícního nervu.

Stav se mění, jednou je to horší, jindy lepší. Zbystřete vždy, když se kromě zmíněných příznaků neobjeví rýma ani kašel a potíže se opakují.

Foto: AnastasiaKopa, Shutterstock.com

Typická skvrna se nemusí objevit u každého nemocného.Foto: AnastasiaKopa, Shutterstock.com

Ve třetím stadiu pak nemoc postihuje nervové a pohybové ústrojí, případně se projeví na kůži, kde způsobuje zánět. Zhoršuje se krátkodobá paměť, soustředění a orientace, mohou se objevit i deprese a psychózy, objevují se bolesti zejména velkých kloubů.

Inkubační doba

První fáze příznaků nastupuje několik dnů až týdnů po nákaze, druhá pak v řádu týdnů až měsíců. Poslední stadium se může projevit až po několika letech.

Léčba

V počátečním stadiu onemocnění se nasazují antibiotika. V pozdějších stadiích, kdy je diagnostika složitější, je třeba antibiotika podávat nitrožilně a přidat léky proti bolesti či zánětu.

Vyšetření

Pokud se na těle objeví typická skvrna, je diagnostika snadná. Složitější je to ve chvíli, kdy se skvrna neobjeví, nemocný neví o přisátí klíštěte nebo je nemoc v pokročilejších stadiích. Pak je sice možné vyšetřit protilátky v krvi, ale ani to nedává stoprocentní informaci. Protilátky mohou být i známkami toho, že se tělo s infekcí setkalo a nákazu zvládlo.

Proto lékaři říkají, že pacienti nemají za každou cenu požadovat antibiotika, ani preventivně, ani pokud nemají příznaky. Příliš nenapoví ani vyšetření klíštěte. I když bylo nakažené borrelií, nemusí to automaticky znamenat, že člověk bude nemocný.

Komplikace

Pokud nemoc nebyla včas léčena, hrozí dlouhodobé následky zejména na kloubech, nervové soustavě, případně na srdci.

Foto: andriano.cz, Shutterstock.com

Pokud chodíte do přírody, každý večer i ráno se prohlédněte a klíšťata odstraňte.Foto: andriano.cz, Shutterstock.com

Prevence

Zásadní je, aby se klíště vůbec nedostalo na vaše tělo. Pomáhají repelenty, vhodné oblečení při procházkách v lese (dlouhé rukávy a nohavice, ideálně světlé, aby na nich klíšťata byla vidět). Ve chvíli, kdy se už klíště přisaje, je třeba ho rychle odstranit, ideálně pinzetou nebo speciálním háčkem z lékárny.

Klíště nemá závit, takže je jedno, jak ho budete vytáčet. Nejlepší je chytit ho blízko u pokožky a kývavým pohybem vytáhnout. Pak ránu vydezinfikujte. Pokud zůstane část klíštěte v těle, nepanikařte a místo důkladně vydezinfikujte. V nejhorším případě se lehce zanítí a zbytku klíštěte se tělo časem zbaví samo. Z kusadel přenos infekce nehrozí.

Borelióza

  • Popis nemoci - Nemoc, kterou přenáší bakterie Borrelia burgdorferi.
  • Příznaky - Bolesti hlavy, únava, červená skvrna s bílým středem, později vážnější neurologické potíže, bolesti kloubů
  • Inkubační doba - Do první fáze se člověk dostane po několika dnech od přisátí klíštěte.
  • Léčba - Antibiotika, léky na bolest a zánět
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá, může ale výrazně zhoršit kvalitu života, a to včetně psychických potíží.
  • Prevence - Repelenty, vhodné oblečení, včasné odstranění klíštěte

Reklama

Načítám