Hlavní obsah

Antibiotika nebrat, co na faraonovu pomstu a jak je na tom slivovice aneb Zdraví na dovolené

Foto: Marie Irová

Foto: Marie Irová

Pomůže slivovice proti nevolnosti? A opravdu na faraonovu nemoc zaberou jen místní léky? O tom, jak na cestách léčit zdravotní neduhy, se v podcastu MUDr.ování rozpovídala praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Článek

Všude se dočtete, že byste si měli před dlouhou cestou nechat zkontrolovat vůz. Ale co my sami? Je nutné před dovolenou navštívit lékaře? Pokud vyrážíte na Mácháč, tak to nutné není. Ale co když se chystáte jet k moři nebo do hor, případně za exotikou? „Jestli máte nějaké zdravotní obtíže, kvůli kterým pravidelně chodíte na kontroly, tak není taková prevence od věci,“ radí v novém dílu podcastu MUDr.ování praktická lékařka Ludmila Bezdíčková, která vám také prozradí, co byste měli zabalit do cestovní lékárničky. Nebojte se, nebude toho moc. Podle lékařky není nutné tam, kde je v dosahu lékárna, vozit příliš velké zásoby.

Na faraona se připravte už doma

Mít s sebou léky na střevní potíže je ale vhodné. A to i v zemích, o kterých se traduje, že je lepší je koupit takový přípravek tam, protože na místní bakterie zabere spíš. Typický příklad je Egypt a takzvaná faraonova pomsta. „Nemyslím si, že místní léky jsou lepší. Většinou postačí dostatek tekutin, případně rehydratační roztok a v lékárně běžně prodejné léky na průjem. “ Podobné je to i s léky na „mořskou nemoc“, které si opravdu nemusíte kupovat až u moře. „Tady spíš radím si před celodenním výletem lodí vyzkoušet na kratší vzdálenost, zda vám houpání nebude dělat potíže. Pokud ano, doporučuji lék užít půl hodiny před nástupem na loď. Když se vám udělá zle, je už pozdě,“ varuje lékařka.

V podcastu MUDr.ování se také dozvíte, zda na pokažený žaludek zabere alkohol, co rozhodně nesmíte aplikovat na sluneční popáleniny a že s chladem vanoucím z klimatizace si nemusíme dělat až takové starosti, jak se nám někteří snaží namluvit. Celý rozhovor si můžete poslechnout v podcastu, který najdete pod názvem MUDr.ování. Každý další díl se objeví vždy ve středu v 11 hodin dopoledne a poslouchat ho můžete na Proženy.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou Podcasty.cz, Spotify či Apple Podcasts.

S kým jsme si povídali? Praktická lékařka MUDr. Ludmila Bezdíčková vystudovala 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, 3. ročník absolvovala v rámci stáže na Humboldtově univerzitě v Berlíně. Jako praktická lékařka působí v Ordinaci Pokorná a Bezdíčková. Je školitelkou v oboru všeobecné praktické lékařství a vedoucí katedry Všeobecného praktického lékařství IPVZ. Je členka výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP a členka Sdružení praktických lékařů ČR.

Reklama

Související témata: