Hlavní obsah

Můj otec si našel novou ženu. Je stejně stará jako já!

Foto: Thinkstock

Vidět vlastního otce s někým, kdo by mohl být spíš vaší sestrou než macechou, je dost těžkéFoto: Thinkstock

Reklama

Jsou dospělé, často už mají vlastní rodinu, ale nyní řeší rozchod svých rodičů. A hlavně příchod nového „člena“ rodiny v podobě otcovy nové přítelkyně – která je stejně stará jako ony!

Článek

Není to tak nezvyklé, jak by se mohlo zdát. Takovou situaci řeší spousta žen kolem pětatřiceti let. Jejich rodiče se po mnoha společných letech rozvádějí a důvodem je, že se jejich otec zamiloval. Do mladé ženy, která je stejně stará (leckdy dokonce mladší) než ony. „Přesně to teď řeším. Otec se rozvedl s matkou, což bylo dost šokující, ale co je pro mě nejtěžší, je jeho nová partnerka. Je o dva roky mladší než já! Netuším, jak se k ní chovat, jak to vysvětlit svým dětem, jak prostě fungovat,“ popisuje čtyřiatřicetiletá Laura.

Podobně to má i pětatřicetiletá Lucie. „Můj otec si našel stejně starou přítelkyni, jako jsem já. Vidět je spolu je pro mě strašně trapné. Ještě horší je, že spolu mají dceru, která chodí do školky s mým synem, takže se potkáváme, když já vyzvedávám jeho vnuka a on svou dceru,“ popisuje Lucie.

Foto: Thinkstock

Otcova partnerka je součástí jeho života, ať se vám to líbí nebo neFoto: Thinkstock

Je to těžké

Taková situace je v podstatě pro všechny zúčastněné velmi složitá. Pro dcery otců, kteří opustili manželku kvůli ženě ve věku svých dcer, pak především z následujících důvodů, které se jaksi kumulují v jeden velký problém:

  • Ztráta jistoty – Rozvod rodičů je vždy pro jejich potomky nepříjemný, traumatizující, i když v dospělosti ho již děti neprožívají tak bolestně. Přesto se jim rozvodem rodičů bortí veškeré jistoty a zázemí, které v nich viděly. „Je to razantní zásah do rodiny, který vnímají potomci v jakémkoli věku,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.
  • Žárlivost – V případě, že je novou partnerkou otce žena věkově blízká jeho dceři, vzniká tu i určitá řevnivost. „Je to nepřirozená situace. Opravdu často se v takových případech vyskytuje jakási rivalita, kdy tam dcera prostě nevidí pozici macecha a dcera. Většinou to nebývá vůbec žádný šlágr,“ potvrzuje psychoterapeutka Lucie Horníková.
  • Zodpovědnost za matku – Jako bonus vše komplikuje i vztah k matce, té, kterou otec opustil. Ta logicky celou věc většinou nevnímá příliš dobře (byla nejen opuštěna, ale nahradila ji mladá žena, které se v mnoha ohledech nemůže rovnat). „Matky pak mají tendence se fixovat na děti, které často obětují svůj volný čas, sebe jako takové, aby matku rozveselily, postaraly se o ni, vyplnily prázdné místo,“ popisuje Lenka Černá.
Foto: Thinkstock

To, že je o hodně mladší, ještě neznamená, že je strašná. Zkuste s macechou najít společnou řeč. Radikální řešení většinou nefungujíFoto: Thinkstock

Vztah v ohrožení

Výsledkem všeho je velmi ohrožený vztah s otcem. Nejen že dcery mu mohou mít za zlé, že zranil jejich matku, ale prostě neví, jak s ním fungovat, když má po svém boku ženu v jejich věku. Jako by trapnost té situace vše zabíjela.

Ovšem pokud opravdu tyto ženy nechtějí přijít o otce a své děti připravit o dědečka, není jiné cesty než se pokusit s celou situací sžít. „Samozřejmě hodně záleží na otcově nové partnerce, jak ta se k tomu postaví. A rozhodně to chce čas, učit se spolu žít pomalu a postupně, hledat cesty,“ radí Lucie Horníková.

Otec by měl fungovat jako jakýsi prostředník, ten, jenž ženy svého srdce (dceru a novou přítelkyni) spojí. Ovšem jde o pohyb na hodně tenkém ledě. Platí ale jedno zásadní pravidlo – unáhlené a radikální kroky většinou nefungují! Naopak napáchají víc škody.

Řešili jste něco podobného? Jak jste to zvládli?

Reklama

Načítám