Hlavní obsah

Musíš se přestěhovat k tátovi! Jak to dítěti říct?

Foto: thinkstock

Občas přijde životní situace, kdy musíte dítě přestěhovat od matky k otciFoto: thinkstock

Reklama

Stěhuješ se k tátovi! Když tohle řeknete dítěti, je to pro něj šok. Ale jsou momenty, kdy to jinak nejde. Jak to udělat, aby přechod do nového života bolel co nejméně? To vám poradíme!

Článek

Alena žila po rozvodu s třináctiletou dcerou a po čase dostala vysněnou práci v zahraničí. Rozhodla se odjet sama. „Věděla jsem, že budu pracovat pořád jinde, navíc dcera tady má školu, úspěchy v tancování,“ popisuje rozhodnutí Alena. S exmanželem se dohodla, že dcera půjde k němu. „Nevzala to dobře, měla pocit, že na ni kašlu. S tátou vycházela, ale měl novou rodinu. Zlobí se na mě dodnes,“ přiznává čtenářka Alena.

Cítí se jako sirotek

Psycholog Jeroným Klimeš upozorňuje, že taková změna je pro dítě tak zásadní, že v něm může vyvolat pocity podobné osiření. Dítě vytrhnete z domova a přesunete někam, kam bylo v lepším případě zvyklé jezdit na návštěvy. Snažte se proto, aby se nový a starý svět dítěte co nejvíc překrývaly. A pokud nejsou vaše vztahy s bývalým partnerem ideální, pokuste se na spory zapomenout.

Ideálně, zejména u malého dítěte, by doposud upozaděný rodič měl začít trávit čas se svojí starou rodinou a postupně přebírat hlavní rodičovskou roli. Nemělo by se stát, že jednoho dne přijde tatínek, kterého dítě moc nevídá, zabalí ho a odveze napořád. „Samozřejmě jsou situace, kdy to jinak než naráz nejde, třeba v případě úmrtí rodiče, u kterého dítě žilo. Pokud to ale možné je, nechte dítě nové situaci přivyknout,“ radí terapeutka Lucie Horníková.

Foto: thinkstock

Na změny prostředí, režimu, školy i kamarádů jsou děti velmi citlivé. Nedopusťte, aby se cítily z vaší strany zrazenéFoto: thinkstock

Když dítě k druhému rodiči jezdí třeba o víkendech, prodlužte pobyt na týden, potom na dva. „Měla jsem dva měsíce do odjezdu a dcera je skoro celé strávila u táty. Zařizovala si tam pokoj, poznávala okolí. Zvykala jsem si já i její táta,“ popisuje Alena. „Je třeba společně sladit program a režim, naučit se spolu mluvit. Pro dítě to nebude vůbec jednoduché, může to být velice bolestné,” upozorňuje dětská psycholožka z Psychoterapeutického centra Řipská Irena Beranová. Usnadněte proto dítěti změnu co nejvíc.

Pomozte novinku přijmout

Neberte jistoty – Když už dítě vytrhnete z domova, pokuste se mu zachovat alespoň stejnou školu, zájmové kroužky, kamarády.

Zdůrazněte city –„Vždy je dobré opakovat, že nepřítomnost druhého rodiče neznamená, že dítě přestal či přestane mít rád,“ říká Irena Beranová. Dítěti také nechte dostatečný prostor proto, aby se s vámi mohlo rozloučit, nezmizte mu nečekaně ze života.

Foto: thinkstock

Všechno potřebuje čas. Je-li to možné, provádějte změny pozvolnaFoto: thinkstock

Domluvte si kontakt – Dohodněte se, jak budete v kontaktu, klidně si pevně stanovte konkrétní časy, kdy si zavoláte. Na domluvu nezapomínejte a nerušte ji na poslední chvíli. „S dcerou si skypujeme často, ale i tak mi vyčítá, že důležité věci tak nevyřešíme,“ popisuje Alena.

Řekněte pravdu – Nezatajujte pravý důvod stěhování, ale pravdu upravte podle věku dítěte. Ani to velké ale nemusí vědět podrobnosti o případné vážné chorobě.

Poučte o rituálech

I když váš expartner může mít jiný názor na výchovu potomka, pokuste se s ním dohodnout a najít kompromis, aby si dítě u rodiče nepřipadalo jako u cizího. Řekněte mu třeba zavedené rituály nebo dohody, které s potomkem dodržujete, poraďte mu, co na dítě platí, v čem je na něj třeba být přísný a jak ho nejlépe utěšit.

Zažili jste něco takového?

Reklama

Načítám