Hlavní obsah

Muži a jejich mlčení. Proč tají ženám špatné zprávy?

Foto: thinkstock

Víte, že se něco děje, ale partner vám nechce říct pravdu. Vás pak jen napadají ty nejhorší možnostiFoto: thinkstock

Reklama

Mlčí, je zasmušilý, ale tvrdí, že se nic neděje. Vy ale tušíte, že vám partner lže. Jste nervózní, atmosféra houstne. Napadají vás různé teorie a jedna je horší než druhá. Proč muži před ženami tají špatné zprávy?

Článek

Na poslední tři měsíce pětatřicetiletá Sandra nevzpomíná příliš dobře. Z jejího muže, který byl vždy samý vtip, se stal zamračený morous. „Najednou se mnou i s dětmi přestal mluvit, na nic neměl náladu, byl nervózní. Když jsem se ptala, co se děje, odsekával, že nic,“ vzpomíná Sandra.

Nejdřív mu věřila, ale když to trvalo několik týdnů, a navíc se to zhoršovalo, začala o jeho slovech pochybovat. Učinila několik pokusů, jak z něj dostat, v čem je problém, ale marně. Její muž tvrdil, že vše je v pořádku. „Věděla jsem, že se něco děje, ale netušila jsem, co. Tak jsem si začala domýšlet. V jednu chvíli jsem propadala panice, že je vážně nemocný, když se mi ale zdál zdravý, tak mě zas napadlo, že má milenku,“ pokračuje Sandra.

Situace u nich doma se natolik vyhrotila, že spolu buď vůbec nemluvili, nebo se hádali. „Pak mi ruply nervy, rozbrečela jsem se a řekla mu, že jestli ho to s námi nebaví, rozvedeme se. Že takhle se trápit nemá význam,“ popisuje Sandra.

Foto: thinkstock

Možná to probíráte i s kamarádkou, ale ani ona nemůže mít tušení, co se s vaším mužem dějeFoto: thinkstock

V tu chvíli její muž zkoprněl, vůbec nechápal, že má Sandra nějaký problém. „Až tenhle výbuch ho donutil vyjít s pravdou ven. Měl starosti v práci, hrozil mu vyhazov a on se děsil, z čeho budeme žít, protože já jsem na mateřské. Hledal si práci, odpovídal na inzeráty a to, že se ráno vyšňořil, nebylo kvůli milence, ale protože šel na pohovor,“ vyjmenovává Sandra vše, co se dozvěděla.

Nejdřív se jí ulevilo, jenže pak ji přemohl vztek. „Naprosto jsem běsnila, proč mi nic neřekl, proč mě nechal takovou dobu v nejistotě. Proč mi nedůvěřuje, za co mě má, za nějakou blbou kopretinu ze skleníku?“ říká Sandra. Od manžela se ovšem dozvěděla, že ji jen chtěl chránit…

Ochránci za každou cenu

Podle odborníků se takto chová řada mužů, je to takový chlapský nešvar. Snaha partnerku uchránit před špatnými zprávami, říkat jí jen hezké věci a o těch ošklivých mlčet, to je pro muže bohužel typické. „Jsme opět u té prapůvodní role muže, který je ten, co zajišťuje ženě blahobyt, ochraňuje ji i děti. Tyhle kořeny jsou stále v každém muži, proto to zatajování nepříjemných zpráv. Nechtějí být v roli toho, kdo zklamal,“ vysvětluje psychoterapeutka Lucie Horníková.

Podle kouče partnerských vztahů Aleše Kaliny z portálu Mujvztah.cz má navíc takové chování svůj prapůvod i v dětství. „Vliv na to má i to, jak se k vám chovali doma, jak reagovali na vaše průšvihy. Jako děti jste přece domů nosily mnoho zpráv a podle toho, jak na ně rodiče reagovali, jste si pak vytvořili určité postupy,“ říká Aleš Kalina. Pokud tedy každou poznámku či trochu horší známku následoval trest, nadávky a hodinové promlouvání do duše, naučili jste se, že občas se vyplatí nějakou tu informaci zatajit.

Foto: thinkstock

Máte jedinou šanci. Musíte partnerovi vysvětlit, že mlčení váš vztah zabije spíš, než když vám špatnou zprávu po pravdě sdělíFoto: thinkstock

Mlčení vztah ničí

Jenže to, že vám nějaká ta zatajená pětka v žákovské doma občas prošla, neznamená, že v partnerství to takhle také funguje. „Mlčením se vždy všechno jen zhorší, protože atmosféra je čitelná i beze slov,“ říká Aleš Kalina. Partner vám nemusí nic říkat, a vy prostě poznáte, že se něco děje. Ale když nevíte, co, je to jen prostor pro nesmyslné teorie, podezření a dusnou atmosféru.

Když pak po nějaké době pravda vyleze na povrch, je více než logické, že je partnerka rozčilená. A to především z následujících dvou důvodů:

  • Připadá si jako hlupačka – díky partnerovi klesla tak hluboko, že začala vymýšlet nemožné teorie o milenkách a podobně. Teď si připadá jako hloupá hysterka.
  • Pochybuje o vzájemné důvěře – první, co ženu napadne, je, proč jí muž neřekl pravdu. Nedůvěřuje jí, nepokládá ji za rovnocenného partnera? Má pocit, že ona stejně nikdy nic nevyřeší, tak proč by jí měl cokoli říkat?

Přesto by ženy měly podle odborníků udržet nervy na uzdě a mužům nenadávat, protože scény té situaci nijak nepomohou. „Je potřeba jim vysvětlit, že právě od toho jsme partnery, abychom spolu sdíleli dobré i zlé,“ radí Lucie Horníková. Bohužel je tohle jediná možnost, jak se můžete situaci pokusit řešit. Jiný fígl podle odborníků neexistuje.

Také jste to zažily? I před vámi tajil partner špatné zprávy?

Reklama

Související témata:

Načítám