Hlavní obsah

Mytí oken: Proč to nechat na jaro a jak to půjde samo?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Mytí oken bývá spojováno hlavně s generálním úklidem domácnosti. Proč byste si ho měli schovat spíš na jaro a jak si ho pak usnadnit? Poradíme vám i nejmodernější přípravky a přístroje. Víte, že tak jako existuje vysavač, který sám luxuje, je na trhu i samostatný myč oken?

Článek

Proč byste měli mytí oken odložit, i když vás už teď vyloženě zvedají ze židle šmouhy a špína, které jsou vidět hlavně, když svítí sluníčko? Vysvětlíme vám, proč je teď lepší raději zatáhnout závěsy a nechat to na jaro. A co si zatím pořídit.

Proč nemýt okna v mrazu

Mýt okna byste měli, až když je teplota venku vyšší než 5 °C, ještě lépe to půjde, když bude kolem 10 °C. Důvodem je, že prostředky na mytí oken ztrácejí při nižších teplotách na účinnosti.

Trpí i skla v oknech – jsou studená, a kdybyste na ně aplikovali horkou vodu (a ta na mytí oken by měla mít teplotu ideálně 30–35 °C), mohla by v nejhorším případě i prasknout. Mokro teď navíc neprospívá ani okenním rámům. A pokud by vás napadlo otřít je jen tak nasucho, nedělejte to – prach a usazeniny by skla i rámy poškrábaly. Ze stejného důvodu není dobré používat ani abrazivní přípravky.

Existuje vůbec možnost, jak umýt okna v zimě? V nouzi můžete použít zimní směs do ostřikovačů auta. Vždy pak ale okno, hlavně rámy, důkladně osušte.

Správný postup mytí oken

Prvním bodem je vyklizení okolí oken, abyste si před ně mohli dát třeba štafle, odstranění závěsů, záclon a všeho z parapetu a shromáždění všeho potřebného na samotné mytí. A jak okna mýt krok za krokem?

  1. Začněte žaluziemi a rámy - s mytím začněte umytím žaluzií a rámů, protože špínu z nich byste pak rozmazali opět na sklo. Rámy otřete vlhkým hadříkem a pak suchým. Po umytí rámů vyměňte vodu za čistou.
  2. Zkuste babské rady - zvolte přípravek, který odmašťuje, ať díky alkoholové složce, nebo třeba čpavku. Můžete vyzkoušek i babské rady: přidejte do vody ocet nebo pudinkový prášek. Nedoporučuje se umývat okna přípravky na nádobí. Ze skla se neodpaří, jako speciální přípravky, ale musíte je z nich pečlivě omývat!
  3. Postupujte odshora dolů - postupujte vždy od horního okraje okna ke spodnímu. Vodu nebo přípravky nanášejte v takovém množství, aby nestékaly přes rámy až pod okno. Mohou znečistit právě umyté rámy, ale taky zanechat stopy na zdi nebo koberci.
  4. Použijte houbu, stěrku a hadr - na rámy je vždy zapotřebí použít hadr či houbičku. Skla ale lze mýt i tzv. rozmývákem (chlupatou nebo houbovitou částí pro napěnění přípravku) a stěrkou. Lze použít i utěrku z mikrovlákna nebo papírovou – ty se hodí i na šmouhy po stěrce, které pak odstraníte suchým hadříkem a leštičkou na okna. Aby jich bylo co nejméně, otřete stěrku po každém tahu do hadříku.

Přípravky na mytí oken

Moderní přípravky na okna se nanášejí rozprašovačem přímo na sklo a následně setřou hadrem nebo houbičkou. Pokud jsou okna příliš špinavá, lze je nejprve umýt vodou s přidáním přípravku s odmašťovací složkou. Máme pro vás tipy na přípravky, které se nanášejí rovnou a bez vody, a ještě jsou ekologické.

Foto: Archiv firem

Zleva: Feel Eco, na bázi kvasného lihu, 450 ml za 99 Kč. Cleanee Eco Home, z čistě přírodních látek, v e-shopu Isokor 500 ml za 99 Kč. Sonett, s ethanolem a esenciálními oleji, v e-shopu Ekologická domácnost 1 l za 154 KčFoto: Archiv firem

Pomocníci na mytí oken

Stejně jako v ostatních činnostech spojených s úklidem i mytí oken vám mohou ulehčit přístroje. Minimálně aku stěrky. Vše zrychlí, ale pořád potřebují, abyste přiložili ruku k dílu. Majitelé velkých oken a zasklených balkonů a lodžií pak zcela jistě ocení samostatně fungující roboty.

Vysavače na okna

Aku stěrky, jinak také vysavače na okna, jsou pomocníci, kteří se bez vás neobejdou. Nahrazují klasické stěrky a vysátím z okna odstraní přípravek, kterým jste je čistili. Většinou po nich už nemusíte sklo leštit.

Jsou na baterie, takže počítejte s tím, že potřebují čas na dobití, většinou jsou to 3 až 4 hodiny. Na plně nabitou baterii jsou schopné pracovat většinou kolem půl hodiny, ale to najdete v popisu konkrétního výrobku.

Roboti na mytí skel

Zcela samostatně pracuje robotický čistič oken. Jeho činnost připomíná robotický vysavač podlah, který sám jezdí a sám se naviguje v prostoru. Robot na okna to dělá také, jen na skle, ve svislé poloze. Součástí těchto pomocníků je nádržka na vodu či rovnou přípravek na okna. Sami ho nanesou na sklo a utěrkami z mikrovlákna pak okna umyjí a naleští. Je k nim připojen napájecí kabel, ale i zabezpečovací lano pro případ, že by hrozil pád. I jejich součástí je baterie, ale jen záložní, která naskočí, jen kdyby vypadl proud.

Jsou ideální pro velká okna či zasklení, ale nehodí se pro okna s malými tabulkami. Mezi nimi se pohybovat nedovedou, protože nepřekonají překážky.

Foto: Archiv firem

Zleva (aku stěrky): Kärcher WV 2 Premium Black Edition Aku, s mopem, vydrží pracovat 35 minut, v e-shopu Worka za 1339 Kč. Window Cleaner Super set Leifheit, s výbavou a mopem s teleskopickou tyčí, vydrží pracovat 35 minut, v e-shopu Leifheit za 1590 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva (aku stěrky): Vileda Windomatic Power Complete Set, vysavač + ruční mop, vydrží 40 minut, v e-shopu 4home za 1159 Kč. Sencor SCW 3001YL, s čisticím mopem, vydrží 20 minut, v Onlineshopu za 814 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva (roboti): Hobot 188, navigační systém, pracovní plocha 35 x 35 cm, v e-shopu Robotický vysavač za 6989 Kč. Tesla RoboStar W550, navigace, pracovní plocha 50 x 50 cm, v e-shopu Tesla Electronics za 6289 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám