Hlavní obsah

Jarní úklid? Provětrejte klasiky, omeťte bůžky a umyjte okna

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Proč je právě jaro nejlepší dobou na pořádný úklid? Podle starých lidových zvyků, ale i starých mistrů feng-šuej, je to ideální oslava jara!

Článek

K úklidu nabádají nejen tradiční lidové zvyky, třeba i ty velikonoční, ale směrují vás k němu i prastará učení. „Jaro je dobou znovuzrození a počátků. Kromě doporučení očišťovat tělo, mluví staré texty i o vyvětrání obydlí po zimě. Měl by se vymést prach a pavučiny z knihoven – takzvaně provětrat klasiky. Umýt potřebují všechny zárubně dveří a nezapomeňte s láskou oprášit domácí bůžky. Domácnost je dobré rituálně očistit i vykuřováním, pálením sušených bylin a pryskyřice, a to ve větším množství, protože těla omýváte vodou a duši kouřem vonných látek,“ vysvětluje Jaroslav Jarosurabbu Vydržel, astrolog a praktik feng-šuej (víte, že platí i v módě?).

Pusťte se do toho a nezapomeňte na místa, na která se běžně vždycky nedostane. Jsou to hlavně okna, stropy a zdi, dveře a skříně. Zvolte také správný postup, abyste si při následující „operaci“ nezašpinili to, co už jste uklidili. Ideální je postupovat od nejméně používané místnosti k té nejvytíženější a od stropu k podlaze. V kostce to znamená, že začnete vymetáním pavučin v koutech na stropě, pak setřete prach nahoře na skříních, pustíte se do oken, až s nimi skončíte, utřete prach všude kolem, pak vyčistíte radiátory a podlahu si necháte úplně nakonec.

Jak umýt okna

Každý má svůj zaručený způsob, jak dostat co nejrychleji špínu z oken, a netrápit se s tím dlouho. Dobré je skla nejdřív otřít mokrým hadrem a nechat odmočit, než umyjete rámy. Pak už je čas na vhodný přípravek – je fajn, pokud jejich složení zabraňuje tvorbě šmouh a chrání před ulpíváním špíny.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sidolux Nano Code, s vůní květin, na sklo, obklady i porcelán, 500 ml za 45 Kč. Clin Universal, prostředek na mytí oken a omyvatelných lesklých ploch, 500 ml za 48 Kč. Ajax Optimal 7 Multi Action, čistič skla bez šmouh, 500 ml za 49 KčFoto: Archiv firem

Abyste nemuseli při mytí oken používat štafle nebo schůdky a zvládli vše mnohem pohodlněji a rychleji, pořiďte si k tomu i šikovné přístroje. Samozřejmě máme pár tipů.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Čistič oken Leifheit SET 51016, elektrický, automatické odsávání vody, záběr 28 cm, v Datartu za 1390 Kč. Vileda stěrka na okna 2 v 1, teleskopická tyč až 108 cm, v Alze za 489 Kč. Stěrka na mytí oken se síťkou pro odstranění hmyzu, tyč 75–115 cm, v e-shopu Atol automotive za 171 KčFoto: Archiv firem

Jak vyčistit žaluzie

„Horizontální i vertikální žaluzie byste měli čistit oboustranně. Práci vám usnadní rukavice a speciální kartáče, kterými umyjete několik lamel najednou. Cena těchto výrobků se pohybuje kolem padesátikoruny a používat se dají jak nasucho, tak na mokro s využitím čisticích prostředků,“ radí Jan Žižlavský, specialista na stínící techniku ze společnosti Isotra (triky na mytí žaluzií).

Vymeťte pavučiny

Jakmile zasvítí do bytu jarní slunce, ukáže se na stropě a zdech spousta pavučin. Rozhodně je ometejte dřív, než se pustíte do utírání prachu, mytí oken nebo vysávání. Pořiďte si takové pomocníky, abyste to zvládli ze země. Vyplatí se otřít i mřížky ventilací, spáry mezi nábytkem, prostor pod spotřebiči, za nábytkem a podobně.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Dyson Cyclone V10 Absolute, akumulátorový, 3 stupně výkonu, 130 cm délka, 14 990 Kč. AllServices ometač pavučin stropní, s teleskopickou tyčí 75–150 cm, v e-shopu Vybavení pro úklid za 109 Kč. Marisa Blu, rohový stropní smeták na pavučiny, bez tyče s kloubovou vsuvkou, v e-shopu Profuma za 159 KčFoto: Archiv firem

Umyjte dveře

„Je potřeba se o ně pravidelně starat a používat na to čisticí prostředky k tomu určené, abyste je nepoškodili,“ říká Petr Klíma, produktový specialista Sapeli. Měli byste zapomenout na agresivní i abrazivní prostředky – naprostý zákaz platí pro drátěnky a kartáče a také pro přípravky na bázi chlóru. Na dýhované dveře se hodí mýdlový čistič, laminát můžete omýt běžným saponátem, ale hadřík dobře vyždímejte. Na lesklý laminát použijte leštěnku s akrylátem s včelím voskem. Na sklo můžete vzít přípravek na mytí oken, na pískované sklo se hodí mýdlový prostředek.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sapeli leštěnka s akrylátem, pro vysoký lesk a ochranu s včelím voskem, seženete ve firemních prodejnách, 500 ml za 150 Kč. Wenko Nano, na čištění plastu, v e-shopu Emako 250 ml za 449 Kč. Nano Clean Home, univerzální čistič na mnoho povrchů, balení vystačí na 800 m², na e-shopu Pikatec, 199 Kč za 200 mlFoto: Archiv firem

Kam se starým oblečením

Neumíte se rozloučit se svým oblečením, a to ani s kousky, které ve skříni zahálí i pár let? Jděte na to s pomocí charity! Vykliďte obsah skříně a dejte stranou všechno, co jste měli na sobě poslední měsíc. Přidejte k tomu sezonní věci, které jste bezpečně nosili minulý rok. Kupička, která zbývá, je ta, kterou byste klidně mohli a měli oželet. Když budete vědět, že ještě někomu poslouží, budete se s ní loučit lépe. A kam tedy oblečení dát? Nejsnazší je, máte-li v dosahu kontejner Diakonie Broumov. Tady najdete přehled míst, kde jsou.

Oblečení lze předat i charitě ve vašem okolí – příkladem může být Sociální šatník v Hradci Králové, všechna místa, kam se lze s taškou obnošeného šatstva vypravit, najdete i v Eko mapě.

Než se do toho pustíte, můžete se nechat inspirovat návodem, jak si vyrobit domácí čisticí přípravek za pár korun!

Načítám