Hlavní obsah

Rosí se vám okna? Větrejte, nesušte doma prádlo a zkontrolujte kanálek!

Foto: Kaponia Aliaksei, Shutterstock.com

Foto: Kaponia Aliaksei, Shutterstock.com

Reklama

Když je venku chladno a vlhko, začnou se okna často rosit. Někdy jen v rozích a nenápadně, ale jindy je vlhkost tak masivní, že voda stéká na parapet a může dokonce začít poškozovat nátěr na zdi nebo podlahu. Jak teď v zimě zabránit rosení oken?

Článek

Rosící se okna jsou bohužel během zimy velmi častým jevem. Výsledkem bývá, že se v jejich okolí začne dělat plíseň, což je nejen nevzhledné, ale také zdraví škodlivé. Jak tomu zabránit?

Proč se okna v zimě rosí

Za to, že se okna začnou rosit, může hned několik faktorů. Hlavní příčinou je vysoká vlhkost vzduchu v bytě a chladné sklo, na kterém se sráží voda.

Jestliže jste měli za to, že se rosí jen nekvalitní okna, měli byste vědět, že tomu tak rozhodně není. Naopak, čím kvalitnější okna jsou, tím méně vzduchu se dostává do místnosti i z ní. Vlhkost, kterou v bytě běžným provozem vyrobíte, tím pádem nemá jak uniknout a objeví se právě na sklech oken. Proto se okna rosí nejčastěji v kuchyni, koupelně nebo tam, kde pěstujete hodně květin, které také uvolňují vodu do vzduchu. „Dospělý člověk za noc nadýchá do prostoru až litr vodní páry, k tomu vaříte, perete, sušíte prádlo, zaléváte květiny, máte akvária… Ze všech těchto činností se postupně uvolňuje vlhkost,“ vysvětluje Pavel Kašpar ze společnosti Vekra.

Okna se rosí také v místnostech, kde je chladno - teplý vzduch absorbuje víc vlhkosti, než ten studený.

Rosení oken je pak vyšší u novostaveb, kde se vlhkost z použitých materiálů dostává při vytápění do vzduchu. Podobně je to i po rekonstrukci, kdy se například dělaly nové omítky nebo se dávala nová a kvalitně těsnící okna do nezateplené fasády.

Moderní materiály a postupy obecně usilují o to, aby byly domy a byty co nejvíc izolované, což vyžaduje správné větrání - a to by se měli naučit hlavně ti, kteří měli starší a méně těsnící okna, jež udělala tuto práci vlastně za ně.

Rosení oken mezi skly

Může se stát, že se okna začnou rosit mezi skly. Za to většinou nemůžete vy, ale může se tak projevovat například prasklina skla, netěsnost v jejich usazení nebo problémy s rámečkem skel. V takovém případě byste měli zavolat odborníka, který okno prohlédne a opraví.

Co dělat proti rosení oken?

Aby se okna nerosila, musíte udělat několik zásadních opatření:

  • Správně a dostatečně často větrejte - jde o to pustit vlhký vzduch ven a chladnější, méně vlhký, dovnitř. Větrání by mělo být krátké, ale intenzivní, takže žádné otevření větračky na půl dne, ale celé okno dokořán nebo průvan na pár minut. Dbejte na to, aby nepromrzly stěny ani nábytek, i na nich by pak mohla kondenzovat voda.
  • Dostatečná teplota v místnosti - i když se snažíte šetřit na vytápění, proti rosení oken se doporučuje teplota alespoň 22 °C, která ohřeje skla natolik, že na nich voda nekondenzuje. Jestliže máte teplotu nastavenou na méně stupňů, pak například ve slunných zimních dnech nestahujte rolety ani žaluzie a nechejte skla prohřát sluncem.
  • Snižte vlhkost v místnosti - v zimě byste v bytě neměli sušit prádlo a při vaření používejte digestoř, která odvede páru z hrnců pryč. V koupelně je dobré mít pro odvětrání ventilátor. Je také dobré si pořídit odvlhčovače. Ty výkonnější zvládnou odvlhčit celou místnost, ty menší můžete postavit třeba právě k oknům.

Proč nepoužívat mikroventilaci

Pokud jste zvyklí na větrání mikroventilací, pak ji na zimní měsíce, zvlášť když opravdu mrzne, nepoužívejte. Ostatně nehodí se ani v době zvýšené venkovní vlhkosti, tedy například za deště nebo při mlze. Abyste věděli, zda se vůbec vyplatí větrat, můžete si pořídit vlhkoměr, který ukáže hodnoty nejen v místnosti, ale i venku.

Zkontrolujte odtokové kanálky

K pravidelné údržbě oken patří nejen jejich mytí, ale i čištění odtokových kanálků v rámech, které mohou být ucpané prachem nebo hmyzem. Pokud nejsou průchozí, hromadí se v rámech voda, ať už zkondenzovaná, nebo třeba zateklá během nárazového deště. K čištění můžete použít párátko či špejli.

Jak bojovat s plísní kolem oken?

Pokud se vám už kvůli kondenzované vlhkosti udělala kolem oken plíseň, měli byste se jí zbavit. Nejčastěji lidé sáhnou po přípravku s chlorem, který má sice okamžitý efekt na vybělení skvrny, ale není ideální pro zdravý vzduch v místnosti. Proto sáhněte spíš po čistém octu nebo jeho směsi se sodou bikarbonou a peroxidem vodíku. Slabšího účinku s menším zápachem lze dosáhnout i aplikací čajovníkového oleje známého také jako tea tree - proti plísni působí i některé další přírodní metody (testovali jsme jejich účinnost).„Takové dočasné odstranění plísní nevyřeší příčinu jejich vzniku a s vysokou pravděpodobností se objeví znovu. Každý případ navlhlých zdí a podlah je vždy potřeba posoudit individuálně,“ radí technik Rastislav Matuška ze společnosti Gardeon. V tomto případě je tedy třeba postarat se o odstranění příčin rosení oken. „Příčinou ale může být i nevhodná omítka či nedostatečná izolace, které způsobují nežádoucí vsakování vlhkosti do stěn,“ dodává Matuška.

Reklama

Načítám