Hlavní obsah

Zfalšovaný úklid: 6 triků, jak předstírat, že máte naklizeno

Foto: PR Image Factory, Shutterstock.com

Foto: PR Image Factory, Shutterstock.com

Reklama

Znáte to asi všichni. Mít dokonale naklizenou domácnost 7 dní v týdnu a 24 hodin denně prostě není v lidských silách. Jak ale dojem pořádku alespoň trochu udržet a důkladný úklid malinko zfalšovat? Tady je pár triků!

Článek

Jen málokdo má v běžném provozu čas a energii udržovat dennodenně domov v dokonalém pořádku. Nyní, v době lockdownu, se sice nemusíte bát neohlášené návštěvy, ale zase nechcete, aby přes kameru počítače při on-line poradě nebo výuce ostatní viděli, že úklid úplně nestíháte. Proto britský magazín o bydlení MyDomaine zveřejnil rady bytových designérů, díky kterým bude vaše domácnost vyvolávat dojem dokonale uklizeného hnízdečka, i když jste vysavač drželi v ruce naposledy před týdnem.

1. Vyvolejte dojem organizovanosti

Pro většinu lidí uklizený byt znamená, že se nikde nic nepovaluje a vše je uložené na určeném místě: přesně jako na fotkách sterilně poloprázdných bytů či domů z katalogů. Realita je ale jiná. Klidně můžete mít na gauči deky, na stole učebnice a sešity, na konferenčním stolku ovladače k TV, časopisy či rozečtené knížky. Všechno to ale musí být srovnané, ne jen tak pohozené. Deky složte, učebnice, knížky a časopisy hezky vyrovnejte do komínků, ovladače ladně položte do rohu stolku. Tím totiž vyvoláte dojem, že tak to má být, že přesně takhle to je u vás doma zorganizované, že věci jsou uklizené a na svém místě.

2. Atmosféra díky svíčkám

Je to úplně jednoduchý trik, ale dokáže divy. Když si na poličce, kterou uvidí kolegové za vašimi zády při on-line poradě, zapálíte jednu dvě svíčky, atmosféra vašeho bydlení se v jejich očích okamžitě promění. Vyvoláte dojem pohody a toho, že o svůj domov opravdu důkladně pečujete.

Foto: Daria Minaeva, Shutterstock.com

Svíčky a svícínky dobře vypadají a šíří kolem sebe atmosféru pohody a poklidného domovaFoto: Daria Minaeva, Shutterstock.com

3. Vůně hned po příchodu

Tohle je spíš trik, který oceníte, až zase budou povolené návštěvy. Velmi důležitý je totiž první dojem – co si pomyslíte, jakmile k někomu vkročíte. A protože prostředí vnímají nejen oči, ale i nos, není vůbec špatné mít v předsíni bytovou vůni, osvěžovač vzduchu a podobně. Dobře poslouží třeba i vlhčené úklidové ubrousky, jimiž v předsíni těsně před příchodem návštěvy přetřete pár ploch. Zanechají po sobě vůni, která v příchozích vyvolá dojem, že se tady před chvilkou uklízelo.

4. Prázdné stoly a plochy

Jídelní stůl, konferenční stolek, ale třeba i okraje vany nebo parapety. To jsou místa, která by neměla být zaplněná vším možným. Mít na vaně srovnaných pár lahviček kosmetiky je v pořádku, mít tam ale vyskládanou polovinu drogerie už vyvolává dojem nepořádku. Stejný případ je i jídelní či konferenční stůl. Mít na něm mísu s ovocem je hezké, ale udělat z něj odkladiště všeho, co nemáte zrovna kam dát, je chyba.

Foto: ben bryant, Shutterstock.com

Plochy nemají být prázdné, to působí dojmem nezabydlenosti, ale také je nenechávejte neorganizovaně zaplněnéFoto: ben bryant, Shutterstock.com

5. Stylové koše a boxy

Každý máme spoustu drobností – složenky a účtenky, klíče všeho druhu, nabíječky a kabely, baterky, propisky, sponky a gumičky, kostičky ze stavebnice, autíčka, nejrůznější figurky, s nimiž si vaše děti sice už nehrají, ale vzdát se jich odmítají. A na tohle všechno jsou ideální nejrůznější úložné boxy a boxíky, koše a košíky, v rámci pracovny pak šanony, desky a organizéry. Nejenže do nich tento drobný „nepořádek“ velmi snadno schováte, ale když si vyberete designově zajímavé kousky, mohou domov ve výsledku i zdobit. Pěkný slaměný košíček na botníku v předsíni vypadá výborně a nikdo nemusí vědět, že je plný účtenek za posledních několik let.

6. Centrální místnost má přednost

Tohle je tak trochu rada pro případ totální nouze, ale i v té se čas od času ocitne skoro každý. Jestliže opravdu nemáte čas na úklid celé domácnosti, soustřeďte veškeré síly na hlavní místnost, nejčastěji obývací pokoj (ale klidně i na pracovnu, pokud právě v ní sedíte při on-line poradách). Do ostatních prostor zavřete dveře a ve vybrané místnosti všechno ukliďte a srovnejte. Pozor na lesklé plochy – zrcadla a skla. Jsou-li z počítače vidět, měli byste je přeleštit.

A jedna rada: jedná-li se o skutečnou fyzickou návštěvu, stejně důkladně ukliďte i koupelnu a záchod, kam hosté nejspíš zavítají.

Nezapomínejte ovšem, že pořádek je potřeba mít nejen doma. Jarní detox: Očistěte tělo i mysl podle ájurvédských pravidel!

Reklama

Načítám