Hlavní obsah

Na dutiny platí zázvor a brambory

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Hlava třeští, analgetika nepomáhají…Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní hrůza, to je akutní zánět dutin! Projevuje se bolestivostí v oblasti čelistí i v oblasti čela, často ovšem bolí hlava celá. Bolest se zhoršuje v předklonu, poskočení, nebo i při pouhém pohybu očí. Co pomůže? Zázvor a brambory!

Článek

Špatně léčený akutní zánět dutin může přejít v chronický. Stává se, že ani antibiotika nezabírají. V takové situaci nám může přinést úlevu samoléčba. Není to „babský“ recept, nýbrž postup, schválený týmem lékařů Institutu celostní medicíny v Praze. Neodstraní jen bolest, ale i její příčinu - zánět.

Samoléčba zánětu dutin má tři fáze:

1. Výplach nosu 2. Zázvorový a bramborový obklad 3. Cucání česneku

Výplach nosu

Několik tisíciletí stará účinná metoda: Do dlaně vezmeme převařenou vodu se solí. Tekutina by měla být slaná asi jako slzy a teplá jako lidské tělo. Nasajeme ji nosními dírkami a „vyfrkáme“ ven. Opakujeme denně.

Obklady

Vhodné zejména pro chronické stavy. U akutních stavů raději postupujeme opatrně, tak, aby doba působení byla kratší. Zázvor přikládáme pouze na 10 minut, bramborový zábal na jednu hodinu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zázvor je velmi silný, proto s ním opatrněFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Po aplikaci zázvoru má ihned následovat bramborový obklad. Brambor jemně nastrouháme, přidáme špetku mletého zázvoru a rozdrcený list hlávkového zelí. Promícháme a zahustíme moukou. Směs klademe na bolestivé místa asi v 1 cm silné vrstvě. Přikryjeme bavlněnou látkou a schováme pod deku. Nikdy nepoužíváme igelit nebo jinou umělou látku.

Zde nejde o princip zapaření! Necháme působit nejméně hodinu, u chronických stavů raději dvě až tři.

Cucání česneku

Na akutní zánět dutin, zejména v počátcích, má výrazný účinek cucání česneku, o němž je známo, že je nejsilnější přírodní antibiotikum. Vezmeme česnekový stroužek, očistíme ho tak, abychom nepoškodili dužinu. Vložíme do úst a cucáme. Nekoušeme. Čím déle, tím lépe. Česnek dokonale vydezinfikuje ústní dutinu.

Víme, polknout prášek je jistě jednodušší. Pokud se nám ale podaří zvítězit nad bolestí a zánětem tradičním způsobem, bude to vítězství trvalejší a pro organismus podstatně šetrnější.

Reklama

Související témata:

Načítám