Hlavní obsah

Na jakých místech mladí lidé nejčastěji přicházejí o panenství a panictví?

Foto: r-Katsiaryna-Pakhomava, shutterstock.com

Zajímá vás, na jakých místech se nejčastěji mladí lidé poprvé milují? Pak čtěte!Foto: r-Katsiaryna-Pakhomava, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auto, vlastní pokoj či třeba palouk v lese? Milovat se dá v podstatě kdekoli, ale když máte omezené možnosti, a navíc je to poprvé, nejspíš dost váháte. Která místa se u mladé generace drží v kurzu?

Článek

Všechno je jednou poprvé – i sex… Premiérový styk mají obě pohlaví průměrně mezi sedmnáctým a osmnáctým rokem. „Muži jsou aktivnější, první sex iniciují většinou oni. Petr Weiss ve svých výzkumech uvádí, že se mění trend, při kterém je muž při prvním styku starší,“ říká sexuolog Zlatko Pastor s tím, že poslední dobou si děvčata vybírají k zahájení koitálních aktivit chlapce stejně staré, nebo dokonce mladší.

Zvyšuje se odpovědnost

„Podle průzkumů se nesnižuje ani počet lidí, kteří volí ke svému sexuálnímu debutu náhodného partnera. U žen je to asi 12 procent, u mužů kolem 30 procent. U žen dochází k prvnímu pohlavnímu styku se stálým partnerem zhruba po sedmi až osmi měsících známosti. Potěšující je, že se zvyšuje procento žen používajících před prvním stykem antikoncepci,“ dodává sexuolog. A to je hodně dobrá zpráva! Co se ale týče výběru konkrétního místa pro vlastní „poprvé“, tam se nic moc nemění.

Foto: Kanashkin Evgeniy, Shutterstock.com

Věk prvního sexu se s dobou příliš neměníFoto: Kanashkin Evgeniy, Shutterstock.com

Příležitost dělá „zloděje“

Průzkum mezi adolescenty (13–19 let), který provedl americký doktor Robert C. Sorensen, se otázkou místa, kde mají mladí lidé první sex, zabýval podrobněji. U chlapců měla většina první pohlavní styk v přírodě, kdežto dívky nejčastěji uváděly automobil. Žádný z chlapců nezažil svoje poprvé v hotelovém pokoji, na rozdíl od děvčat, jež jsou v některých případech „pozvána“ k sexuálním zážitkům, jak uvedl odborný magazín The Journal of Sex Research, ve kterém byl průzkum uveřejněn. V podstatě ale o místě rozhoduje příležitost a věk.

Kombinace soukromí a (ne)pohodlí

Mladší lidé, kteří nemají velké možnosti, se spokojí s přírodou nebo vlastním pokojem, když rodiče nejsou doma. Obecně se ale nejčastěji přichází o panenství či panictví v domě protějšku, někde venku v přírodě či v automobilu. Následuje již zmíněný vlastní pokoj a prostory v domě přátel. Hotelům a motelům patří poslední příčka. V podstatě globálně.

Tato data se dají považovat za „celoplošná“. Podobná totiž uvádí i český Sexuologický ústav. Mladí respondenti se nejvíce zmiňují o přírodě i volném bytě bez rodičů. Občas, ale spíš výjimečně, se objeví i nějaká méně „standardní“ situace.

Foto: Joshua_Resnick, shutterstock.com

Sex a dotyky na veřejnosti nejsou pro dospívající tabuFoto: Joshua_Resnick, shutterstock.com

I na pouti to jde!

„Svůj první sex jsem měla za maringotkou. S přítelem jsme se začali osahávat již na pouti, a pak to bylo tak silné, že nešlo odolat. Nevzpomínám na to moc ráda. Bylo to rychlé, upocené a špinavé. Navíc jsem měla krví potřísněné kalhotky, a v nich jsem musela dojít domů,“ anonymně popisuje žena, která o panenství přišla v sedmnácti letech. I když její zážitek nepatří k těm možná vysněným a ideálním, rozhodně v tom není sama. Z „poprvé“ je většina mladých lidí docela zklamaná.

Stud, nervozita i obavy

Jelikož se jedná o premiéru jako každou jinou, doprovází ji nejistota. Sexuolog Petr Weiss doslova popisuje, jak je při první souloži normální, že muži mají trému, jsou nejistí, cítí se přitom zodpovědní za uspokojení partnerky, ale i za ochranu před otěhotněním. Často dochází i k problémům s erekcí nebo k předčasné ejakulaci, dívky se setkávají s ne zrovna komfortními pocity a dokonce i bolestí. Orgasmus je spíš vzácností.

A jaké bylo vaše poprvé?

Související témata:

Načítám