Hlavní obsah

Na kole okolo Dobříše a Brd: 5 tras pro všechny cyklisty

Foto: Friends Stock, Shutterstock.com

Foto: Friends Stock, Shutterstock.com

Reklama

Když se řekne Dobříš, řada z nás si vybaví nejspíš nádherný rokokový zámek se zahradou i parkem. Na kole se ale můžete vydat i dál. Přilehlé Brdy nabízejí nespočet výletních tras jak pro nadšené sportovce, tak i pro sváteční cyklisty. Navíc máme tipy na trasy, kde součástí výletu je i odměna v podobě cukrárny!

Článek

Čtyřicet kilometrů od Prahy a spousta tras, kudy se vydat pěšky i na kole. To je Dobříš a její blízké okolí. Dnes vám představíme pět okruhů, které jsou ideální na půldenní výlet na kole.

Vybrali jsme nepříliš dlouhé trasy, mají vždy kolem 25 kilometrů a vedou převážně lesními cestami. Během vyjížďky si ale můžete jízdu libovolně prodloužit. A jako bonus si nakonec udělat prohlídku rokokového zámku a francouzského parku v centru města!

Okolo Stožce

Čas na kole: 2 hod

Počet kilometrů: 27 km

V okolí Dobříše těžko najdete stezky, kde byste se se vyhnuli kopcům. Na začátku sezony to možná trochu bolí, ale po pár vyjížďkách zjistíte, že bez nich je to vlastně nuda. Trasu na Stožec a potom po hřebenovce okolo si zamilujete. Nejdřív sice budete na příkrý a táhlý kopec nadávat, za ty výhledy to ale stojí. Ideální varianta, když si chcete dát trochu víc do těla.

Foto: Radomir Rezny, Shutterstock.com

Až dojezdíte na kole, můžete zajít na prohlídku rokokového zámkuFoto: Radomir Rezny, Shutterstock.com

Do Kytína do pivovaru

Čas na kole: 1:40 hod

Počet kilometrů: 23 km

Z Dobříše se můžete vydat směrem do Voznice, odkud se dostanete až do Kytína. Tam najdete nejednu hospodu, kde si podle situace můžete dát jídlo i pití. Jednou z nich je i rodinný pivovar. Zpátky pojedete přes Chouzavou a z Voznic už po stejné trase až na Dobříš. Výlet bychom zařadili mezi méně náročné, a to jak na výškový profil, tak i čas výletu.

Foto: Pivovar Kytín

Pivovar v Kytíně aneb i dobré jídlo nebo pití může být na kole cíl!Foto: Pivovar Kytín

Podél řeky Kocáby

Čas na kole: 1:50 hod

Počet kilometrů: 26 km

Jedna z nejkrásnějších tras je podél řeky Kocáby. Prvním záchytným bodem je ve Staré Huti kousek od Dobříše altán Králova stolice. Potom přijde čas na něco sladkého v cukrárně v Malé Hraštici a odtud se vydáte do Velké Lečice, kde musíte sjet vesnicí dolů ke Kocábě. Pokračujte podél řeky až do Bojanovic. Výjezd si naplánujte tak, abyste nemuseli čekat dlouho na vlak, kterým se dostanete zpět do Dobříše.

Foto: Dziajda, Shutterstock.com

Vydejte se na kole podél Kocáby a se zpáteční cestou si nemusíte lámat hlavu, sedněte na vlakFoto: Dziajda, Shutterstock.com

Na Nový rybník a přes Holšiny zpět

Čas na kole: 1:40 hod

Počet kilometrů: 24 km

Podobně jako do Kytína jde spíše o odpočinkovou trasu a i tady vás čeká pivovar — Nový Rybník u Obořiště. Z Dobříše vyjedete od sanatoria po Hostomické ulici, pokračujte krásnou cestou lesem k Sychrovu a odtud na Obořiště. Až se nabažíte výhledy na rybník, můžete vyrazit na Rosovice a lesem přes pomník U Fabiána zpět na Dobříš.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Projížďka na kole do pivovaru na něco dobrého a lesem zpět do města je ideální program na víkendové odpoledneFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Za domovem Karla Čapka

Čas na kole: 1:40 hod

Počet kilometrů: 23 km

Blízko Dobříše ve Staré Huti najdete vilu, které se říkalo Na Strži, a kde trávil léto spisovatel Karel Čapek a jeho žena Olga Scheinpflugová. Dnes je tu jeho památník, který by měl být dle aktuálních informací od 4. května opět otevřen, a kde je možné zhlédnout interiéry vily i dočasnou výstavu. Z Dobříše jste tam na kole do půl hodiny. Zpáteční cestu si můžete prodloužit přes Kozí Hory a pak se vrátit do města. Jen počítejte, že to bude (trochu) víc kopců.

Foto: František Vlček / MAFRA, Profimedia.cz

Památník Karla Čapka najdete ve Staré Huti u rybníka StržFoto: František Vlček / MAFRA, Profimedia.cz

Reklama

Související témata:
Brdy

Načítám