Hlavní obsah

Jarní vyjížďka na kole: V téhle výbavě zazáříte!

Foto: Rocksweeper, Shutterstock.com

Foto: Rocksweeper, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyklistika je u nás velmi oblíbeným sportem, a tak je nejvyšší čas na první jarní kilometry. Někdo honí vzdálenost, někdo zajímavé cíle a někdo si u toho všeho také potrpí na módu. Přinášíme stylovou výbavu v nej barvách i designu od českých i zahraničních značek.

Článek

Češi jsou známí milovníci cyklistiky, o kterou je díky pandemii ještě větší zájem. Kola jsou vyprodaná, kdo nepořídil doteď, nejspíš se ještě načeká. A pokud už na kole jezdíte, jistě víte, že to chce i pořádnou výbavu včetně stylového cyklistického dresu. Možná se při jeho výběru soustředíte více na technické parametry, my jsme se tentokrát zaměřily na design. A máme i základní rady, podle čeho vybírat. Našli jsme pro vás stylové cyklodresy a šortky od tuzemských i zahraničních značek. Kterým dáte přednost vy?

Dresy a šortky

Cyklistické dresy i kalhoty se na první pohled mohou zdát všechny stejné. Jde v podstatě o funkční pružný rychleschnoucí materiál, trička na zip mají prodloužená záda, na kterých jsou kapsy, legíny mají mezi nohama vypolstrovanou vložku a na konci nohavičky pogumovaný pásek pro lepší přilnavost.

Jak vybírat dres

Ne každý kousek musí vyhovovat vašemu typu postavy. Proto je lepší při výběru raději vyzkoušet více značek (pokud to jde), neboť každá sedí jinak. Kouzlo dobře padnoucího dresu je často v detailech. Musí dobře přilnout na tělo, nesmí odstávat u krku. Zip je lepší krytý, zakončení rukávů je příjemnější širší než do gumičky a také je fajn, když obsahuje reflexní prvky.

Dresy se prodávají s krátkým i dlouhým rukávem, ale umění správného cyklistického oblečení je také ve vrstvení. Takže k výbavě by vám neměla chybět ani lehká, dobře sbalitelná větrovka, která odolá i případnému dešti.

Jak vybírat šortky

U šortek pak máte na výběr z více typů. Buď si pořídíte klasické legíny s polstrováním, které je různě velké a liší se také podle pohlaví, nebo elasťáky s kšandami, díky kterým vám nebude foukat na záda. Ty představují lehkou komplikaci pro dámy, neboť při návštěvě toalety je musí stáhnout celé. Velké fanynky cyklistiky na ně nicméně nedají dopustit. Pak je tu další skupina žen, pro kterou „legíny bez ničeho“ nejsou z nejrůznějších důvodů dostačující outfit. Těm doporučujeme cyklosukně, které se dají nosit přes elasťáky, vsadit mohou i na široké pružné kraťasy. Volbu určuje i to, zda se chystáte osedlat silničku, anebo terénní kolo.

I na detailech záleží

Kromě dresu a cyklošortek však můžete vyladit do nejmenšího detailu celý outfit. K němu patří nejen cyklistická helma, ale i rukavice, čepičky pod helmu, ponožky či návleky na nohy i ruce. Ty jsou mimochodem velmi praktické, neboť se hodí vždy na začátek i konec jízdy, než se člověk na kole zahřeje nebo naopak ke konci vychladne. Rychle je nandáte i sundáte a nezaberou moc místa. A o to jde u většiny cyklistů v první řadě, abyste toho s sebou neměli moc navíc.

České značky

Foto: Archiv firmy

Zleva: Pura Vida, cyklokalhoty, 1990 Kč, dres Revolución, 2490 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: Klimatex, dres Tamia, 599 Kč, cyklošorkty Rebeka, 549 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Zleva: Pura Vida, dres Woman, 2490 Kč, cyklo kalhoty, 1990 Kč; Uax, dres, 1599 Kč, sportovní legíny, 1549 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firmy

Zleva: Kalas, dres Motion s krátkým rukávem, 1690 Kč, cyklo kalhoty, 1890 Kč, dres s dlouhým rukávem a zatepleným vnitřkem, 1890 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: Silvini, dres Sabatini, 1399 Kč, volné a pružné kraťasy Alma, 1590 KčFoto: Archiv firmy

Zahraniční značky

Foto: Archiv firem

Zleva: Rosti, dres Jungle W, 2250 Kč, prodává Sportisimo; Alé, dres Solid Flash Lady, 2199 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Craft, dres, 2590 Kč; Maloja, dres Lorbeerem, 2490 Kč, cyklokalhoty Anemonam 2190 Kč, prodává HarfasportFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Alé, dres Prs Bridge Lady, 3199 Kč; Rosti, dres Mandala W, 2250 Kč, prodává SportisimoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Santini, cyklistický set Coral R. Lady Winter, 5040 Kč, prodává Holokolo; cyklistický set Peony Winter 2570 KčFoto: Archiv firem

Nezapomeňte na doplňky

Foto: Archiv firem

Zleva: Santini, rukavice, 680 Kč, prodává Holokolo; Kellys, rukavice Factor, 249 Kč, prodává InsportlineFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Lawi, návleky na nohy, 450 Kč; Alé, návleky na ruce, 999 Kč, prodává Specialisté elektrokolFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Giro, cyklo ponožky, 399 Kč, prodává Ski a Bike Centrum Radotín; Lawi, cyklo ponožky, 149 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám