Hlavní obsah

7 dobrých důvodů, proč jezdit na kole co nejčastěji

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Pokud patříte mezi třetinu české populace, která se pravidelně věnuje projížďkám na kole, můžete si zatleskat! Cyklistika je skvělý způsob, jak pracovat na lepší kondici, pevnějším zdraví a nepochybně i skvělé figuře. Jaká další pozitiva kolo přináší?

Článek

Jít se projet na kole je vždycky dobrý nápad. A našinci to dobře vědí! Pravidelně se cyklistice věnuje na 35 procent české populace, což z nás dělá třetí největší národ cyklistů. Podle dat z roku 2014 jsou před námi pouze Dánové a Maďaři. Tady je několik dobrých důvodů, proč jezdit na kole, jak jen to jde.

1. Výborné kardio

Cyklistika je jednou z nejlepších venkovních aerobních neboli kardio aktivit vůbec. Jako kardio se označují všechny vytrvalostní aktivity, při kterých se tepová frekvence pohybuje mezi 55 až 65 % vaší maximální tepové frekvence. Že jste na správné míře poznáte, když při tom můžete normálně mluvit, aniž by vám přestal stačit dech. Kardio pohyb pomáhá budovat lepší kondici, posiluje imunitu a zejména kardiovaskulární systém.

2. Jízda na kole: způsob, jak hubnout

Pokud budete denně jezdit do práce několik kilometrů na kole, hubnutí vám půjde mnohem snáze. Pojedete-li na kole po rovince rychlostí 15 až 20 kilometrů za hodinu, spálíte 500 kcal i více. Hodnota závisí samozřejmě také na vašem věku, pohlaví a tělesné konstituci. Ovšem krom toho, že spálíte energii přímo během dané aktivity, také nakopnete metabolismus, který bude i po projížďce pracovat intenzivněji.

Foto: Lolostock, Shutterstock.com

Před Čechy jako fanoušky cyklistiky jsou v Evropě už jen Dánové a MaďařiFoto: Lolostock, Shutterstock.com

3. Cyklistika nezatěžuje klouby 

Když chcete zhubnout, začněte běhat, říkává se. Pokud však máte více než pár jednotek kilo navíc, pak byste spíše měli začít kolem. Cyklistika na rozdíl od běhu, který je vlastně jakousi soustavou skoků, jež musí váš pohybový aparát tlumit, nezatěžuje kyčelní klouby ani kolena.

4. Na kole také posilujete

Při cyklistice zapojujete více svalových partií, než možná tušíte. Na rovince nejvíc pracují lýtka a stehna, která právě tento sport tvaruje takřka dokonale. Co víc, vyrazíte-li do náročnějšího terénu, začnou pořádně zabírat také hýždě, core neboli střed těla, spodní část zad, ale také ramena a tricepsy.

5. Cyklistika je levný sport

Můžete si koupit kolo za podobnou sumu jako nový automobil. Ovšem stejně tak je možný i druhý extrém. Obstarat si cyklistickou výbavu v řádu pár tisíc, či dokonce kolo za pár stovek. Ačkoli většina z vás zřejmě zvolí zlatou střední cestu, faktem zůstává, že cyklistika je v podstatě levný sport. A pokud si kolo zvolíte jako prostředek, kterým se budete dostávat z bodu A do bodu B namísto auta, také dost ušetříte.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

I když si můžete pořídit i super drahé kolo, faktem je, že cyklistika je levný sportFoto: RossHelen, Shutterstock.com

6. Kolo je eco friendly

K jízdě na kole se snaží své obyvatele přimět mnohá města na celém světě. Je to eco friendly, tedy příznivé pro ekologii a životní prostředí. Důvod je vcelku zřejmý. Kolo, na rozdíl od motorových vozidel, nevypouští do ovzduší emise oxidu uhličitého a oxidu uhelnatého. Kdo jezdí do práce na kole, přispívá k tomu, aby ovzduší v místě, kde žije, bylo kvalitnější, a tím i příznivější pro lidské zdraví.

7. Na kole jste šťastnější

Viděli jste někdy nešťastného člověka na kole? S nadsázkou se dá říct, že to snad ani není možné. Tato sportovní aktivita vede totiž k produkci hormonu endorfinu a pobyt venku na slunci zase přispívá k produkci serotoninu. Oba se nazývají hormony spokojenosti a spolu s požitkem z jízdy jako takové dělají z cyklistiky hotový balzám pro duši.

Reklama

Načítám