Hlavní obsah

Nafouknutá garsonka: I takhle může vypadat bydlení v malém!

Foto: Toto studio

Foto: Toto studio

Reklama

Když si mladý muž pořizoval byt v Praze, čekaly ho holé zdi, podlaha a částečně vybavená koupelna. To se však během několika měsíců změnilo.

Článek

V single domácnosti se zdá být snazší rozhodovat o tom, jak si zařídit bydlení k obrazu svému. Ale i tehdy se vyplatí obrátit se na odborníky, aby se výsledek zdařil po všech stránkách. Což je také případ majitele bytu o rozloze 25 m².

Dvojitá garsonka 

Mladý muž chtěl plnohodnotné bydlení pro jednoho. Prostě mít vybavenou kuchyni, obývák i ložnici v jednoduchém, čistém designu s prvky Francie – a stejně tak mít dost úložného prostoru, aniž by o nábytek „zakopával“.

„Bydlení je atypické už tím, že se prezentovalo jako garsonka, čili jeden obytný prostor. Přitom asi třetinou pokoje o ploše 18 m² vede nosná zeď, v níž byly dva otvory. Jeden jsme zachovali jako průchozí, do druhého, kde původně byly dveře, jsme vsadili nábytek,“ vysvětluje designérka Věra Tomíčková z Toto studia, které navrhovalo a zajišťovalo zařízení bytu. Dále se designérka musela přizpůsobit rohům, všechny nejsou pravoúhlé. I proto se většina nábytku vyráběla na míru, neboť každý smysluplně využitý centimetr se počítá.

Foto: Toto studio

Vizualizace obytné místnosti po proměněFoto: Toto studio

Foto: Toto studio

Dekorace jednoduše – dominantu místnosti představuje tapeta vyrobená na míruFoto: Toto studio

Foto: Toto studio

Konferenční stolek funguje i jako jídelní, stačí u něj zvýšit podnož a usadit se na taburetkyFoto: Toto studio

Na skok do ložnice

Nosná zeď vedoucí pokojem jakoby rozdělila byt na spací a společenskou zónu s kuchyňskou linkou. Každá část má své okno a praktické rolety zvané den a noc (dvě vrstvy látky mají průhledné a neprůhledné pruhy, jejich překrýváním se podle potřeby propouští světlo, či naopak).

Z chodbičky se nejprve vstupuje do „ložnice“, postel od zbytku místnosti odděluje dřevěná zástěna (šatní skříň se nachází při vstupu do pokoje). Postel je mírně zvýšená, díky čemuž se zvětšily i výsuvné šuplíky, a místo čela se šikovně použil peřiňák, jenž může posloužit také jako noční stolek. Na drobnější věci slouží zavěšené skříňky. A pokud byste na fotografii hledali dřívější dveřní otvor, napovíme, že se do něj vsadila knihovna.

Foto: Toto studio

Dřevěná zástěna opticky odděluje spaní a fakticky eliminuje pohled návštěv na případně rozestlanou postelFoto: Toto studio

Foto: Toto studio

Také knihovna ze dřeva je na míru, aby přesně zapadla do bývalého dveřního otvoru. Jinak je většina nábytku vyrobená z laminaFoto: Toto studio

Foto: Toto studio

Z o něco vyšší postele se lépe vstává, což se hodí v každém věku. Pod ní se tím pádem vešly vyšší šuplíky a do nich zase více věcí Foto: Toto studio

Prima vychytávky v obýváku

Ani z druhé strany zmiňované „dělicí“ zdi dveřní otvor nenajdete. „Knihovna má ,záda´, která jsme společně se stěnou nechali otapetovat. S ohledem na požadavek dostat do bytu špetku Francie jsme zvolili fotografii s Eiffelovou věží, je natištěná na vliesu. Elegantní francouzský styl evokují i kovové maxi hodiny o průměru 120 cm a taburetky,“ upřesňuje Věra Tomíčková.

Taburetky jsou zajímavé nejen dekorem potahu; také nahrazují jídelní židle u konferenčního stolku, který má zvedací podnož. Když se taburetky nepoužívají, stačí je zasunout do niky pod televizorem a nikde nepřekážejí.

Na dvojsedačku navazuje malá kuchyňská linka se zapuštěnými úchytkami v podobě profilů ve hranách dvířek. Riziko poranění o vyčnívající úchytky tady nehrozí.

Foto: Toto studio

Další prima detail: dřevěné poličky nad sedačkou jsou designově shodné se zástěnou u posteleFoto: Toto studio

Foto: Toto studio

Všimněte si praktických úchytek v podobě profilů, jež usnadňují pohyb na malém prostoru. Navíc působí technicky, což se do bytu mladého muže hodíFoto: Toto studio

Na malé ploše

Vstupní chodbička je opravdu mini, jde asi o 3 m². Přesto se sem vešla velká skříň se zrcadlovými dveřmi, do níž se ukládají oděvy a současně slouží jako úklidová komora, a drobný úložný nábytek. Z chodbičky se vstupuje do centrální místnosti a také do koupelny, která není o moc větší, bavíme se o 4 m². Původní WC mísa a umyvadlo se zachovaly, stejně tak dlažba a obklady, nově se instaloval sprchový kout, nábytek a osvětlení.

Foto: Toto studio

Vstupní chodbička si na nic nehraje, přesto v ní je vše potřebnéFoto: Toto studio

Foto: Toto studio

Z důvodu optického zvětšení apartmánu je v celém prostoru nábytek ve stejném dekoru dřeva a krémové barvy. I skříňka v koupelně má shodný dekor. Zároveň zatepluje a oživuje bílý obkladFoto: Toto studio

Necháte se inspirovat?

Reklama

Související témata:

Načítám