Hlavní obsah

Na plastiku kolem sedmdesátky? Důchodci si na ni rádi ušetří

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Zvlášť mladší si mohou myslet, že důchodem všechno končí, že pak už vlastně ani není proč se chtít „čančat“. Opak je ale pravdou, senioři se stále častěji svěřují do rukou plastického chirurga!

Článek

Současný důchodce už není jen vyznavačem nákupů ve slevách nebo odběratel časopisu pro zahrádkáře a chalupáře. Naopak se snaží si užívat života a dobře vypadat. A nebojí se tomu dopomoci třeba i plastickou operací.

Oblíbené zákroky seniorů?

Ještě před deseti lety byli i lidé kolem padesátky spíš výjimkou – šlo asi o čtyři procenta. V posledních letech to už je ale až 26 % a roste i počet zájemců v seniorském věku, tedy v 65 či dokonce v 70 letech. „Není vzácností operovat i skoro osmdesátníky. Ale když jsme u nárůstu počtu starších, musíme říct, že zároveň s tím roste i počet klientů z nejnižší věkové kategorie. Zkrátka péče o vzhled je patrná v každém věku,“ říká doktor Lukáš Frajer z Perfect Clinic.

Jaké operace v jakém věku?

Každý věk přináší své, například ženy mezi 18–25 lety touží hlavně po zvětšení či modelaci prsou, operaci nosu, či úpravě břicha po dětech. Muži v tomto věku chodí na korekci odstávajících uší, ale i zmenšení prsou nebo úpravu břicha.

V kategorii 35–45 to jsou nejčastěji modelace prsou, operace víček a miniinvazivní zákroky na obličeji. U mužů to pak bývají také víčka a liposukce. I když ta postupně ztrácí pozici na žebříčku oblíbených estetických zákroků. „Nahrazuje ji snaha cvičit, držet dietu a pracovat na sobě, spíš než se kvůli nadbytečným kilům dobrovolně dostat na operační stůl,“ říká vedoucí lékař Perfect Clinic Roman Kufa.

Lidé ve vyšším věku chodí nejčastěji na lifting obličeje a krku nebo operaci očních víček. „V pokročilejším věku už není zájem o operace břicha a kvůli ztrátě elasticity kůže ani o liposukce,“ dodává.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Muži žádají nejčastěji operaci povislých víčekFoto: New Africa, Shutterstock.com

Kde na to vzít?

Množná znáte spíš důchodce, kteří hledí na každou korunu – jak se to rýmuje s investicí do estetické operace? Zkušenosti plastických chirurgů jsou jednoznačné: starší lidé o takových zákrocích víc přemýšlí a zvažují je, ale když se pro ně rozhodnou, jsou schopni i hodně obětovat. Není výjimkou, že si na zákrok dlouho šetří, dají mu přednost třeba před dovolenou, nebo se složí rodina a děti.

V této souvislosti varují odborníci před neuváženou snahou ušetřit a bez rozmyslu zakoupit nějakou proceduru ve slevách, které se často na speciálních portálech objevují. „Pokud chcete podstoupit zásadnější zákrok, měli byste ho vždy konzultovat s lékařem. Nejděte do ničeho, co má sice krásný název – třeba gejzír mládí nebo diamantová maska, ale v podstatě vůbec netušíte, co to bude obnášet. Vždy byste měli být nejen přesně informováni o tom, co se vám chystají udělat, ale musíte si být i jisti, že to je vhodné právě pro vás, jinak to nemusí mít kýžený výsledek, ale dokonce vám to může i uškodit,“ varuje doktorka Helena Reisingerová, lékařka estetické kliniky Mediestetik.

Nejžádanější zákroky

Estetická medicína, to nemusí být nutně jen operace, může nabídnout neinvazivní nebo miniinvazivní metody. „Nejžádanější jsou procedury pro obnovení vitality a povislých kontur obličeje – právě to prozrazuje stárnutí. Zlatým standardem je ošetření radiofrekvencí či vysokofrekvenčním ultrazvukem, na které může navázat například aplikace speciálních nití, které se zavádí do pokožky. Další stálicí je aplikace kyseliny hyaluronové, ať ve formě dermální výplně, kterou je možné doplnit rty, vyhladit hluboké vrásky, či v její tekuté podobě dodat pokožce hydrataci,“ vysvětluje Helena Reisingerová.

Pokud nahlédnete do statistik, první místo u starších zaujímají zmíněné miniinvazivní omlazující procedury obličeje v injekční, niťové a laserové podobě, na dalších pozicích se drží zvětšení prsou, následované operací víček.

Uvažujete o nějaké úpravě svého vzhledu?

Reklama

Související témata:

Načítám