Hlavní obsah

Plastika intimních partií: Zájem o ni mezi ženami stoupá!

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za běžnou a normální se považuje operace prsou, za potřebnou třeba nosu nebo povislých víček. Napadlo vás někdy, že byste mohly za plastickým chirurgem i se svojí vaginou?

Článek

Desetinásobně vzrostl zájem o plastické operace ženského genitálu. Takže desetkrát víc žen všech věkových kategorií touží po tom, aby zůstaly mladé či „bezchybné“ nejen na viditelných částech těla, ale i v nejintimnějších zákoutích. A co se dá a nedá v těchto oblastech vylepšovat?

Nepříjemné poznání, těžké rozhodnutí

Jak by mělo vypadat sexy poprsí nebo roztomilý nosík, má zřejmě nějakou představu každý. Jak by ale měly vypadat ženské intimní partie? A napadlo by vás vůbec „tu vaši“ porovnávat s ostatními a nějak řešit její vzhled? Některé ženy k takovým úvahám přivede běh okolností – tedy například, když se „tam“ po porodu či věkem něco změnilo natolik, že si toho musejí všímat a trápí je to – třeba když už není sex, co býval nebo vědí o poporodních jizvách a nepřipadají si před partnerem dobře.

Některé ženy vzaly do rukou zrcátko a vydaly se do zatím neobjevených zákoutí poté, co byly konfrontovány s fotografiemi například na internetu. Dozvědět se, že jste „mimo normu“, může být šokem a pořádně zamávat se sebevědomím ženy – a rozhodnout se, že tuto oblast budete probírat s cizím člověkem, byť by to byl lékař, není vůbec snadné.

„Ještě jsem se nesetkal s případem, kdy by k nám přišla žena pouze z rozmaru. Našimi pacientkami se stávají hlavně ženy, které jejich stav omezuje v běžném životě. Nebo si alespoň myslí, že je omezením. Odhodlat se například k úpravě stydkých pysků je pro ženu daleko složitější a psychicky náročnější, než pak samotná operace, což ostatně není nijak složitý zákrok,“ uvádí Dušan Záruba, primář Ústavu estetické medicíny v Praze.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Zvlášť po porodu se může v intimních partiích ženy mnohé změnitFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

Důvodem jsou porody i věk

Nejčastější důvody, proč se ženy rozhodnou pro plastiku intimních partií, jsou tři: vrozené anomálie, změny po porodu a změny související s věkem. Mladé ženy chtějí zpravidla zmenšit stydké pysky, protože ty příliš velké je omezují při sportu, například jim vadí při jízdě na kole, nebo kazí jejich snahu nosit titěrné kalhotky a tanga. Ženy po porodu zas mohou řešit případné jizvy, které vznikly při nastřižení hráze a které mohou mít vliv i na prožívání sexu. Starší ženy zas mohou chtít znovu prožít pocit pevnosti a těsnosti – a uvažují o omlazení vaginy. I když to operatéři popírají, že by ženy k těmto zákrokům vyzval muž, je právě sebevědomí a s ním uvolnění při sexu hlavním hnacím motorem.

Nejčastější zákroky

O nejvhodnějším zákroku pro konkrétní ženu rozhoduje lékař. Mezi nejobvyklejší patří labioplastika a vaginoplastika.

  • Labioplastika - estetická úprava malých a velkých stydkých pysků. Provádí se při lokální i celkové anestezii a postupů je několik. Hojení trvá až deset týdnů a sex je nutné si odpustit alespoň šest neděl. Pro správné hojení je zásadní hygiena a klidový režim. Cena operace se liší podle kliniky, začíná kolem devíti až jedenácti tisíc Kč.
  • Augmentace - tedy zpevnění velkých stydkých pysků vlastním tukem, kterým se pysky vyplní. Doba hojení je kolem 14 dnů, cena operace je podobná jako v případě labioplastiky.
  • Vaginoplastika či rejuvenace - lékař odstraní případné jizvy po poranění či sešití při porodech a pokusí se vrátit optimální proporce i poševnímu vchodu. „Tím dojde ke zlepšení funkce i vzhledu genitálu. Při zákroku spolupracují gynekolog a plastický chirurg, kteří provedou zúžení poševního vchodu, úpravu anatomických struktur i vzhledu genitálu,“ popisuje vedoucí lékař pražské Perfect Clinic Roman Kufa. Zákrok se provádí v lokální nebo celkové anestezii. Hojení trvá několik týdnů, kdy je nutno dbát velmi pečlivě na hygienu, případnou bolest lze tlumit analgetiky a ledováním. Pohlavní styk je po dobu asi pěti až šesti týdnů tabu. Cena se většinou pohybuje kolem 20 tisíc. Při tomto zákroku mohou být části pochvy vyplněny kyselinou hyaluronovou, dojde tak i k zúžení poševních stěn. Látka se vstřebává asi rok a půl, poté se zákrok musí opakovat.
  • Hymenoplastika - čili navrácení panenství vyjde také na asi 20 tisíc, do týdne se zhojí a sex je možný asi po třech týdnech. Na tuto operaci chodí dívky spíše jiných kultur kvůli náboženským tradicím a zvykům.

Kdo to platí?

I v případě intimních plastických operací je třeba počítat s tím, že si je ve valné většině platí ženy ze svého a nelze na ně ani na rekonvalescenci vystavit neschopenku. Výjimkou je, pokud jsou zmíněné zákroky prováděné ze zdravotních důvodů, tedy pokud byste měla například po porodu tak uvolněné svalstvo, že byste kvůli němu měla potíže s udržením moči nebo stolice. O oprávněnosti vašeho požadavku na úhradu rozhodne revizní lékař. Pokud pojišťovna operaci uhradí, platí ji celou bez ohledu na to, které pracoviště klientka osloví.

Co si myslíte o plastické operaci intimních partií? Šla byste na ni?

Reklama

Načítám