Hlavní obsah

Na Popelku je Superman krátký

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doufám, že mu nechali aspoň jeho pověstné slipy. Superman je totiž v nejnovější komiksové sérii bisexuál, a tak by se možná víc hodily genderově nevyhraněné boxerky.

Článek

Na pohádkové hrdiny padla kosa nových pořádků. Ale my můžeme být v klidu. České pohádky nikdo předělávat nemusí. My v příbězích už dávno máme vše, co teď ostatní do těch svých uměle implantují.

Třeba Popelka. Zpočátku ani holka, ani kluk, spíš takové pískle. To pískle. Ráda nosila šaty z oříšku, takže přírodní materiál, jehož výroba nezatíží planetu. Od matky a sestry, fanatických vyznavaček konzumu, Popelka zažila šikanu, ale nezatrpkla. Na rodinné ekofarmě se spřáhla s holuby a koněm a psem a sovou, s nimi konečně objevila „hygge”. Že nakonec našla svou identitu v náručí muže? Inu, pár kluků a holek, kteří to tak mají, ještě na světě zůstalo, tak i pro ně je pohádka pořád aktuální. Ostatně princ je taky jak vystřižený z hippsterské kavárny. Obepnuté gatě, pelerínka, outfit ani tak, ani onak, přitahuje ho mladý myslivec, z čehož je dost zmatený. Podle mého byl režisér Popelky Václav Vorlíček vizionář, jakého vlast neměla od dob Járy Cimrmana.

Ačkoliv… jaképak neměla?! Co princezna se zlatou hvězdou? Ta sama by dnes hvězda první velikosti a ikona žen, které jsou, bůhví proč, naštvané, že jsou ženami. Lada hrdě odmítla svou krásu (to se to odmítá, když máte co!) i veškeré výhody z ní plynoucí. Zahalila tělo do myšího kožíšku a udělala ze sebe bytost neurčitého vzhledu i pohlaví. Hubatá Káča z Dalskabátů je sice pravý opak, ale ani její příběh nemá ideově vadu. Chlupatého špinavého čerta by si domů jen tak někdo nevzal. Jenže Káča nebyla žádný xenofob, díky čemuž přišla k ženichovi. A co Povídání o pejskovi a kočičce? Už v roce 1927, kdy jejich příběh poprvé v příloze Lidových novin vyšel, Josef Čapek odmítl jakékoliv stereotypy, pokud jde o soužití dvou napohled nesmiřitelných entit. Ti dva spolu dokonce upekli dort a já bych vsadila fousky našeho Alfréda, že bezlepkový. Do tabulky nutričních hodnot se zlatým písmem zapsala i pohádka Sůl nad zlato. Lid byl sice zákazem solit pokrmy roztrpčen, leč z hlediska moderních vědeckých poznatků to byl čin vpravdě vizionářský.

Autoři českých pohádek, zdá se, už dávno věděli, co přijde. Takže ten náš krteček mi dělá trochu starosti. V epizodě Krtek a autíčko totiž předvedl vozidlo s nulovou uhlíkovou stopou. Na co jezdil? No přece na klíček! Máme se tedy na co těšit…

Jestli vás zajímá green deal, přečtěte si o novém legislativním balíčku Fit for 55, anebo si raději v klidu pro zasmání dejte i některé starší fejetony Lucie Šilhové v její sekci Očima padesátky

Reklama

Načítám