Hlavní obsah

Na sporák, do trouby i do myčky? Hledali jsme hrnce, které to vydrží!

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už vás nebaví přendávat maso před zapečením z pánve do nádoby, která vydrží v troubě? Stáli byste o to, abyste mohli dát koláč po upečení do mrazáku a následně do mikrovlnky? Pomůžeme vám najít správnou výbavu!

Článek

Připadá vám jako ztráta času, když musíte při vaření nebo uchovávání potravin pořád něco někam přendávat, protože hrnec je skvělý na sporák, ale jeho úchyty nesnesou žár v troubě, krabička vhodná do mrazáku si nerozumí s mikrovlnami… Prostě líbilo by se vám, kdyby nádobí mělo trochu univerzálnější záběr? Když si správně vyberete, není problém takové sehnat. Poradíme vám, po čem se na trhu podívat!

Jaký materiál vybrat?

Podle možností využití je nejuniverzálnější keramika, sklokeramika a porcelán, ale i ostatní materiály mají rozhodně co nabídnout. Záleží na tom, jaký druh přípravy pokrmů preferujete – zda se zcela obejdete bez mikrovlnky, nepřišli jste na chuť myčce nebo jste zvyklí vařit tak přesné porce, že nezbývá nic, co byste pak chtěli uložit do chladničky či mrazáku. Právě podle toho si můžete zvolit materiál, který vám bude vyhovovat nejlépe.

„Univerzálnější typ nádobí je výhodnější, protože ve výsledku ušetří i místo v kuchyni – nemusíte skladovat několik hrnců, ale stačí jeden, ve kterém uvaříte na sporáku, zapečete v troubě, uložíte do chladničky a poté ho dáte do myčky,“ říká Jan Řezáč, tiskový mluvčí Mall.

Na sporák, do trouby, myčky, lednice i mikrovlnky

Skleněné, porcelánové, sklokeramické a keramické nádobí má velmi široký záběr. „Porcelánové nádobí je ideální na zapékání i ohřev v troubě, můžete ho dát do mikrovlnky a třeba spolu se silikonovým víkem i do chladničky – no a myčka je samozřejmost,“ popisuje Šárka Synková, DiS., marketingová manažerka e-shopu Dedra.

Keramika a sklokeramika se uplatní na všech druzích sporáků, jen na indukci je zapotřebí doplnit adaptačním diskem. Některé typy keramiky (ty vyrobené jako nevýbušné) lze použít i v mikrovlnce. Jsou odolné proti poškrábání, dobře snášejí změny teploty, skvěle akumulují a rovnoměrně rozvádějí teplo. Sklo snese v pohodě troubu, ze které může putovat do chladničky a mrazáku, mikrovlnky i myčky. Některé druhy skla se hodí i na sporák – vždy se zajímejte o doporučení výrobce, bez toho nevkládejte tyto nádoby ani do mrazáku. Sklo se nehodí na indukci. To, jaké typy ohřevu či jaké teploty snesou, uvádí výrobci na obalech výrobků a je dobré se tím řídit.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Küchenprofi Mini zapékací hrnec Provence, průměr 10 cm, sklokeramika, pro teploty –18 až 250 °C, do ledničky, mrazáku, mikrovlnné a klasické trouby, odolný proti poškrábání, cena 299 Kč. Keramický žáruvzdorný hrnec Orion, průměr 20 cm, na všechny sporáky kromě indukce, do trouby i mikrovlnky, cena 399 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Emile Henry Flame 345500, objem 2 l, průměr 24 cm, na sporáky kromě indukce, do trouby i mikrovlnné, chladničky, mrazničky, myčky, záruka 10 let, cena 2250 Kč. Clever Cooking, zapékací nádoba s víkem 30 x 20 cm, Villeroy & Boch, –30 až 260 °C, pro tepelnou úpravu, grilování, servírování i do mrazáku, cena 1490 Kč Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Skleněný pekáč s víkem Delica Lamart, objem 3,2 l, sklovina Simax, rozměry 36,5 x 20,8 x 13,5 cm, s víkem, odolný vůči změnám teplot, –40 až 300 °C, do trouby i mikrovlnné, chladničky, na plyn i elektřinu, cena 449 Kč. Skleněný hrnec Nyko, Simax Kavalierglass, objem 2 l, průměr 17 cm, –40 až 300 °C, vhodný na všechny typy sporáků kromě indukce, do trouby i mikrovlnné, lze mýt v myčce, cena 292 KčFoto: archiv firem

Na sporák, do trouby i chladničky

Nejčastější volbou při výběru nádobí je nerez, litina či hliník – a to pro své vlastnosti a univerzálnost. Nerez je klasikou, ale nejhůř vede teplo a snadněji se připaluje. Proto se vyplatí investovat do nádobí vícevrstevného, v němž jsou i lépe vodivé kovy. Když si pořídíte nerezové nádobí s nepřilnavým povrchem, můžete ho použít na všechny typy sporáků a varných desek, včetně indukčních. Má-li odnímatelnou rukojeť, pak ho lze dát i do trouby, s vhodnou poklicí i do chladničky. „Nevadí, že ho výrobci většinou nedoporučují pro mytí v myčce, díky nepřilnavému povrchu je jeho mytí velmi snadné a stačí k němu voda s kapkou prostředku na nádobí,“ upřesňuje Šárka Synková.

I ke klasickému nerezovému nádobí si můžete dokoupit speciální poklice, vhodné pro uchovávání pokrmů v lednici. „Je výhodou, pokud jsou tyto poklice vybavené třeba datumovkou, a samozřejmě by měly být stohovatelné, aby nezabíraly moc místa,“ radí MgA. Kristýna Vyorálková, PR manažerka značky Tescoma.

Litinové nádobí najdete na trhu surové nebo s povrchovou úpravou – smaltované. Litina dobře akumuluje a rovnoměrně vyzařuje teplo. Lze ji dát na všechny druhy sporáku, a když nemá dřevěné úchyty, pak i do trouby. Smaltované nádobí z litiny není ideální do myčky ani chladničky.

Dobrou volbou je i hliníkové nádobí – skvěle vede teplo, je lehké a v kombinaci s kvalitní nepřilnavou vrstvou vám bude velmi dobře sloužit. Platí to ale o výrobcích z litého hliníku, nikoli lisovaného – takové nádobí patří mezi velmi levné, ovšem většinou kvalitou ne příliš dobré. Hliník s nepřilnavým povrchem nelze mýt v myčce, ale hodí se pro všechny druhy sporáků. V návodu najdete, zda ho můžete dát do trouby – hlavně, zda to vydrží jeho úchyty.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Hrnec Nava, litý hliník, odnímatelné úchyty, i pro pečení v troubě, nepřilnavý povrch, průměr 24 cm a objem 4,3 litru, prodává Kolonial, cena 1099 Kč. Hrnec Ballarini Portofino, průměr 24 cm, hliníkové jádro, nepřilnavý povrch s minerály, tepelně izolované rukojeti, do 160 °C i do trouby, cena 2768 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Tefal Ingenio Expertise, odnímatelná rukojeť, všechny druhy sporáků i trouba, záruka 10 let, nepřilnavý povrch, cena 1849 Kč (4dílný set L6509502). Hrnec Biopan Dedra, objem 5 l, litý hliník, skleněná poklice, odnímatelné rukojeti, keramický povrch, na všechny druhy sporáků, cena 1590 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Pekáč Belis Stabil extra Sfinx, s poklicí, plech s úpravou zvanou česká litina, uvnitř modrý smalt, objem 6,5 l, rozměry 32 x 24 cm, na všechny sporáky, do trouby i myčky, cena 962 Kč. Skeppshult hrnec s pokličkou, objem 4 l, surová litina, na všechny sporáky i do trouby, cena 3890 KčFoto: archiv firem

Jaký materiál jste si pro jeho univerzálnost oblíbili vy? Napište nám!

Reklama

Načítám