Hlavní obsah

Chemie v koupelně? Řekněte dost!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Plíseň není vítaný společníkFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zanesené spáry, kouty s náznaky plísně, fleky na zrcadle... I tak může vypadat koupelna. Ale tenhle strašák už vás nevyleká - a ani ho nezlikvidujete horou chemie. Poradíte si totiž pěkně přírodně. A na Silvestra budete mít koupelnu jako novou!

Článek

Nemusíte být ani zuřiví odpůrci chemie, abyste se tyto fígle naučili. Až příště dojde ten skvělý a jedinečný přípravek na vodní kámen, ještě rádi si vypomůžete citronem nebo octem…

Lesk jako blesk…

Usazeniny vodního kamene z dlaždiček spolehlivě odstraní ocet. Pokud jej pak vysušíte a doleštíte hadříkem, lehoulince pokapaným jedlým olejem nebo v garáži „štípnutým“ voskem na auta, obkladům lesk vydrží o mnoho déle. Ocet zabere i na stěny sprchového koutu a horká octová voda nablýská zrcadlo doslova výstavně.

Zažloutlé skvrny na umyvadle zmizí díky působení citronové šťávy – ta také zaručí, že se zrcadlo nebude rosit…

Zašlá místa zrcadla osvěží olivový olej. Naneste ho a asi po půlhodince působení setřete jemným hadříkem nebo hedvábným papírem. Babičky čistily zrcadlo také tak, že ho několikrát přejely rozkrojeným bramborem, opláchly čistou vodou a pak doleštily novinovým papírem.

Jestliže odhalíte kolem baterií a pod kohoutky nažloutlé skvrny, připravte si pastu ze 100 g soli a 100 ml octa. Naneste ji na skvrnu a po půlhodince stačí jen opláchnout.

O lesk kohoutků a baterií se také postará hadřík, tentokrát namočený v kole. Aby byly nablýskané co nejdéle, občas je přetřete třeba vazelínou.

Na zrcadle, zástěně sprchového koutu nebo i na okně nebudete mít při otírání žádnou skvrnu, pokud použijete pravou jelenici.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Úklid může vonět přírodněFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vodní kámen je pryč

Stačí vzít do ruky velkou lahev s octem a kilovku soli a jste vybaveni. Pokud vám jde o to, aby byla vana jako nová, smíchejte uvedené dvě suroviny ještě s trochou podmáslí. Naneste, otřete, opláchněte a je hotovo.

Hlavice sprchy, která se už docela ucpává vodním kamenem, ocení koupel v míse s teplým octem a solí. Stačí ji tam nechat koupat tak dlouho, dokud se vše nerozpustí.

Když už pracujete s vodovodními kohoutky a sprchou, je dobré překontrolovat i to, jestli odpad dobře odtéká. Případně zanesenému pomůže, když do asi dvou litrů vroucí vody nasypete tři lžičky jedlé sody a nalijete do odpadu. Samozřejmě záchodovou mísu této metody ušetřete – mohla by po kontaktu s vroucí vodou prasknout! Tady si můžete vystačit se dvěma sáčky prášku do pečiva, který mísu krásně vybělí.

Plísni už se dařit nebude

Ve vlhku se plísni daří báječně. Lebedí si hlavně ve spárách dlaždiček kousek od vany, u odpadu pod umyvadlem nebo v rozích místnosti. Čištění začernalých míst je vždy dřina, ale vy si ji opět docela „bezbolestně" urychlíte. Pomocníky vám bude kašička z prášku do pečiva a vody.

Abyste snížili vlhkost v koupelně a zpomalili tak růst plísní, stačí když někam umístíte misku se solí (vyzkoušeli jsme za vás třeba tu do myčky a je skvělá) nebo odvlhčovač. V podstatě platí rovnice, že čím méně vlhkosti, tím méně budete mít práce s úklidem koupelny.

Reklama

Související témata:

Načítám