Hlavní obsah

Nádhera z kovošrotu: 6 bytových dekorací v industriálním stylu, které vyrobíte za hubičku

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Staré trubky, orezlé kohouty od topení a podobný „odpad“, se kterým byste šli do kovošrotu? Ano, tak přesně to jsou suroviny, které lze zpracovat a velmi snadno z nich udělat doplňky v industriálním stylu. Máme pro vás pár tipů!

Článek

Industriální styl se snaží napodobit prostředí staré továrny. Pracuje s viditelně „zašlými“, opotřebenými a klidně i rzí napadenými materiály. Hodí se hlavně do chlapských pracoven, dílny, ale i pokoje puberťáka, doplňuje moderní interiéry. Jestli vás oslovuje, nebo chcete někomu, koho oslovuje, vyrobit dárek, máme tipy, jak to udělat. Stačí si udělat procházku do nejbližšího kovošrotu a inspirovat se tím, co v něm najdete. A pokud byste neuspěli, pak prodejna železářství také není špatný zdroj…

Romantika uprostřed hřebíků

Jestli jste si pod označením váza doposud představili vždy jen něco křehkého a subtilního, pak si dnes můžete rozšířit obzory. Do továrny by se asi nehodila žádná romantika, ale pořádný kus dřeva či kovu, ve kterém jakoby se květiny ocitly spíš omylem. Ovšem právě kontrast kovu – v podobě obřích hřebíků a drátů – a romantických květin, je právě tím správným.

A jak něco takového lehce a za pár korun vyrobíte? Stačí najít stabilnější, třeba i papírovou krabici, olepit jí stříbrnou páskou a dovnitř postavit sklenku, kterou necháte částečně koukat z krabice otvorem ven. No a pak záleží jen na vás, čím krabici doladíte – můžete použít drát, hřebíky, šrouby, ale nebojte se zaseknout do ní třeba ozubené kolo či použít starý řetěz z kola…

Foto: Jakub Jurdič

Při výrobě dbejte vždy na stabilitu, abyste se nemuseli bát, že se krabice po nalití vody a umístění květin převrhneFoto: Jakub Jurdič

Nerezový květináč

Sháněli jste závěsný květináč na balkon či plot? Pak asi víte, jak drahý špás to může být. Ovšem až budete brouzdat po železářství a hledat suroviny na výrobu, všimněte si ozdobných dílů na okapy. Odborně se jim říká kotlík na svod okapu, ale velmi rychle se může proměnit právě na závěsný obal na květináč. Stačí do něj jen vložit kolečko plechu nebo víčko od příslušně velké zavařovačky, čímž vyrobíte dno, na kterém bude stát květináč.

Bočnice kotlíku jsou natolik tvárné, abyste je kleštěmi mohli ohnout přesně tak, aby vznikl ohyb, kterým se dá zavěsit na plot či zábradlí. Můžete do něj také vyvrtat otvory na řetízek či lanko a pověsit ho do prostoru. Jeho výhodou je, že je lehký a vzhledem k použitému materiálu velmi odolný.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud byste chtěli trochu zamaskovat jeho původní účel, můžete vzít hřebík a kladívko a „vyťukat“ do něj madeirový vzorek, ale i tak, jak ho koupíte, vypadá dobře – a hlavně, stojí zlomek toho, co byste dali za stejně velký kovový obal na květináč, zcela konkrétně 49 KčFoto: Jakub Jurdič

Stojan na utěrky

Do garáže, vedle venkovního umývadla u dílny, ale třeba i do strohé kuchyně plné kovu a nerezu, se hodí stojan na kuchyňské utěrky, který vypadá, že z něj začne každou chvilku téct voda. Použijete na něj totiž šroubení a kolena k trubkám na vodu či topení. Základ stojanu vyrobíte z několika kol vystřižených z kartonu, která slepíte a hmotou tavné pistole na ně uděláte tvary, které po nastříkání barvou budí dojem plechu, který se objevuje na podlaze v továrně. Doprostřed základny udělejte kruhový otvor, vsuňte a vlepte do něj papírovou roličku, která zbude z potravinářské fólie či alobalu. Po zaschnutí do ní nahoře přilepte jeden díl šroubení, nasuňte roli utěrek a našroubujte další díl šroubení, které dodá patřičný dílenský vzhled.

Foto: Jakub Jurdič

Pro sjednocení vzhledu a navození dojmu opotřebení a patiny použijte černou barvu, ale pracujte s ní opatrně, abyste to nepřehnaliFoto: Jakub Jurdič

Zadrátované ovoce

Hodila by se vám do kuchyně mísa, která by vypadala jako z drátů? Můžete si ji velmi snadno vyrobit za pomoci provázků, lepidla a barev. Provázky namočte do univerzálního lepidla, omotejte kolem míče a nechte zaschnout – po zaschnutí kouli rozstřihněte na poloviny. Můžete je nastříkat stejnou barvou – třeba černou nebo stříbrnou, které podpoří vzhled drátů. Jestli si nemůžete vybrat, pak použijte na každou polovinu jinou barvu. Aby mísa něco udržela, je třeba vložit obě poloviny do sebe, čímž se materiál patřičně zpevní. Pak už jen stačí do mísy dát ovoce.

Foto: Jakub Jurdič

Dvoubarevné poloviny vypadají efektněji, když kouli nestříháte rovně, ale šikmo, čili vnitřní část vykukuje jen někdeFoto: Jakub Jurdič

Bednička na nářadí

Jako tác na ovoce, ale třeba i jako foch na příbory nebo tácek na přenášení hrnků s kávou na terasu, může posloužit bednička, kterou si koupíte spolu s ovocem. Výhodou je, že je dřevěná, takže snese mnohé úpravy – no a také ji získáte zcela zadarmo.

Z bedničky sloupněte všechny papírové přelepky, odstraňte zbytky lepidel a pak ji podle své fantazie dozdobte. Jestli má vypadat jako použitá bednička od nářadí, pak se nebojte na ni udělat pár „šrámů“ či škrábanců, klidně může mít i pár děr. Patiny docílíte i použitím několika vrstev barvy, které pak proškrábete, jako kdyby léta oprýskávaly. Okraje bedničky můžete zpevnit drátem nebo provázkem. Kovové efekty můžete udělat z odstřižků plechu, ale klidně i ze stříbrné pásky.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud budete bedničku používat pro přenášení hrnků s kávou, udělejte jí praktické úchyty z provázků, které přišroubujte k nejpevnějším rohůmFoto: Jakub Jurdič

Květinová spirála

Řekli byste, že ozdobou slavnostní tabule může být i pružina zadní nápravy z auta? No a vidíte – může! A ještě jí to bude opravdu slušet. I takové poklady lze najít v kovošrotu – a stačí je jen očistit a omýt, abyste se vedle nich nebáli postavit tác s chlebíčky nebo bábovku.

Pružina je dost velká a trochu kónická, takže není problém, abyste do jejího středu „zavěsili“ sklenici či vázu. A právě kontrast kovu, skla a květin bude tím pravým.

Foto: Jakub Jurdič

Pružina je velmi bytelná, takže se nemusíte bát, že by nevydržela tlak těžší vázy s velkou kyticíFoto: Jakub Jurdič

Chlapská lampička

Jestli hledáte nejvhodnější lampičku pro chlapa, který miluje práci s kovem nebo se věčně vrtá v autech, pak přestaňte projíždět nabídky prodejen a vyrobte ji! Už několikrát jsme vás posílali do kovošrotu a i v tomto případě pochází suroviny na takovou lampu právě odtud. Jde o starý ventil hydrantu či nějakého vodovodu, který je přesně tak zašlý a opotřebený, jak se na industriální styl sluší. Proto ho moc nemyjte či nenatírejte, jen z něj odstraňte vrstvy rzi či nečistoty zevnitř.

Právě proto, že jde vlastně o trubku, dá se jí velmi snadno protáhnout kabel a do jejího ústí zasadit objímku na žárovku. Pak už stačí jen vymyslet, zda tento kohout bude stát na kusu plechu nebo na zbytku dřevěného špalku. Do obou budete muset udělat díru s takovým průměrem, aby do ní kohout zapadl a pevně v ní stál – vyplatí se ho zafixovat i lepidlem. Pak už jen našroubujte žárovku a je hotovo.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud chcete dovést lampu k dokonalosti, kupte žárovku, která bude vypadat víc retro a bude mít příjemné měkké světlo, aby nevadilo, že není krytá stínítkemFoto: Jakub Jurdič

Jste příznivci takového stylu, nebo byste takové kousky v bytě nesnesli? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám