Hlavní obsah

Nádherná dekorace na dveře: Do hodiny zvládnete vyrobit originální bambulkový věnec

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční výzdobu jste už asi zabalili do krabic, jenže do jara je ještě daleko. Tak proč si nevyrobit něco typicky zimního v „ledových“ barvách? Může to být věnec na dveře nebo menší dekorace na parapet či poličku.

Článek

Bílá nebo šedá barva sněhu, motiv kuliček (sněhových), pár vloček, navrch trocha romantiky a výsledkem může být chundelatý zimní věneček. Sestavíte ho ze samých bambulek a my vám ukážeme hned tři způsoby, jak je vyrobit. Zabere vám to slabou hodinku práce a radovat se z nové dekorace můžete až do Velikonoc.

Co si připravit

Foto: Jakub Jurdič

Bílá, šedá a světlemodrá jsou barvy zimyFoto: Jakub Jurdič

Budete potřebovat bavlnky, vlny a příze všeho druhu – na síle nezáleží. My jsme zvolili bílou jako základ a na doplnění světlemodrou a různé odstíny šedé. Základní věnec může být polystyrenový (koupíte za pár desetikorun v kutilských potřebách), pletený z větviček nebo jakýkoli jiný, který používáte na zdobení dveří. Připravte si také nůžky, tvrdý papír nebo karton, připínáčky v barvě příze a vločky na ozdobení.

1. Více kousků jednou ranou 

Foto: Jakub Jurdič

Přízi při ovíjení moc neutahujte, aby se dala snadno převázatFoto: Jakub Jurdič

Nejvíc užijete bílé bambulky, proto začneme návodem na jejich výrobu ve velkém. Na dvě nohy židle namotejte silnější vrstvu bílé příze (podle obrázku) a v několika místech pevně převažte. Vzdálenost převázání bude určovat velikost výsledných bambulí.

Foto: Jakub Jurdič

Ze silnějšího vlákna a tlusté namotané vrstvy vzniknou pěkně naducané bambuleFoto: Jakub Jurdič

Pokud jste předěly udělali stejně daleko od sebe a stříhali jste vždy uprostřed mezi nimi, pak budou všechny bambulky stejně velké. Chcete-li je v různé velikosti, vyberte si nějaký předěl a na obou jeho stranách ustřihněte stejnou vzdálenost – jen tak zachováte symetrii výsledku. Podle počtu převázání a velikosti bambulek byste ze středové části návinu měli získat tři až pět bambulek. Nakonec si nechte oba kraje: svázanou smyčku kolem nohy židle sundejte a provlečte jí další vlákno. Hned po svázání pochopíte, že prostřihnutím uprostřed vzniknou dvě bambulky najednou.

2. Známý postup, vylepšený tvar  

Foto: Jakub Jurdič

Aby vám vlákno vložené mezi dvě podkovy nepřekáželo v ovíjení, schovejte si ho dovnitř mezi dva papíry. Na řadu přijde až nakonecFoto: Jakub Jurdič

Tradiční cestou, jak vyrobit bambuli, je navinout přízi na dvojitý kruhový základ. Z hlediska rychlosti se nemusíte držet kruhu – ideální tvar je podkova. Důležité je mít papírovou či kartonovou podkovu dvojitě, protože nejdřív mezi vrstvy papíru vložte asi dvacet centimetrů dlouhé vlákno k převázání.

Foto: Jakub Jurdič

Namotat, svázat na uzel, prostřihnout a upravit výsledný tvar – snadné, že? Foto: Jakub Jurdič

Poté v místě zaoblení podkovy namotávejte přízi z klubíček, a to rovnoměrně. Jakmile bude tloušťka navinutého materiálu zhruba tři centimetry, pevně ho svažte na uzel vláknem, které jste na začátku vložili dovnitř. Pak nůžkami prostřihněte namotanou přízi po obvodu podkovy a papír odstraňte. Bambulka je na světě. Nakonec ji ještě nůžkami upravte dohladka, aby nikde nic nepřečnívalo.

Chcete-li výsledek vícebarevný, experimentujte s barvami i umístěním. Vždy je však třeba zachovat zhruba stejnou sílu příze, aby byla bambulka kompaktní.

3. Jedna práce, dvě bambule  

Foto: Jakub Jurdič

Karton ruliček od toaleťáku je správně pevný a poslouží na vyrobení několika bambulí Foto: Jakub Jurdič

Třetí způsob, jak vyrobit bambuli, je pomocí dvou ruliček od toaletního papíru nebo rozpůlené ruličky od kuchyňských utěrek. Nejdřív mezi dvě ruličky podélně vsuňte dvě vlákna, každé dlouhé asi dvacet centimetrů (těmi budete na konci svazovat přízi dohromady). Pak omotávejte přízi z klubíčka kolem ruliček (podle obrázku) tak, aby vznikla alespoň třícentimetrová vrstva.

Foto: Jakub Jurdič

Nůžky opatrně vložte pod namotanou přízi a stříhejte pokud možno uprostředFoto: Jakub Jurdič

Vlákna mezi ruličkami stáhněte ke krajům (každé k jednomu) a zvenčí svažte pevně na uzel. Přesně uprostřed přestřihněte na obou stranách ruliček. Vzniknou vám tak dvě stejně velké bambulky.

Práce vrcholí

Bambulky si orientačně naaranžujte na věnec, abyste věděli, kolik jich budete potřebovat celkem. Nemáte čas a věnec je moc velký? Nevadí – bambule nemusejí pokrývat celou plochu základu. Na naši celistvou verzi jsme při vnějším průměru věnce 40 cm použili asi 31 různě velkých bambulek.

Foto: Jakub Jurdič

Připínáčky s bílou hlavičkou se mezi bambulkami pěkně ztratíFoto: Jakub Jurdič

Chcete-li věnečkový základ na jaře znovu využít, zvolte k přichycení bambulí stejně barevné připínáčky, ale jinak je můžete k polystyrenovému podkladu přilepit tavnou pistolí. Nakonec dozdobte vločkami (připevníte je tavnou pistolí). Decentně vypadají dřevěné (použili jsme knoflíky) nebo plastové, ale zajímavým detailem může být vločka z lepidla z tavné pistole – návod najdete zde.

Foto: Jakub Jurdič

Úplně posledním krokem je přivázání mašle, za kterou věnec pověsíte Foto: Jakub Jurdič

Máte jiný osvědčený tip, jak šikovně vyrobit bambuli? Podělte se s námi!

Reklama

Načítám