Hlavní obsah
3,1
(138)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Čerstvý květák se nejčastěji upravuje dvěma způsoby: jako mozeček nebo smažený v trojobalu. Nemůžete se rozhodnout, na co ze zmíněného máte větší chuť? Udělejte si tyhle placky. Dokonale spojují to nejlepší z obojího!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks květáku
  • 1 lžička soli
  • 3 ks vejce
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1 špetka bílého mletého pepře
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
  • 1 hrnek strouhanky
  • 4 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Květák rozeberte na růžičky a uvařte v osolené vodě na skus. Vařte jej nezakrytý poklicí – jedině tak budou moci sirné látky unikat a pokrm nebude tolik nadýmat. Uvařený květák slijte a rozmačkejte šťouchadlem na brambory.

02.

Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky dejte spolu s kořením a jemně nasekanou pažitkou ke květáku a promíchejte. Lehce vmíchejte i strouhanku, a když začne být těsto příliš tuhé, opatrně přidejte sníh z bílků.

03.

Na pánvi rozehřejte tenkou vrstvu oleje. Lžící do ní vložte hromádku květákového těsta a rozetřete na placku. Osmažte z obou stran dozlatova a podávejte s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Jaké květákové jídlo vede u vás doma? Zkusili jste nákyp s kozím sýrem?

Reklama

Související témata:

Načítám