Hlavní obsah

Tempura: Smažený květák po japonsku

Hodnocení:
(83)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Neznám asi nikoho, komu by nechutnal smažený květák. Ale i když při obalování zkouším různé triky, vždy zabere spoustu času a nepořádek v kuchyni je... jako při smažení. Proto v časové tísni ráda volím japonskou alternativu – smažení v těstíčku. Křupavé a smažené kousky čehokoliv jsou oblíbené po celém světě. Úprava se do Japonska dostala z Portugalska, kde tímto způsobem připravují zejména fazolové lusky. Japonci takhle smaží zeleninu a krevety a k jídlu místo omáček na bázi majonézy servírují sójovou omáčku a salát z mrkve a ředkve, který pomáhá při trávení. Příprava tempury trvá jenom chvilku a nejlepší je úplně čerstvá. Smažila jsem květák a brokolici, co zkusíte vy?

Ingredience pro:
6 porcí
Zelenina
  • 1 malý květák
  • 1 brokolice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli
Na těstíčko
  • 200 ml perlivé vody
  • 1 vejce
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička soli
  • 3 kostky ledu
  • 300 ml oleje
Na salát
  • 2 mrkve
  • 1 bílá ředkev
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička cukru
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

Krok 1: Květák a brokolici omyjte a rozeberte na růžičky. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s citronovou šťávou a lžičkou soli. Když začne vřít, vhoďte do ní květák a po dvou minutách brokolici. Vařte další dvě minuty, poté sceďte, pořádně propláchněte ledovou vodou a nechte okapat a zchladnout.

Krok 2: Připravte salát z mrkve a bílé ředkve. Obojí očistěte a nastrouhejte na dlouhé tenké nudličky. Přidejte ocet, cukr a sůl a dejte stranou.

 Krok 3: V menším vyšším kastrolu rozpalte olej na vysokou teplotu. Zatímco se zahřívá, umíchejte těstíčko. Do velké mísy vlijte ledově studenou perlivou vodu a rozmíchejte v ní vejce. Přidejte mouku, škrob a sůl a umíchejte těstíčko o málo hustější než palačinkové. Přidejte dvě tři kostky ledu, aby bylo opravdu studené. Možná vám led těstíčko naředí a bude z kousků zeleniny stékat, v tom případě přidejte ještě trochu mouky.

Krok 4: V těstíčku namáčejte postupně zeleninu a vkládejte po částech do rozpáleného oleje tak, aby se moc neochladil – najednou stačí tři čtyři kousky. V dobře rozpáleném oleji budou zlatavé a osmažené v průběhu pár sekund. Hotové nechte chvíli na papírové utěrce okapat a ihned podávejte se salátem.

Tip: K namáčení se v Japonsku tradičně používá sójová omáčka, já mám k tempuře nejraději sladkokyselou pikantní omáčku.

Máte rádi zeleninu smaženou v těstíčku, nebo dáváte přednost trojobalu?

ynezorPumanzeSaNyknalC