Hlavní obsah

Celulitida neboli pomerančová kůže má dvě tváře

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolíčky v kůži postihují 90 procent žen a většina z nich také ví, že boj s nimi je trochu marný. Celulitida má ale různé stupně intenzity a také dvě formy. Tu nejhorší je dokonce třeba léčit s odborníkem.

Článek

Také s pomerančovou kůží neustále bojujete? Pojem celulitida určitě znáte. Netušíte ale asi, že má dvě formy. Jedna je ta důvěrně známá, kterou se snažíte potlačovat masážemi, krémy a pohybem, a vzniká obvykle nejdříve v dospívání. Ta druhá je ale infekční, a tím pádem samozřejmě nebezpečnější. Říká se jí také flegmóna a jde o zánět kůže a podkoží, který způsobují stafylokoky.

Příznaky infekční celulitidy

Při neinfekční celulitidě dochází ke zvětšování tukových buněk uložených v podkoží. Vzniká tak typická pomerančová kůže neboli nerovnost pokožky, nejčastěji na stehnech a hýždích. Vliv na to mají ženské pohlavní hormony a také obezita, mají ji ale i zcela hubené ženy. Není novinkou, že zbavit se jí v podstatě nelze. Na druhou stranu jedná se jen o estetický problém.

Infekční celulitidu neboli flegmónu způsobují bakterie, nejčastěji jde o stafylokoky. Postižené jsou dolní končetiny. K onemocnění dochází při poškození kůže (například při úrazu), náchylnější jsou lidé se sníženou obranyschopností nebo chronickou žilní nedostatečností. Pozor by si měli dát i majitelé nějakého vředového onemocnění nebo plísní na nohou. Pokud se do těla dostane infekce, potíže se vyvíjí obvykle několik dní.

Kůže bývá oteklá, rudá a bolí, rána bývá zahnisaná. Člověk může mít případně i horečku, třesavku, je unavený a cítí se jako při viróze.

Foto: elenavolf, Shutterstock.com

Neinfekční celulitida není nebezpečná, jedná se jen o estetický problémFoto: elenavolf, Shutterstock.com

Jak probíhá vyšetření

Neinfekční celulitidu pozná každý včetně odborníků zběžným pohledem. V případě infekční formy lékaře varují změny na kůži a krevní testy pak nemoc odhalí. Důležitá je hodnota CRP, která potvrdí zánět. Vyšetření lze doplnit i mikrobiologickým vyšetřením zjištujícím příčinu zánětu.

Dá se celulitida vyléčit?

Běžnou celulitidu v podstatně není možné léčit. Pomáhá zdravá strava, minimum alkoholu, ale také cvičení, masáže a případně tělová mléka zvyšující pevnost a pružnost pokožky. Podpůrný efekt mají lymfatické či jiné přístrojové masáže. Pomůže také udržení či snížení váhy.

Při prokázání flegmóny lékař napíše antibiotika, případně léky na bolest a snížení teploty. Končetiny by měly být znehybněné a ve zvýšené poloze, aby se zmenšil otok. Dobře dělají i chladné zábaly na postižená místa. Je vhodné zahájit i léčbu plísní na nohou, kde se bakterie rády usazují, a tak může dojít k opakování zánětu.

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Pravidelné masáže jsou dobrým řešením, které vaše podkoží udrží fitFoto: Nikodash, Shutterstock.com

Existuje prevence?

Nemoc je částečně geneticky podmíněná a nelze jí úplně předejít. Platí jako vždy pravidla zdravého životního stylu spolu s pohybem. Doporučuje se pravidelná chůze a střídání teplého a studeného proudu vody při sprchování.

Když už je infekční celulitida prokázaná, je třeba dodržet její správnou léčbu, tím se předejde recidivě. Dobré je posilovat imunitu a zkontrolovat, zda není přítomná plíseň na nohou, a pokud ano, zajít ke kožnímu lékaři, aby předepsal antimykotika.

U flegmóny hrozí komplikace

V případě infekční celulitidy může nastat stav, kdy se nepodaří zánět zastavit ani antibiotiky, a proto dochází k odumírání tkání. V krajním případě se musí odstranit, což může vést až k amputaci. To se může stát i v případě, že flegmóna není včas zaléčena.

Celulitida

  • Jiný název - infekční celulitida, neinfekční celulitida, pomerančová kůže, flegmóna
  • Popis - Celulitida je vnímána jako estetický problém způsobený změnami v podkoží. Může to být ale vážnější a jít o infekci, za kterou stojí stafylokoky.
  • Příznaky - Drobné ďolíčky v pokožce, nejčastěji spodních končetin. V případě infekce se objevuje také zarudnutí pokožky, otoky, bolest.
  • Léčba - Masáže, zdravá strava, v případě infekce antibiotika a léky na bolest či teplotu
  • Prevence - Zdravý životní styl, vyhýbání se chemii v jídle, dostatek pohybu

Reklama

Načítám