Hlavní obsah

Naložte je! Cukety s česnekem a chilli jsou dokonalé!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cuketová sezona se sice pomalu chýlí ke konci, ale spousta zahrádkářů (a milovníků akcí v supermarketech) pořád ještě přemýšlí, co s větším množstvím cuket. U nás letos jednoznačně vede nakládání do pikantního oleje!

Článek

V rámci pozdně letního zavařování byste neměli zapomenout ani na cuketu – sama o sobě sice nemá výraznou chuť, ale když ji podpoříte trochou chilli, česneku a bylinkami, můžete z ní připravit neuvěřitelnou dobrotu. Pečené a v olivovém oleji naložené cukety pak použijete nejen na různé předkrmy, ale spolu se sýrem a těstovinami i jako rychlou večeři, když se vám v zimě nebude chtít vařit. Připravte se ale na to, že se vám po upečení vejde hromada cuket do dvou malých skleniček, a ty do zimy stejně nejspíš nevydrží.

Naložené cukety s chilli a česnekem

Na 2 střední lahvičky potřebujete: 1,5 kg cukety (vybírejte malé a pevné kusy), sůl, pepř, 150 ml olivového oleje, 1 malý citron nebo 1/2 velkého, čerstvé nebo sušené chilli, 5 stroužků česneku, 2 snítky tymiánu nebo rozmarýnu

Foto: Eva Malúšová

Cukety vybírejte raději menší a pevnější. Doplňte je oblíbenými bylinkami, česnekem, citronem a chilli papričkamiFoto: Eva Malúšová

Postup: Omyté, ale neoloupané cukety nakrájejte na 0,5 cm široké plátky, vyskládejte na naolejovaný plech, olejem potřete i svrchu, osolte, opepřete a dejte asi na 20 minut (nebo až jsou cukety opečené, ale stále drží tvar) péct při 190 °C.

Foto: Eva Malúšová

Cukety nakrájejte na asi 5 mm tlusté plátky, vyskládejte na naolejovaný plech a olivovým olejem potřete i jejich vrchní stranuFoto: Eva Malúšová

Mezitím si najemno pokrájejte bylinky, česnek a chilli – já z čerstvých papriček odstraňuji semínka a žebra, aby nebyly tak pálivé a daly oleji spíše jen chuť. Česneku a chilli dejte podle chuti, já jsem počítala jeden stroužek na jednu cuketu, aby byl pořádně cítit, a kromě nasekaného chilli jsem přidala do každé skleničky i celou papričku na ozdobu.

Foto: Eva Malúšová

Okořeňte čerstvě mletým pepřem, osolte a dejte péct. Mezitím si pokrájejte papričky (já z nich vyndavám žebra a semínka, aby nebyly tak ostré), česnek a bylinkyFoto: Eva Malúšová

Upečené cukety promíchejte s nasekanými pochutinami a citronovou šťávou a lžící upěchujte do saponátem vymytých a vroucí vodou vypláchnutých sklenic.

Foto: Eva Malúšová

Potom už nezbývá než vše smíchat a přidat citronovou šťávuFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Zeleninu i se šťávou pak co nejpevněji napěchujte do vyčištěných sklenic a zakápněte trochou olejeFoto: Eva Malúšová

Snažte se, aby mezi nimi nezůstal žádný vzduch. Vršek zakápněte zbylým olejem, zavíčkujte a buď zavařte (25 minut při 80 °C), nebo nechte v lednici tři dny prolnout chutě a poté konzumujte. Zavařené cukety vám vydrží zhruba rok, nezavařené pak měsíc v chladničce.

Naložené cukety jsou nejlepší s těstovinami a nastrouhaným sýrem na způsob domácího pesta, které máte vždy při ruce, na topinky, chlebíčky, k masům nebo třeba do rizota.

Foto: Eva Malúšová

Naložené cukety poslouží i jako milý jedlý dárek (i když je docela dobře možné, že až je ochutnáte, vůle se o ně dělit vás přejde)Foto: Eva Malúšová

Tip: Máte-li větší cukety, bude lepší je před pečením nechat vypotit – jednoduše je nakrájejte na plátky, osolte a nechte 15 minut pustit šťávu. Tu pak setřete papírovou utěrkou, plátky opepřete a postupujte stejně jako v receptu (už znovu nesolte).

Máte nějaký další tip, jak na zimu uchovat větší množství cuket?

Reklama

Načítám